ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ "ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ" ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

24/02/2005: Συνεδρίασε στις 23 Φεβρουαρίου στο Στρασβούργο το Προεδρείο της επανασυσταθείσης Διακομματικής Ομάδας "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού" υπό την Προεδρία της Ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας Μαρίας ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΑΣΣΙΩΤΟΥ.
Στη συνεδρίαση, τα μέλη του Προεδρείου είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις με τον κ. Graham Taylor, εκπρόσωπο της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης, Κοινωνικών Θεμάτων και Ισότητας των Φύλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο κ. Taylor παρουσίασε τις τρέχουσες εργασίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα οικογένειας και προστασίας του παιδιού. Κατά την παρουσίασή του ο κος Taylor υπενθύμισε μεταξύ άλλων ότι η οικογένεια και τα παιδιά παρόλο που δεν είναι θέματα που ανήκουν στις αρμοδιότητες της ΕΕ, μπορούν να ενσωματωθούν σε άλλες κοινοτικές πολιτικές και να επιτευχθεί ο στόχος της προστασίας τους. Επίσης τόνισε ότι τόσο η ενσωμάτωση του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων στο υπό επικύρωση Σύνταγμα της Ευρώπης, όσο και η αναβάθμιση της προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών που συμπεριλαμβάνονται στους στόχους της ΕΕ, ανοίγουν καινούργιες προοπτικές ερμηνείας της ευρωπαϊκής νομοθεσίας προς όφελος της οικογένειας.
Τα μέλη του Προεδρείου συνέκλιναν στην άποψη ότι οι ριζικές αλλαγές που έχουν γίνει στη δομή της οικογένειας απαιτούν αρμονική σύζευξη μεταξύ των οικογενειακών και των κοινωνικοοικονομικών συμφερόντων κατά την λήψη ευρωπαϊκών αποφάσεων.
Η κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου κάλεσε τον αντιπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μεταφέρει στην Επιτροπή την αναγκαιότητα παρουσίασης νέων συγκριτικών στοιχείων για επιτυχημένες κοινωνικo-οικογενειακές πολιτικές των Κρατών - Μελών προκειμένου να αποτελέσουν έναυσμα για νέες δυναμικές πρωτοβουλίες εκ μέρους της. Χρειάζονται πρωτοποριακές πολιτικές προσεγγίσεις που να διαπερνούν διαφόρους τομείς, όπως στέγαση, φροντίδα παιδιών, απασχόληση, μόρφωση, υγεία κλπ. Αυτή η ανάγκη αποτυπώνεται στην πρόσφατα δημοσιευμένη (9 Φεβρουαρίου) Νέα Κοινωνική Ατζέντα για το 2005 - 2010 και αναμένεται να προβληθεί και στην Πράσινη Βίβλο για το Δημογραφικό της Ευρώπης που συντάσσεται και πρόκειται να δημοσιευτεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούνιο.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Congratulations for this Blog! the protection of the family and childhood is very important. especially in our days, in which the core ethical and moral values tought to us for centuries from our ancestors, we should put our egoism and pride back and realise what really matters for and in life!
Best wishes!