Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

02/05/2006: Προσκεκλημένη από τo Université des Familles και την Εθνική Γαλλική Οργάνωση των Οικογενειακών Ενώσεων (UNAF), η ευρωβουλευτής της Ν.Δ., κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, συμμετείχε σε Ευρωπαϊκή Ημερίδα που διοργανώθηκε στο Παρίσι με θέμα: "Πώς οι οικογένειες μπορούν να ακουστούν στην Ευρώπη;" Στην ημερίδα, που μεταδόθηκε απευθείας στο διαδίκτυο, παρέστησαν και παρουσίασαν εισηγήσεις, μεταξύ άλλων, ο κ. Pierre Strobel, υπεύθυνος της γαλλικής Διεύθυνσης Έρευνας, Μελετών, Αξιολόγησης και Στατιστικών και η κ. Béatrice Houchard, δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου "Η οικογένεια, μια νέα ιδέα στην Ευρώπη".
Στη συζήτηση, αφού έγινε αναφορά στην απουσία μιας κοινής ευρωπαϊκής οικογενειακής πολιτικής, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις αποφάσεις που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο επηρεάζοντας τη ζωή των οικογενειών καθώς και τις επιπτώσεις που έχουν για το οικογενειακό περιβάλλον : μέτρα για την ισότητα, το συνδυασμό της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Επίσης, στις παρεμβάσεις τονίστηκε ότι χρειάζεται τα μέτρα να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις ανάγκες των οικογενειών και αυτό διασφαλίζεται με αυξημένη συμμετοχή των οικογενειακών οργανώσεων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Στο σημείο αυτό οι εισηγητές εξεδήλωσαν την επιθυμία τους για μια καλύτερη οργάνωση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας των Οικογενειακών Οργανώσεων της ΕΕ (COFACE) καθώς και δυναμικότερη παρουσία στα κοινοτικά όργανα.

Κατά την παρέμβασή της, η κ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου υπενθύμισε την ανάγκη καλύτερης ενσωμάτωσης της οικογενειακής διάστασης τόσο στις εθνικές όσο και στις κοινοτικές πολιτικές και επεσήμανε ότι μόνο οι οριζόντιες πολιτικές υποστήριξης και αξιοποίησης της οικογένειας μπορούν να επιτρέψουν σε μακροπρόθεσμη βάση τη μείωση των συνεπειών της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού και των κοινωνικο-οικονομικών ελλειμμάτων. Ανέφερε επίσης ότι η ανανέωση των γενεών μπορεί να βοηθήσει σε καλύτερη εξασφάλιση της διαγενεακής αλληλεγγύης και βελτίωση της οικονομίας, που με τη σειρά της θα επιφέρει μια καινούργια δυναμική στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, καθώς και στην ελάφρυνση των συστημάτων για την χρηματοδότηση των συντάξεων. Για όλους τους παραπάνω λόγους, τόνισε η κ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, θα πρέπει οι οικογενειακές πολιτικές να πλαισιώνουν τις οικογένειες στην επιθυμία τους να αποκτήσουν παιδιά, προσφέροντας - μεταξύ άλλων - ένα καλό κοινωνικό περιβάλλον, ευνοϊκές συνθήκες εργασίας (π.χ. ευέλικτα ωράρια εργασίας, αυξημένη προστασία της μητρότητας, κατάλληλες γονικές άδειες, υπηρεσίες φύλαξης και φροντίδας κλπ). και ενθαρρυντικά οικονομικά/φορολογικά μέτρα.

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή της η κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου παρουσίασε τις δραστηριότητες της Διακομματικής Ομάδας του ΕΚ "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού", της οποίας είναι πρόεδρος, καθώς επίσης και τις προσπάθειες που αυτή καταβάλλει ώστε να προαγάγει τα συμφέροντα των οικογενειών και των παιδιών και να υπερασπιστεί τα δικαιώματά τους. Η ημερίδα έληξε με μια σειρά απαντήσεων σε ερωτήσεις που τέθηκαν από παρευρισκομένους και μέσω του διαδικτύου. Οι παρεμβάσεις βρίσκονται στην ιστοσελίδα του διαδικτύου της Εθνικής Γαλλικής Οργάνωσης των Οικογενειακών Ενώσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια: