Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΈΝΩΣΗ

07/10/2004: Η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κα. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, κατά την δημόσια ακρόαση του υποψηφίου Επιτρόπου για θέματα Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης κ. Buttiglione στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έθεσε το ερώτημα εάν προβλέπει τη δυνατότητα να καθοριστούν, στα πλαίσια της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, κοινές γενικές αρχές για την οικογένεια. Ερώτησε επίσης εάν τα οικογενειακά θέματα θα μπορούσαν να διαπερνούν όλες τις ευρωπαϊκές πολιτικές έτσι ώστε να αναδειχθεί και να στηριχθεί η συμβολή της οικογένειας στην ευρωπαϊκή κοινωνία.
"Είναι εφικτή η εξεύρεση κοινής βάσης μεταξύ των Κρατών-Μελών για την αναγνώριση των ιδιαιτεροτήτων της οικογένειας, των δικαιωμάτων της στην κοινωνία των πολιτών και την ενίσχυση των οικογενειακών οργανώσεων; Πώς θα ήταν δυνατόν κάθε ευρωπαϊκό νομοθέτημα να λαμβάνει υπόψη του την οικογένεια έτσι ώστε το φυσικό αυτό κύτταρο της κοινωνίας να ενισχύεται με τα κατάλληλα μέτρα;'' ερώτησε χαρακτηριστικά η Ευρωβουλευτής.

Ο κ. Buttiglione, ο οποίος κατά τη δημόσια ακρόαση είχε κατακλυσθεί από ερωτήσεις σχετικές με την ισότητα των φύλων και την ενσωμάτωση των ηθικών αξιών στους νόμους, παρόλο που άρχισε την απάντησή του με τη φράση "μπορούμε να κάνουμε πολλά για την οικογένεια", φάνηκε επιφυλακτικός ως προς την δυνατότητα να καταλήξει σύντομα η Ευρωπαϊκή Ένωση σε κοινές, γενικά αποδεκτές αρχές ή σε μία ενιαία οικογενειακή πολιτική, υποστηρίζοντας ότι μία πολιτική συμφωνία πάνω σ'αυτό το θέμα θα αργήσει να επιτευχθεί.

Υπενθύμισε όμως, ότι χάρη στο καινούργιο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα όπου αναφέρεται δύο φορές η οικογένεια, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέτει ισχυρότερη νομική βάση σ'αυτό τον τομέα, διαμορφώνοντας την οικογενειακή πολιτική σε βασική προτεραιότητα. "Η οικογένεια είναι και θα παραμείνει ένα σημαντικό ζήτημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρώπη αλλάζει και υπάρχουν νέες ανησυχίες στα νέα Kράτη -Mέλη" κατέληξε ο υπ. Επίτροπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: