ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

27/09/2005: Μέτρα κοινωνικής πολιτικής για την Προστασία του Θεσμού της Οικογένειας: Ως Πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου "Οικογένεια και προστασία του παιδιού", η ευρωβουλευτής της Ν.Δ., κ. ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΑΣΣΙΩΤΟΥ χαιρετίζει τα νέα μέτρα της Ελληνικής Κυβέρνησης για τις μητέρες που αποκτούν τρίτο παιδί καθώς και τα μέτρα για τις πολυμελείς οικογένειες.
«Εύχομαι η προσπάθεια της αναδιάρθρωσης της οικονομίας και η ενίσχυση της παραγωγικότητας της χώρας μας να ευοδωθούν, ώστε να είναι δυνατή η περαιτέρω υποστήριξη των οικογενειών και των νέων. Όπως αναφέρεται και στην Πράσινη Βίβλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το δημογραφικό είναι το σοβαρότερο πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναφορικά με την χώρα μας, είναι ανησυχητική η διαπίστωση ότι μειώνονται οι γεννήσεις και αυξάνονται οι θάνατοι.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας, το ποσοστό γεννήσεων το 2003 ανερχόταν στο 9,5‰, αντιστοιχούσαν δηλαδή, 1,3 παιδιά ανά γυναίκα, ενώ οι θάνατοι ξεπερνούσαν το 9,6‰. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΕΚΚΕ το κοινωνικό πορτρέτο της Ελλάδας παρουσιάζει το 1/5 του πληθυσμού να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Παρήγορο όμως είναι το γεγονός, ότι, σύμφωνα με την ίδια έρευνα "οι Έλληνες παραμένουν πιστοί στο θεσμό του γάμου και η οικογένεια εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην στήριξη των μελών της".
Η Ελλάδα με τον εμπνευσμένο σχεδιασμό μέτρων οικογενειακής πολιτικής και την εξασφάλιση γενναίων κινήτρων μπορεί να γίνει πρωτοπόρος επίλυσης του πανευρωπαϊκού δημογραφικού προβλήματος και της διατήρησης της διαγενεακής αλληλεγγύης. Είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα ανδρών και γυναικών να ιδρύσουν οικογένεια, συνεχίζοντας τους ρόλους των γονέων τους και κληροδοτώντας τη ζωή στα παιδιά τους γιατί μόνο αυτό εγγυάται την ισορροπία των κοινωνιών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: