ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ

13/12/2006: Ψηφίστηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η τροποποιημένη πρόταση συστάσεως για την προστασία των ανηλίκων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στον τομέα των οπτικοακουστικών υπηρεσιών και υπηρεσιών πληροφόρησης.
«Εξαιτίας της ταχύτατης ανάπτυξης των νέων τεχνολογιών της πληροφορίας και των επικοινωνιών, είναι επείγουσα η ανάγκη να διασφαλίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση πλήρως και με κατάλληλο τρόπο την προστασία των συμφερόντων των πολιτών.Χωρίς να εμποδίζεται η ελεύθερη μετάδοση και προσφορά υπηρεσιών πληροφόρησης,απαιτείται να ληφθεί μέριμνα, ώστε το περιεχόμενο να είναι νόμιμο, να σέβεται την αρχή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και να μη βλάπτει την ολοκληρωμένη ανάπτυξη των ανηλίκων», τόνισε σε δηλώσεις της η ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου. Υπενθυμίζεται ότι η Διακομματική Ομάδα του ΕΚ για την "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού" υπό την προεδρία της είχε αναπτύξει το θέμα αυτό σε συνεδρίασή της στο Στρασβούργο το 2005.
Με τη Σύσταση καλούνται το Συμβούλιο και η Επιτροπή να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή της κατά την αναθεώρηση, διαπραγμάτευση ή σύναψη νέων συμφωνιών εταιρικής σχέσης ή νέων προγραμμάτων συνεργασίας με τρίτες χώρες, λαμβάνοντας υπόψη τον παγκόσμιο χαρακτήρα των φορέων παραγωγής, διανομής ή παροχής οπτικοακουστικού περιεχομένου και πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Παραδείγματα πιθανών δράσεων για πρόσβαση σε ποιοτικό περιεχόμενο και υπηρεσίες για ανηλίκους προβλέπουν:
• διαρκή κατάρτιση εκπαιδευτικών και διδασκόντων, σε συνεργασία με τις ενώσεις προστασίας των παιδιών, σχετικά με τις μεθόδους χρήσης του Διαδικτύου,
• καθιέρωση ειδικής εκπαίδευσης για το Διαδίκτυο, απευθυνόμενης σε παιδιά ήδη από πολύ νεαρή ηλικία, συμπεριλαμβανομένων και ανοιχτών για τους γονείς συνεδρίων,
• εκπαιδευτική προσέγγιση που θα ενσωματώνεται συνεχώς στα σχολικά προγράμματα, με στόχο την ευαισθητοποίηση έναντι των κινδύνων του Διαδικτύου,
• οργάνωση εθνικών ενημερωτικών εκστρατειών για τους πολίτες, με συμμετοχή όλων των μέσων επικοινωνίας,
• διανομή υλικού ενημέρωσης σχετικά με τους κινδύνους του Διαδικτύου ("ασφαλής πλοήγηση στο Διαδίκτυο",
• κατάλληλα μέτρα για τη δημιουργία ή τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των τηλεφωνικών γραμμών εξυπηρέτησης, ώστε να διευκολύνεται η υποβολή καταγγελιών και να καθίστανται δυνατές οι αναφορές για την ύπαρξη επιβλαβών δικτυακών τόπων,
• δράση για την καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφίας στο Διαδίκτυο και υποστήριξη των θυμάτων μέσω της προσφοράς ψυχολογικής, ηθικής και υλικής βοήθειας.
Στην Ελλάδα, ολοκληρώνεται η επεξεργασία και κατάρτιση του σχεδίου νόμου για την ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία του πρόσθετου στη Διεθνή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού πρωτοκόλλου και της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (22.12.03) για την εμπορία των παιδιών, τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την παιδική πορνογραφία.
"Η πρόταση σύστασης αντικατοπτρίζει μια σοβαρή ανησυχία της πολιτείας για την προστασία των νέων. Οι περισσότεροι νέοι αισθάνονται αμήχανοι μπροστά στο φαινόμενο της καλπάζουσας τεχνολογίας, της ανεξέλεγκτης παροχής πληροφοριών και της άμεσης δυνατότητας επικοινωνίας. Η επίτευξη αποτελεσματικού επιπέδου προστασίας των ανηλίκων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή δράση, όχι μόνο σε νομοθετικό, αλλά και σε πρακτικό καθημερινό επίπεδο με την ευαισθητοποίηση των συνειδήσεων των πολιτών", καταλήγει η Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: