ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ

16/05/2006: Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για την Οικογένεια, η ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, υπαινισσόμενη την έλλειψη ρητής αναφοράς μέριμνας για την «οικογένεια» στο υπάρχον κείμενο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερης ευρωπαϊκής στήριξής της με συγκεκριμένη αναφορά στο υπό κύρωση Ευρωσύνταγμα της αξίας και σημασίας του θεσμού. Ομιλώντας χθες στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο η Ελληνίδα ευρωβουλευτής είπε χαρακτηριστικά:
Στη διαδικασία αναθέρμανσης του ενδιαφέροντος για επικύρωση μιας Eυρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης θα ήταν ίσως αποτελεσματική η διόρθωση του κειμένου, ώστε να στηρίξει Θεσμούς που δημιούργησαν και ανέδειξαν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του ευρωπαϊκού πολιτισμού αλλά και της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σήμερα γιορτάζουμε τη Διεθνή Ημέρα Οικογένειας και διαπιστώνουμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία ευρωπαίων γυναικών και ανδρών συνεχίζει να δημιουργεί οικογένειες, να στηρίζει και να στηρίζεται από το θεσμό της οικογένειας. Ας μην επηρεαζόμαστε από τις μειοψηφίες. Η οικογενειακή πολιτική, βέβαια, πρέπει να παραμείνει υπόθεση των κρατών μελών. Η συμπερίληψη όμως της οικογενειακής διάστασης στις διάφορες κοινοτικές πολιτικές θα συμβάλει στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας αμβλύνοντας κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα: ανεργία, φτώχεια, μειωμένη παραγωγικότητα. Πέρα από την ισότητα γυναικών και ανδρών, πέρα από τα δικαιώματα του παιδιού είναι αναγκαία η αναγνώριση των δυσκολιών που συναντά κάθε οικογένεια εν τη γενέσει της και κατά την εξέλιξή της, γιατί αυτές είναι οι κύριες αιτίες του δημογραφικού προβλήματος της Ευρώπης. Για να γίνει η Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη αποδεκτή από τους Ευρωπαίους πολίτες είναι απαραίτητο να δώσει σημασία στην Οικογένεια και τις παραδοσιακές ευρωπαϊκές αξίες», κατέληξε η Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: