ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

06/06/2006: Mετά από τριετή διαπραγμάτευση ως προς τους συντελεστές ΦΠΑ και παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει πελώριο δημογραφικό πρόβλημα και ότι το 15% των ευρωπαίων πολιτών απειλούνται άμεσα από τη φτώχεια (στατιστικές Eurostat), το Συμβούλιο στην τελευταία εγκριθείσα Οδηγία του δεν έκρινε σκόπιμο να τροποποιήσει το “Παράρτημα Η της 6ης Οδηγίας για το ΦΠΑ (77/388/ΕΚ)”, ώστε να καθορίσει μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ και για προϊόντα απαραίτητα για την ανατροφή των παιδιών και τις ανάγκες της υγείας τους (π.χ. πάνες, μαντηλάκια, μπιμπερό, κλπ). Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αντιδράσει εις βάρος κρατών μελών που εφαρμόζουν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στις παιδικές πάνες, θεωρώντας ότι η δυνατότητα εφαρμογής ενός μειωμένου συντελεστή σ΄αυτά τα προϊόντα δεν προκύπτει από την 6η Οδηγία ΦΠΑ και ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές αποτελούν παραβιάσεις του κοινοτικού δικαίου.
Θεωρώντας άδικη τη θέση αυτή των εν λόγω ευρωπαϊκών οργάνων η ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, ως πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας του ΕΚ "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού", με προφορικές παρεμβάσεις και ερωτήσεις στο Συμβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε να πληροφορηθεί από το Συμβούλιο μεν γιατί δεν αντιμετωπίζει ευνοϊκά τις ανάγκες των οικογενειών και από την Επιτροπή γιατί τηρεί διαφορετική στάση ως προς τις πάνες των ενηλίκων, όπου εφαρμόζονται μειωμένοι συντελεστές (Παράρτημα Η 6ης Οδηγίας) και εξαιρεί από τη μείωση τις παιδικές πάνες. Για το ίδιο εξάλλου ζήτημα η Ελληνίδα ευρωβουλευτής συναντήθηκε με τον αρμόδιο για φορολογικά θέματα Επίτροπο, κ. Laszlo Kovacs.Τόσο στις δημόσιες ερωτήσεις της ελληνίδας ευρωβουλευτού όσο και κατά τη συνομιλία του με την Μ. Παναγιωτοπούλου ο κ. Kovacs επέμεινε στη θέση του ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν προτίθεται να αλλάξει την ερμηνεία που δίνει στα προϊόντα που συμπεριλαμβάνονται στο Παράρτημα Η της 6ης Οδηγίας. Ωστόσο, κατά τον κ. Kovacs, η Κομισιόν, αναμένοντας και την σχετική απάντηση σε ερώτημα που υπέβαλε στο ΔΕΚ, δεν σκοπεύει, επί του παρόντος, να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατ΄εκείνων των κρατών μελών (π.χ. Πολωνία, Πορτογαλία, Μάλτα, Ουγγαρία και Τσεχία) που εφαρμόζουν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στις παιδικές πάνες.

«Δεδομένης της γήρανσης του πληθυσμού και της επιθυμίας των νέων να αποκτήσουν όσα παιδιά θέλουν, τα κοινοτικά όργανα, και ιδιαίτερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως εκλεγμένος αντιπρόσωπος των ευρωπαίων πολιτών, πρέπει να δεσμευτούν περισσότερο, ώστε η οικογενειακή διάσταση να διαπερνά όλες τις κοινοτικές πολιτικές. Τα ίδια τα κράτη μέλη οφείλουν εξάλλου να υιοθετήσουν ευνοϊκές πολιτικές που θα περιλαμβάνουν όχι μόνο καλύτερο συμβιβασμό οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, ευέλικτα ωράρια εργασίας, αλλά και οικονομικές ελαφρύνσεις για τις νέες οικογένειες και τους πολύτεκνους. Προς αυτή την κατεύθυνση ο αγώνας μας θα είναι συνεχής»,

Δεν υπάρχουν σχόλια: