ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

14/12/2006: Οι Διακομματικές Ομάδες του ΕΚ "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού" και η "Ευρωπαϊκή επιτροπή κατά της φτώχειας (Quart Monde)" υπό την προεδρία των ευρωβουλευτών του ΕΛΚ Μαρίας Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου και Mendez de Vigo συνεδρίασαν στις 13 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο με θέμα: "Μετανάστευση - φτώχεια. Οι επιπτώσεις της μετανάστευσης στις οικογένειες και στα παιδιά". Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν μεγάλος αριθμός ευρωβουλευτών και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου της Ευρώπης, των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των προσφύγων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Οι Οργανώσεις CARITAS και PICUM (Διεθνής Πλατφόρμα για τους παράνομους μετανάστες) αναφέρθηκαν στις κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η 3η Έκθεση "Μετανάστευση, Διαβατήριο για τη Φτώχεια;" (CARITAS 2006) υπογραμμίζει ότι στην ΕΕ κατοικούν 20 εκατομμύρια υπήκοοι τρίτων χωρών που βρίσκονται σε υποδεέστερη θέση σε σύγκριση με τους ευρωπαίους πολίτες σε θέματα, απασχόλησης, εκπαίδευσης, κατάρτισης, στέγασης, υγείας και συμμετοχής στη δημόσια ζωή. Οι μετανάστες μειονεκτούν εξαιτίας της άτυπης ή αδήλωτης εργασίας που αναλαμβάνουν με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε καταστάσεις διακριτικής μεταχείρισης, εκμετάλλευσης, κοινωνικού αποκλεισμού, περιθωριοποίησης και φτώχειας.

Επισημάνθηκε ότι η βελτίωση αποδοχής και αντιμετώπισης της μετανάστευσης από την κοινή γνώμη είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ενσωμάτωσης των μεταναστών και την καλύτερη αξιοποίηση των ικανοτήτων τους. Πρόσφατη έρευνα του Γραφείου των Συμβούλων για τις Ευρωπαϊκές Πολιτικές της Ε. Επιτροπής (BEPA) απέδειξε ότι μέσο για την αναστροφή της εχθρικής αντιμετώπισης του κοινού είναι η ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων νόμιμης μετανάστευσης, οικογενειακής επανένωσης και μείωσης της παράνομης εργασίας.

Υπογραμμίστηκε ο κοινωνικός και πολιτιστικός ρόλος των γυναικών μεταναστριών (54% του συνόλου των μεταναστών της ΕΕ) και προτάθηκε η ενδυνάμωσή του στις μεταναστευτικές πολιτικές των κρατών μελών. Στην ουσία, μια καλύτερη ενσωμάτωση των γυναικών μεταναστριών συνεισφέρει μαζί με την εκπαίδευση στο καλό ξεκίνημα και στην ενεργό συμμετοχή των παιδιών τους στην κοινωνία. Η εκπαίδευση παιδιών μεταναστών,κατά τους ομιλητές, προσκρούει στη γραφειοκρατία και δυσκολεύεται από την έλλειψη επισήμων εγγράφων στις περιπτώσεις παράνομων μεταναστών. Προτάθηκε η δημιουργία ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την εκμάθηση της γλώσσας της χώρας υποδοχής και την αποφυγή πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου. Ειδική αναφορά έγινε στους ασυνόδευτους ανηλίκους των οποίων η θέση καθίσταται ιδιαίτερα ευάλωτη στη σωματεμπορία και την εκμετάλλευση.

Η ειδική προστασία των ανηλίκων στα κέντρα συγκέντρωσης μεταναστών, ο διορισμός εκπαιδευτή και η παροχή ασύλου στα παιδιά αυτά μαζί με τη βαθύτερη μελέτη του φαινομένου και δημιουργία στατιστικών θα σηματοδοτήσουν αλλαγή αντιμετώπισης των παιδιών λαθρομεταναστών.

Σύμφωνα με δηλώσεις τής M.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου "η αποτελεσματική και διαφανής διαχείριση των μηχανισμών υποδοχής των μεταναστών καθώς και η εφαρμογή διορατικών πολιτικών ενσωμάτωσης και ισότητας των ευκαιριών θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν πολύτιμους ανθρώπινους πόρους για την ΕΕ αλλά και ισορροπία στις σχέσεις μεταναστών και κοινωνιών υποδοχής".
http://epp-ed.europarl.eu.int/Press/showPRExport.asp?PRExportID=8594

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Επιτέλους να ακουσθεί η φωνή της οικογένειας στην Ευρώπη.Θερμά συγχαρητήρια και καλή συνέχεια!