ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ

29/10/2006: Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες παίρνει έκταση το φαινόμενο απαγόρευσης εισόδου για οικογένειες με παιδιά όταν επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν ξενοδοχεία και εστιατόρια.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό, η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και Πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας του Ε.Κ. «Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού», Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, απηύθυνε σχετική ερώτηση στο Συμβούλιο ζητώντας να πληροφορηθεί τα μέτρα που προτίθεται να πάρει σε ευρωπαϊκή κλίμακα προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα διακριτικής μεταχείρισης και ηλικιακού ρατσισμού εις βάρος παιδιών, νέων και των οικογενειών τους.

Σε μια περίοδο, όπου το δημογραφικό πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό αποθαρρύνονται γονείς με παιδιά να μετακινούνται ελεύθερα και να προγραμματίζουν τον ελεύθερο χρόνο τους, όπως οι ίδιοι επιθυμούν. Ορισμένοι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και εστιατορίων αντιμετωπίζουν αρνητικά την παρουσία παιδιών και τα αποκλείουν με επιχείρημα την εξασφάλιση ησυχίας για τους πελάτες τους.

Η Φιλανδή Υπουργός ανέφερε στην κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου ότι "υπάρχουν πολλές Οδηγίες που αφορούν στη διακριτική μεταχείριση στην καθημερινή ζωή και στην ίση μεταχείριση στον εργασιακό χώρο. Η αποφυγή των διακρίσεων είναι θέμα εξέλιξης των νοοτροπιών και συμπεριφορών των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Οι ευρωπαίοι πολίτες είναι αυτοί που τελικά ως καταναλωτές καταβάλλουν τα χρήματα για την παροχή υπηρεσιών και μπορούν να απαιτούν εφαρμογή των νόμων".

Στη συζήτηση παρενέβη ο αυστριακός σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής κ. Leichtfried και ανέφερε ότι "αυτό το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Αυστρία, όπου πολλοί ιδιοκτήτες ξενοδοχείων αρνούνται μαζικά την παραμονή οικογενειών με παιδιά". "Θα έπρεπε", συνέχισε, "να υπάρχει περιορισμός διαφήμισης αυτών των ξενοδοχείων και ρώτησε εάν υπάρχει τέτοια δυνατότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο".

Στην δευτερολογία της η εκπρόσωπος του Συμβουλίου δήλωσε ότι "η διαφήμιση που αφορά στα παιδιά είναι ένα ευαίσθητο θέμα" και επανέλαβε "ότι οι ευρωπαίοι πολίτες μπορούν μέσω των οργανώσεων των καταναλωτών να επηρεάσουν κάπως τους παρόχους υπηρεσιών".

Λόγω της έκτασης του προβλήματος, η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου έχει απευθύνει σχετική ερώτηση και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διαπιστωθεί αν υπάρχει παραβίαση στοιχειωδών ατομικών δικαιωμάτων, δηλαδή της άρνησης παροχής υπηρεσιών και παρεμπόδισης της ελεύθερης μετακίνησης προσώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: