ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ, ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ

05/09/2006: Ψηφίστηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η έκθεση για το Πρόγραμμα "Δάφνη ΙΙΙ". Το νέο Πρόγραμμα, διάρκειας 7 ετών (2007 – 2013), στα πλαίσια του γενικού προγράμματος "Θεμελιώδη Δικαιώματα και Δικαιοσύνη", στοχεύει αφενός στην πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, παιδιών και νέων και αφετέρου στην προστασία των θυμάτων των ευάλωτων αυτών ομάδων, μεταξύ άλλων, μέσω της δημιουργίας διασυνοριακών δικτύων, υποστήριξης των δράσεων των μη κυβερνητικών οργανώσεων και ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και εμπειριών.
Οι δράσεις του προγράμματος "Δάφνη III", για το οποίο, η Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών του ΕΚ ζήτησε ομόφωνα και επέτυχε να διαχωριστεί από το "Πρόγραμμα Πρόληψης των ναρκωτικών" έρχονται σε συνέχεια των προγραμμάτων "Δάφνη Ι και Δάφνη ΙΙ" που ξεκίνησαν το 1997 και 2004 αντίστοιχα, με μεγάλη επιτυχία. Από το 1997, το Πρόγραμμα "Δάφνη" χρηματοδότησε 420 προγράμματα, σημαντικό ποσοστό των οποίων συνέβαλε στην τροποποίηση εθνικών νομοθεσιών, ενθάρρυνε τον ρόλο των μη κυβερνητικών οργανώσεων και επέφερε τη στενή συνεργασία μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων μερών (π.χ. κοινωνία των πολιτών, εθνικές και τοπικές αρχές). Η επιτυχία του Προγράμματος "Δάφνη" στηρίζεται στην συνολική και ευρεία προσέγγιση της έννοιας της "βίας" που συμπεριλαμβάνει τόσο σωματικές, ψυχολογικές, όσο και σεξουαλικές διαστάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η χρηματοδότηση του νέου Προγράμματος είναι θεαματικά μεγαλύτερη (116,85 εκ. ευρώ έναντι των 50 εκατ. ευρώ) από τα προηγούμενα προγράμματα, γι΄ αυτό και οι προσδοκίες για τα αποτελέσματα είναι μεγάλες. Αυτή η αύξηση στοχεύει στην αντιμετώπιση των νέων κρουσμάτων βίας και σωματεμπορίας, που διογκώνονται λόγω της διεύρυνσης της ΕΕ, αλλά και στην επιθυμία της Ευρ. Επιτροπής για την θέσπιση ενός ευρωπαϊκού χώρου ελευθεριών, δικαιοσύνης και ασφάλειας.

Κατά την παρέμβασή της στην Ολομέλεια του ΕΚ, η κ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου επεσήμανε ότι η επιτυχία του Προγράμματος εξαρτάται από τη σωστή διαχείριση και διαφάνεια ως προς τη διανομή των πόρων, την ακέραιη εφαρμογή των γενικών στόχων και την τήρηση της αρχής της επικουρικότητας. Ζήτησε η όλη δράση να βασιστεί στο τρίπτυχο: πρόληψη με ενημέρωση, αντιμετώπιση του κακού στη ρίζα του, θεραπεία και φροντίδα για τα θύματα και ασφαλή μεταχείριση των δραστών. Η κ. Παναγιωτοπούλου εξέφρασε την άποψη ότι η προτεινόμενη Ευρωπαϊκή Τηλεφωνική Γραμμή άμεσης δράσης SOS (Κinder) πρέπει να έχει την μορφή γραμμής αναγγελίας κινδύνου (hotline) και όχι αναφοράς παραπόνων (helpline).

Το ΕΛΚ υπερψήφισε την έκθεση για το Πρόγραμμα "Δάφνη ΙΙΙ" αν και δεν συμφώνησε με την αναφορά σε συγκεκριμένες κατηγορίες θυμάτων και είχε αντιρρήσεις για την αύξηση χρηματοδότησης η οποία θίγει τη συμφωνία για τις δημοσιονομικές προοπτικές.

Η κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου δήλωσε ικανοποιημένη μετά την σχεδόν ομόφωνη υπερψήφιση από την Ολομέλεια της τροπολογίας της με την οποία προβλέπεται ειδική χρηματοδότηση λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα παιδιά, θύματα απαγωγής, εξαφάνισης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης (19 ευρωπαϊκές οργανώσεις) και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαμεσολαβητών για το Παιδί. Το δίκτυο αυτό αποβλέπει στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών στην Ευρώπη σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για Δικαιώματα του Παιδιού, στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών και την διαμόρφωση εθνικών πολιτικών για τα παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: