ΑΡΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΖΩΗΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

07/12/2004: Ο αρμονικός συνδυασμός επαγγελματικής σταδιοδρομίας και οικογενειακής ζωής με βασικό άξονα τo συμφέρον του παιδιού, ήταν το κύριο θέμα του συνεδρίου που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Χριστιανικών Οικογενειακών Οργανώσεων (FAFCE), σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕCOSOC), τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες. Στο συνέδριο συμμετείχαν καθηγητές πανεπιστημίων, ευρωβουλευτές του ΕΛΚ μεταξύ των οποίων ο αυστριακός χριστιανοδημοκράτης κ. Othmar Karas, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κα Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου καθώς και εκπρόσωποι της Γενικής Διεύθυνσης Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι εισηγητές υπενθύμισαν ότι, αν και το θέμα της οικογένειας δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ΕΕ, τα οικογενειακά ζητήματα πρέπει να διαπερνούν όλες τις Ευρωπαϊκές πολιτικές, έτσι ώστε να προστατεύονται έμμεσα τα δικαιώματα των οικογενειών.

Ο ουσιώδης ρόλος της οικογένειας στην κοινωνία αναμένεται να ενισχυθεί περισσότερο μετά την επικύρωση του νέου Ευρωπαϊκού Συντάγματος που κατοχυρώνει τα θεμελιώδη δικαιώματα της οικογένειας και της παιδικής ηλικίας. Στο νέο Σύνταγμα η ΕΕ θα διαθέτει ισχυρότερη νομική βάση για δράσεις στον τομέα αυτό. Σημειώθηκε επίσης ότι η Ανοιχτή Μέθοδος Συντονισμού μεταξύ των Κρατών - Μελών αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία για την προστασία της οικογένειας καθώς επιτρέπει στα Κράτη-Μέλη να αναλύουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον τομέα της οικογένειας, να συγκρίνουν τις δράσεις τους και να ανταλλάσσουν εμπειρίες και πρακτικές.
Κατά την διάρκεια του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν οι μέχρι τώρα προσπάθειες της ΕΕ αλλά και Κρατών-Μελών για την υποστήριξη των εργαζομένων γονέων και την υποστήριξη της μητρότητας. Οι σύνεδροι ενημερώθηκαν για τις Κοινοτικές Οδηγίες που ενθαρρύνουν τα Κράτη-Μέλη και επιχειρήσεις να προβούν σε "θετικές δράσεις" (positive actions) προς διευκόλυνση των γονέων, όπως, λ.χ., η φύλαξη των παιδιών των εργαζομένων σε παιδικούς σταθμούς επιχειρήσεων καθώς και η ποιοτική τους αναβάθμιση και η επέκταση των δραστηριοτήτων τους και σε άλλες ευαίσθητες ηλικιακές περιόδους των παιδιών.
Τονίστηκε ότι η σχέση Μητέρα-Πατέρας-Παιδί ή Παιδιά πρέπει να ενισχύεται χωρίς να υστερεί σε υποστήριξη και η οικογένεια με ένα γονέα. Επίσης αναφέρθηκε ότι τα μέτρα υποστήριξης της οικογένειας πρέπει να απευθύνονται και στους δύο γονείς και όχι αποκλειστικά στις γυναίκες, δεδομένου ότι η συμμετοχή και των δύο γονέων είναι πολύ σημαντική για την ομαλή ανάπτυξη του παιδιού.
Τέλος, επισημάνθηκε ότι η πολύπλευρη υποστήριξη της Μητέρας και του Πατέρα πρέπει να γίνει πολιτική προτεραιότητα για την ΕΕ, αν ληφθεί υπόψη ότι σε ορισμένα Κράτη-Μέλη, όπως στην Ελλάδα, Ιταλία και Γερμανία, ο πληθυσμός γηράσκει ραγδαία, οι γεννήσεις ελαττώνονται και προβλέπεται ο ευρωπαϊκός πληθυσμός να έχει μειωθεί κατά το ένα τέταρτο έως το 2050.

1 σχόλιο:

JMP είπε...

Congratulations for this Blog! the protection of the family and childhood is very important. especially in our days, in which the core ethical and moral values tought to us for centuries from our ancestors, we should put our egoism and pride back and realise what really matters for and in life!
Best wishes!