ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

20/11/2005: Η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου, ημερομηνία υπογραφής, πριν από 16 χρόνια, της Διακήρυξης και της σχετικής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Συμμετέχοντας στον εορτασμό, η Διακομματική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,"Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού", με πρωτοβουλία της Προέδρου της, Ευρωβουλευτού της Ν.Δ., κ. Μαρίας Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, κατέθεσε προς υπογραφή από τους Ευρωβουλευτές Γραπτή Δήλωση με θέμα « Νέες τεχνολογίες και ασφαλής χρήση τους από τα παιδιά ».
Η Γραπτή Δήλωση στοχεύει στην ευαισθητοποίηση τόσο των Ευρωβουλευτών - αντιπροσώπων των ευρωπαίων πολιτών - όσο και των λοιπών Οργάνων της Ε.Ε. στο θέμα της επικινδυνότητας της χρήσης των νέων μέσων επικοινωνίας και πληροφόρησης και ιδιαίτερα του διαδικτύου για τα παιδιά. Ζητεί επίσης στην προσπάθεια "Διακυβέρνησης του Διαδικτύου", που συζητήθηκε στο πρόσφατο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας στην Τυνησία, να περιλαμβάνονται οι κίνδυνοι του διαδικτύου και οι μέσω αυτού ενέργειες κατά των δικαιωμάτων του παιδιού.
Με την Γραπτή Δήλωση προτείνονται μέτρα ασφαλείας, επιτήρησης, επαγρύπνησης και ενημέρωσης που θα επιτρέπουν στα παιδιά να αντλούν ωφέλη μάθησης, ψυχαγωγίας, κοινωνικοποίησης που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες χωρίς να πέφτουν θύματα καταχρήσεων οιασδήποτε μορφής.
Οι Ευρωβουλευτές καλούν τόσο τους εθνικούς όσο και τους κοινοτικούς παράγοντες να συντονίσουν την εφαρμογή προγραμμάτων ειδικής διδασκαλίας και ενημέρωσης για γονείς, καθηγητές και παιδιά και να οργανώσουν εκστρατείες για να διαδώσουν την πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες αλλά και να γνωστοποιήσουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο. Επίσης συστήνεται να ενθαρρυνθούν οι προμηθευτές πρόσβασης στο διαδίκτυο να διαθέσουν δωρεάν λογισμικά για άσκηση ελέγχου από τους γονείς και οι διαχειριστές των ιστοσελίδων να προβαίνουν σε ένα αυτόματο φιλτράρισμα από παράνομα περιεχόμενα.
Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να λάβει μέτρα, ιδιαίτερα μέσω του προγράμματος SAFER INTERNET, που θα ενισχύουν την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των Κρατών Μελών σχετικά με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και την προστασία των παιδιών και θα προωθούν μέσα για ενημέρωση και κατάθεση διαμαρτυριών/παραπόνων.«Με την παρουσίαση της Γραπτής Δήλωσης, η Διακομματική Ομάδα "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού" επιθυμεί να υπενθυμίσει ότι τα παιδιά είναι το μέλλον μας και ότι μόνο μέσα σε ένα περιβάλλον σωστής πληροφόρησης - το οποίο είναι μέλημα όλων μας - θα μπορέσουν, χωρίς να κινδυνεύουν, να αναπτύξουν τις δεξιότητες και ικανότητές τους για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας » δήλωσε η Ευρωβουλευτής κ. Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: