ΣΥΜΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

08/12/2004 Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κα Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου συμμετείχε σε συνάντηση που οργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Χριστιανικών Οικογενειακών Οργανώσεων (FAFCE) με θέμα την αναγκαιότητα μιας κοινής καθοδηγητικής γραμμής για την προστασία της οικογένειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παρουσιάζοντας στην ομιλία της την πολιτική του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για το θέμα της οικογένειας η κα Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου τόνισε ότι "ο σεβασμός της αξιοπρέπειας του ανθρώπου και η υποστήριξη της οικογένειας ανήκουν στις βασικές προτεραιότητες του ΕΛΚ. Παρόλο που η οικογενειακή πολιτική είναι αρμοδιότητα των Κρατών-Μελών, η Ανοικτή Μέθοδος Συντονισμού επιτρέπει στα Κράτη-Μέλη να ανταλλάσσουν απόψεις και πρακτικές για την στήριξη της Οικογένειας ιδιαίτερα στο κοινωνικοπολιτικό πεδίο ". Επεσήμανε επίσης ότι πρέπει να εφαρμοστεί μέθοδος ένταξης του θεσμού της οικογένειας σε όλες τις Κοινοτικές πολιτικές (Family-mainstreaming). Αυτή η πολιτική προβλέπει διαρκή επανεξέταση των Ευρωπαϊκών νομοσχεδίων, προκειμένου να διαπιστώνεται εάν αυτά είναι συμβατά με την προστασία όλων των πτυχών της Οικογένειας. "Επιδιωκόμενος στόχος είναι να καθοριστούν αφενός βασικά κριτήρια υποστήριξης της Οικογένειας και αφετέρου να προβλεφθούν ανάλογα ποσά από τους Εθνικούς προϋπολογισμούς σε όλα τα Κράτη-Μέλη προς οικονομική ενίσχυση της Οικογένειας", τόνισε η Ευρωβουλευτής της ΝΔ.

"Η Ευρώπη πρέπει εκτός των άλλων," ανέφερε συμπληρώνοντας η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής, "να αξιοποιήσει τους νέους βλαστούς της προσφέροντάς τους ευρεία παιδεία. Με πλούσια εφόδια για τη ζωή θα είναι σε θέση να χτίσουν το προσωπικό και κοινωνικό μέλλον τους δημιουργώντας οικογένεια και εργαζόμενοι για το κοινωνικό γίγνεσθαι. Εξάλλου η ευτυχία του ανθρώπου είναι σαν τη χαρά: για να πολλαπλασιαστεί, πρέπει να μοιραστεί."

Η κα Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου υπογράμμισε ακόμη την "ανάγκη για ηθική υποστήριξη και ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας δεδομένου ότι ο αριθμός των γεννήσεων είναι χαμηλός σε όλα τα Κράτη-Μέλη εξαιτίας των δυσχερών οικονομικών και άλλων κοινωνικών συνθηκών, ενώ η επιθυμία για τεκνοποιία κυμαίνεται συνεχώς σε υψηλά επίπεδα. Διαπιστώνεται λοιπόν, ότι για την καταπολέμηση αυτής της σκληρής πραγματικότητας είναι αναγκαίες τόσο η οικονομική ενίσχυση, όσο και τα επιμέρους κυβερνητικά μέτρα που θα στοχεύουν στην πολύπλευρη ανάδειξη της αξίας του θεσμού της Οικογένειας". Αξιόλογος επίσης θεωρείται σε αυτό το πλαίσιο, όπως άλλωστε τονίστηκε στη συζήτηση, και ο ρόλος των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην διαμόρφωση κοινού άξονα εθνικών και ευρωπαϊκών οικογενειακών πολιτικών.

Εξίσου σημαντική είναι η παρακολούθηση θεμάτων οικογενειακού ενδιαφέροντος μέσα στις γενικότερες κοινωνικές εξελίξεις, η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσω της θέσπισης ενός ευρωπαϊκού οργανισμού για την οικογενειακή έρευνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: