ΑΝΑΓΚΗ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

12/12/2006: "Η προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών σε κρίσιμους τομείς, όπως η επιβίωση, η υγεία και η εκπαίδευση και η προστασία τους από τα φαινόμενα εκμετάλλευσης, κακοποίησης και βίας απαιτεί συντονισμένη δράση." Αυτά μεταξύ άλλων δήλωσε η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και Πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας του ΕΚ "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού", Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού παρεμβαίνοντας κατά την προ ημερησίας διάταξης Σύνοδο της Ολομέλειας του ΕΚ στο Στρασβούργο.
"Έκθεση της UNICEF αποκαλύπτει ότι περισσότερα από τα μισά παιδιά στις αναπτυσσόμενες χώρες στερούνται στοιχειωδών αγαθών και υπηρεσιών απαραίτητων για την ηλικία τους. Τα αγαθά αυτά σχετίζονται κυρίως με τη στέγαση, τις εγκαταστάσεις υγιεινής, τις βασικές υπηρεσίες υγείας, την πρόσβαση στην εκπαίδευση και την πληροφόρηση, τη σίτιση και τη διαθεσιμότητα νερού ασφαλούς για κατανάλωση. Τεράστιος είναι, επίσης, ο αριθμός των παιδιών που ζουν σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος και εξαναγκάζονται να δουλέψουν, εγκαταλείπουν τα σπίτια τους εξαιτίας των πολέμων, προσβάλλονται από διάφορες ασθένειες, πεθαίνουν από πολεμικές συρράξεις, ενώ υπολογίζεται ότι υπάρχουν 15 εκατομμύρια ορφανά παιδιά λόγω του ιού του AIDS σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η 11η Δεκεμβρίου είναι ημέρα υπενθύμισης για τα δικαιώματα του παιδιού και τις παραβιάσεις τους. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, και ιδιαίτερα η UNICEF που σήμερα συμπληρώνει 60 χρόνια από την ίδρυσή της, προέβαλε ως κοινωνική ανάγκη την προστασία του παιδιού και έσκυψε επάνω του με φροντίδα και ευθύνη. Το 1959 ο ΟΗΕ προέβη στη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του παιδιού και προέβλεψε ένα νομοθετικό καθεστώς προστασίας, από κάθε μορφή εκμετάλλευσης ή παραμέλησης και το 1989 ψηφίστηκε η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, περιλαμβάνοντας δικαιώματα επιβίωσης, ανάπτυξης, προστασίας και συμμετοχής την οποία μένουν ακόμη κράτη που δεν έχουν υπογράψει.

Πρόσφατα (Απρίλιος 2006) το Συμβούλιο της Ευρώπης ξεκίνησε επίσημα το πρόγραμμα "Φτιάχνοντας μια Ευρώπη για τα παιδιά μαζί με τα παιδιά" που στόχο έχει να αναγνωρίσει στα παιδιά δικαιώματα, ώστε να χαίρουν σεβασμού της ανθρώπινης και φυσικής τους αξιοπρέπειας, όπως και οι ενήλικοι. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την πρόσφατα δημοσιευθείσα ανακοίνωσή της (Ιούλιος 2006) "Για μια ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα Δικαιώματα του Παιδιού" υιοθετεί μια οριζόντια προσέγγιση και συνολική στρατηγική προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών στις εξωτερικές και εσωτερικές πολιτικές της ΕΕ.

Ευχόμενη τον συντονισμό των ενεργειών στις εξωτερικές και τις εσωτερικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου ζήτησε από κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά να λαμβάνει μέτρα υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού. Το τελευταίο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, δεν κινδυνεύει μόνο από την φτώχεια, τον αναλφαβητισμό, τις συρράξεις σε χώρες εκτός της Ένωσης, αλλά "κινδυνεύει και μέσα στις ίδιες τις πολιτισμένες χώρες μας από τις κακόβουλες επιθέσεις ατόμων με ζωώδη ένστικτα και έλλειψη συλλογικής ευθύνης".

Δεν υπάρχουν σχόλια: