ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

11/09/2006: Μετά από προσπάθειες της ευρωβουλευτού της Ν.Δ., Μαρίας Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, Προέδρου της Διακομματικής Ομάδας του ΕΚ "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού", η Ευρ. Επιτροπή σε πρόσφατη δήλωσή της (19 Ιουλίου 2006) ανέφερε ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη δημιουργία νομικής βάσης ως προς την εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και για τις πάνες των παιδιών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η Ευρ. Επιτροπή είτε να αλλάξει την ερμηνεία που δίνει στα προϊόντα που συμπεριλαμβάνονται στο Παράρτημα Η της 6ης Οδηγίας είτε να προσθέσει νέα προϊόντα σε αυτό.
Είχαν προηγηθεί επανειλημμένες οχλήσεις και καταθέσεις προφορικών ερωτήσεων εκ μέρους της ελληνίδας ευρωβουλευτού προς το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις οποίες εκφραζόταν η αναγκαιότητα μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ για τις παιδικές πάνες στο επίπεδο των αντιστοίχων συντελεστών που ισχύουν για τις πάνες ενηλίκων. Η Μ. Παναγιωτοπούλου είχε εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά της για το γεγονός της φορολογικής διαφοροποίησης των δύο αυτών προϊόντων, τα οποία συνιστούν είδη πρώτης ανάγκης για τις οικογένειες. (Παράρτημα Η της έκτης Οδηγίας 77/388/ΕΚ).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι απέστειλε γράμματα στα κράτη μέλη που εφαρμόζουν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στις παιδικές πάνες (π.χ. Πολωνία, Πορτογαλία, Μάλτα, Ουγγαρία και Τσεχία), ζητώντας πρόσθετες πληροφορίες και επεξηγήσεις, επί τη βάσει των οποίων θα εξετάσει εάν προκύπτει αναγκαιότητα αναθεώρησης του Παραρτήματος Η της 6ης Οδηγίας.

Η τοποθέτηση αυτή καταδεικνύει την πρόθεση της Ευρ. Επιτροπής να υποστηρίξει πολιτικές φιλικές προς την προστασία του θεσμού της οικογένειας ως μέρους της γενικότερης στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των δημογραφικών αλλαγών και της επακόλουθης γήρανσης του πληθυσμού.

Η κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένη με τις νέες δεσμεύσεις της Ευρ. Επιτροπής και εξέφρασε την προσδοκία πως αυτή θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει θετικά τις οικογένειες της Ευρώπης και κυρίως εκείνες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Poli kales idees !