ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

20/07/2006: Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μ. Παναγιωτοπούλου – Κασσιώτου, ως πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδα του ΕΚ "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού", χαιρετίζει την πρόσφατη Ανακοίνωση της Ευρ. Επιτροπής "Προς μια ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα Δικαιώματα του Παιδιού", που δημοσιεύτηκε στις 4 Ιουλίου.
Η Ανακοίνωση προτείνει τη δημιουργία στρατηγικής για αποτελεσματική προώθηση και προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών σε όλες τις εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενισχύει τις καταβληθείσες σε αυτόν τον τομέα προσπάθειες των κρατών μελών.

Όπως υπογραμμίζεται στην σχετική ειδική ημερίδα των Ηνωμένων Εθνών (2002), υπάρχει ένα τεράστιο κενό μεταξύ των καλών προθέσεων των Διεθνών Συνθηκών και των πραγματικών βιοτικών συνθηκών φτώχειας, παραμέλησης και εκμετάλλευσης που υφίστανται εκατομμύρια παιδιά, που σημειωτέον, αποτελούν το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού (περ.2,2, δισεκατομμύρια). Συγκεκριμένα, κατά τα πέντε πρώτα χρόνια της ζωής τους, το 1/3 των παιδιών της υφηλίου πάσχουν από κακή διατροφή, έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε πόσιμο νερό, στερούνται υγιεινής και φροντίδας πρόληψης ασθενειών και μολύνσεων. Το 1/6 όλων των παιδιών δεν εγγράφεται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και στερείται δυνατοτήτων μάθησης, ανάπτυξης και ενσωμάτωσης στην κοινωνία. Παγκοσμίως, γύρω στα 218 εκατομμύρια παιδιά απασχολούνται στην εργασία. Πάνω από 5,7 εκατομμύρια δουλεύουν σε άθλιες εργασιακές συνθήκες, περιλαμβανομένων και των περιπτώσεων δουλείας, γύρω στα 1,2 εκατομμύρια νεαρά άτομα πέφτουν θύματα σωματεμπορίας ενώ γύρω στα 300.000 παιδιά πολεμούν ως στρατιώτες σε περισσότερες από 30 εμπόλεμες συρράξεις σε όλον τον κόσμο.

Με βάση αυτά τα θλιβερά στατιστικά δεδομένα η Ανακοίνωση της Κομισιόν αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αρκεί βέβαια η ΕΕ και τα κράτη μέλη να υλοποιήσουν με συγκεκριμένα μέτρα τα ακόλουθα σημεία, στα οποία επικεντρώνεται το ενδιαφέρον της:

• αξιοποίηση των υπαρχουσών δράσεων και αντιμετώπιση νέων αναγκών,

• προσδιορισμός των προτεραιοτήτων για μελλοντική ευρωπαϊκή δράση,

• αποτελεσματικότερη ευρωπαϊκή στρατηγική για τα δικαιώματα του παιδιού που θα διαπερνά όλες τις πολιτικές, στρατηγικές, και προγράμματα,

• καλύτερη συνεργασία με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και ενεργοποίηση μηχανισμών ευρείας διαβούλευσης,

• ενίσχυση ικανοτήτων και εξειδίκευσης για τα δικαιώματα του παιδιού

• μεγαλύτερη επικοινωνία και ευαισθητοποίηση του κοινού,

• προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού στα διεθνή φόρα και στις σχέσεις με τρίτες χώρες.

Με την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από Σεπτέμβριο, η Διακομματική Ομάδα του ΕΚ "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού" διοργανώνει παρουσίαση από τον Επίτροπο κ. Frattini και εκπροσώπους της Ευρ. Επιτροπής της παραπάνω Ανακοίνωσης και γενικότερα των δράσεων της ΕΕ για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: