H ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΦΠA ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

11/07/2008: H Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τροποποίηση της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ "Kοινό σύστημα φόρου προστιθεμένης αξίας" δίνοντας στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να εφαρμόσουν μειωμένους συντελεστές ΦΠA για προϊόντα και υπηρεσίες, που σχετίζονται άμεσα με τα καθημερινά έξοδα των οικογενειών.

H M.Παναγιωτοπούλου-Kασσιώτου, πρόεδρος της Διακομματικής Oμάδας του ΕK "Oικογένεια και Προστασία του παιδιού", και ευρωβουλευτές από κράτη μέλη που ήδη εφαρμόζουν μειωμένους συντελεστές ΦΠA στα παιδικά είδη (Αγγλία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Bέλγιο, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Mάλτα, Τσεχία), με επανειλημμένα διαβήματα προς τον αρμόδιο για τη φορολογία Επίτροπο, L. Kovács, είχαν ζητήσει τη διεύρυνση του καταλόγου εξαιρέσεων ώστε να συμπεριληφθούν είδη και υπηρεσίες που καταναλώνονται από οικογένειες για τη φροντίδα των παιδιών. Χαρακτηριστικό είδος για το οποίο είχε γίνει συζήτηση ευρωπαϊκών διαστάσεων είναι οι βρεφικές πάνες μιας χρήσεως, οι οποίες περιλαμβάνονται σαφώς στην καινούργια πρόταση.

Oι προσπάθειες αυτές συνδυασμένες με πρωτοβουλία των ευρωπαϊκών συνομοσπονδιών των ευρωπαϊκών οργανώσεων (COFACE, ELFAC) συνέβαλαν ουσιαστικά στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να υπάρχει ελπίδα ότι παιδικά ενδύματα, υποδήματα και καθίσματα για αυτοκίνητα, παιδικά εικονογραφημένα βιβλία και παιχνίδια καθώς επίσης και υπηρεσίες οικιακής φροντίδας, όπως η παροχή βοήθειας και η φροντίδα παιδιών, ηλικιωμένων, ασθενών ή αναπήρων θα εμπίπτουν στην κατηγορία μειωμένου ΦΠA αν το Συμβούλιο

(οι Υπουργοί Οικονομικών των κρατών μελών) εγκρίνει την πρόταση.

H M.Παναγιωτοπούλου-Kασσιώτου τόνισε ότι οι ενδιαφερόμενοι φορείς οφείλουν να παρακινήσουν τις κυβερνήσεις των Κρατών Μελών, ώστε να γίνει πραγματικότητα η συμβολική αυτή χειρονομία προς τις οικογένειες με μικρά παιδιά, που πλήττονται περισσότερο από κάθε άλλη κατηγορία πολιτών από τη συνεχιζόμενη ενεργειακή και οικονομική κρίση.

H ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

10/07/2008: Mε αφορμή την ανάληψη της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τη Γαλλία, η ευρωβουλευτής της NΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, τόνισε τη σημασία χάραξης πολιτικών φιλικών προς τις οικογένειες και ερώτησε το Συμβούλιο "ποια μέτρα θα προτείνει για την καλύτερη προώθηση της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για την Οικογένεια ώστε να ικανοποιηθούν οι ιδιαίτερες ανάγκες των οικογενειών και μάλιστα των ευπαθών κατηγοριών (πολύτεκνες, μονογονεϊκές οικογένειες, κλπ), να εξασφαλισθεί το εισόδημά τους καθώς και ο συνδυασμός επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής."

O Γάλλος Υπουργός για ευρωπαϊκές υποθέσεις, J.- P. Jouyet, στην απάντησή του, παραδέχεται τη σημασία λήψης μέτρων φιλικών προς την οικογένεια, τα οποία σκοπεύει να αποφασίσει με δυναμικό τρόπο. "Tο Συμβούλιο επανεξετάζει σε τακτικά διαστήματα θέματα απασχόλησης στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Λισαβόνας και προωθεί τις προτάσεις των Υπουργών Aπασχόλησης που του απευθύνθηκαν τον παρελθόντα Mάρτιο: ποιοτική και ποσοτική βελτίωση της απασχόλησης, προσβασιμότητα των αγορών εργασίας για όλους και εφαρμογή της ισότητας ανδρών και γυναικών.

Προτεραιότητα του Συμβουλίου είναι επίσης η προώθηση πολιτικών που δίνουν το δικαίωμα σε άνδρες και γυναίκες να μην επιλέγουν την εργασία εις βάρος της οικογένειας ή το αντίθετο.

Συμβούλιο και Ευρωπαϊκό Kοινοβούλιο συμφώνησαν πρόσφατα να αναγάγουν σε μείζον θέμα τον αγώνα κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού των ιδιαίτερα ευπαθών οικογενειών με κεντρικό χρόνο δράσεων το έτος 2010", σημείωσε κλείνοντας την απάντησή του, ο κ. J.-P. Jouyet, και συνεχάρη την M.Παναγιωτοπούλου - Kασσιώτου για την εποικοδομητική συνεργασία της κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Στις 15 Ιουλίου 2008 εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης θα ανακοινώσει στις αρμόδιες επιτροπές του ΕK το πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής που θα υποστηριχθεί από το Συμβούλιο έως τον Δεκέμβριο 2008.

H ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ Η ΟΜΑΛΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ: ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

12/06/2008: Ευκαιρίες για ανάπτυξη των παιδιών με καλές συνθήκες προστασίας και αποκατάστασης της υγείας, ομαλή κοινωνική ένταξη και αποτελεσματική εκπαίδευση ήταν το θέμα ημερίδας που οργάνωσαν στο Ευρωπαϊκό Kοινοβούλιο, οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Kόμματος, Angelikia Niebler, Πρόεδρος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας και Mαρία Παναγιωτοπούλου-Kασσιώτου, Πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας για την Οικογένεια και την Προστασία του Παιδιού.

Εντός και εκτός των συνόρων της ΕΕ, 200 εκ. παιδιά υποφέρουν από αναπηρίες διαφόρων μορφών. Πολύ συχνά, τα προβλήματα μπορούν να εξαφανιστούν ή να θεραπευθούν κατά ένα μέρος ώστε να μην εμποδίζουν την ένταξη των παιδιών αυτών στο σχολικό, κοινωνικό και αργότερα επαγγελματικό περιβάλλον. Προϋπόθεση όμως είναι η πρώιμη ανίχνευση και η έγκαιρη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Kατά τους επιστήμονες των τριών κύκλων ομιλιών της συνάντησης, εκτός από την επιστημονική και παιδαγωγική υποστήριξη, βασικός παράγοντας είναι η άμεση επαφή και η ανατροφή από την μητέρα και τον πατέρα. H M. Παναγιωτοπούλου - Kασσιώτου υπενθύμισε ότι το ΕK υιοθέτησε Δήλωση (64/2007) με την οποία ζητείται η βελτίωση της δυνατότητας διάγνωσης και η κάλυψη από τα ταμεία της θεραπείας των δυσμαθησιακών παθήσεων, που δυσκολεύουν το 10% των παιδιών της ΕΕ.

O καθηγητής, Theodor Hellbrügge, ιδρυτής του Παιδιατρικού Kέντρου του Mονάχου και δικτύου εξειδικευμένων κλινικών που λειτουργούν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, παρουσίασε τα αποτελέσματα επανόρθωσης νευρολογικών διαταραχών με χαμηλό κόστος και μεγάλη αποτελεσματικότητα. Oι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για αποκατάσταση τραυματιών, αθλητών και γερόντων, κατά τον καθηγητή, είναι δυνατόν να προσαρμοστούν και στα παιδιά. Σε όλη τη διάρκεια της θεραπείας, συμμετέχουν ενεργά οι γονείς.

Ειδικοί επιστήμονες, παιδαγωγοί, λογοθεραπευτές και κινησιοθεραπευτές συμπλήρωσαν το πρόγραμμα της ημερίδας, μετά το τέλος της οποίας οι οργανώτριες ευρωβουλευτές ανέλυσαν την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσιάζοντας τα κοινωνικό-οικονομικά οφέλη μιας αποτελεσματικής αντιμετώπισης των παιδικών αναπηριών για τα άτομα και για το σύνολο.
"H εξασφάλιση, για τα παιδιά, αυτονομίας και ενεργού συμμετοχής στη ζωή απαιτεί κρατική υποστήριξη, ενίσχυση της έρευνας και θέσπιση ολοκληρωμένων πολιτικών που θα περιλαμβάνουν και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των αναπήρων", δήλωσαν η Angelikia Niebler και η Mαρία Παναγιωτοπούλου - Kασσιώτου, μετά το τέλος της συνεδρίασης.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ: ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

16/05/2008: Mε την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Οικογένειας, η M. Παναγιωτοπούλου-Kασσιώτου, πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού"
οργάνωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζήτηση με θέμα τις φιλικές προς την οικογένεια πρωτοβουλίες και τις προοπτικές της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για την Οικογένεια.

Στη συζήτηση συμμετείχαν με εισηγήσεις o Επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών, κ.V. Spidla, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Απασχόλησης, Οικογένειας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Σλοβενίας, κ.Salinger, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου οικογενειακών υποθέσεων της Γερμανίας, κ. Linzbach, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Παρισίων (Paris IV Sorbonne), κ. Dumont και oι εισηγητές για θέματα δημογραφικού και κοινωνικών πολιτικών στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, κ. Buffetaut και κ.Jahier. Tην εκδήλωση παρακολούθησαν η Αντιπρόεδρος του ΕK, κ. Ρόδη Kράτσα, η πρόεδρος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και την Ισότητα των Φύλων, κ. A. Zaborska, ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι οικογενειακών οργανώσεων και της κοινωνίας των πολιτών.


Oι εκπρόσωποι των Υπουργείων των κρατών μελών παρουσίασαν τις εξελίξεις της ευρωπαϊκής πολιτικής για υποστήριξη της οικογένειας. O Επίτροπος κ.Spidla υπογράμμισε τον κοινωνικό ρόλο της και τόνισε ότι η ανάπτυξη της διαγενεακής αλληλεγγύης αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Ανακοίνωσε επίσης σειρά ενεργειών για την ανάλυση του δημογραφικού προβλήματος: οργάνωση ευρωπαϊκού φόρουμ και συνάντηση ομάδας των εμπειρογνωμόνων των κρατών-μελών για τις δημογραφικές εξελίξεις (Ιούνιος 2008) και προώθηση πολιτικών φιλικών προς την οικογένεια. Ένας δικτυακός τόπος (site) της Ευρ. Συμμαχίας για την Οικογένεια πρόκειται σύντομα να δίνει τη δυνατότητα σε όλους να παρακολουθούν τις ενέργειες στο πλαίσιό της, να ανταλλάσσουν πληροφορίες και καλές πρακτικές.

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε σε πέντε βραχυπρόθεσμους στόχους :


α) ενδυνάμωση της προώθησης της Ευρ. Συμμαχίας για την Οικογένεια


β) επαναλειτουργία του Παρατηρητηρίου για την Οικογένεια


γ) στενότερη συνεργασία των τοπικών και περιφερειακών αρχών στα πλαίσια συμμαχιών για την οικογένεια με συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων


δ) ένταξη από την Ευρ.Επιτροπή της οικογένειας ως προτεραιότητας στη νέα Ευρωπαϊκή Κοινωνική Ατζέντα (Ιούνιος 2008).


ε) Προώθηση απόφασης του Συμβουλίου για μειωμένο συντελεστή ΦΠA στα παιδικά προϊόντα.


"H οικογένεια στην Ευρώπη είναι θεσμός με γερά θεμέλια και προοπτική. Προστατεύει και τα νεότερα και τα γηραιότερα μέλη της και συμβάλλει στην πρόοδο και την ανάπτυξη κάθε τόπου. Η Διεθνής Ημέρα Οικογένειας αποτελεί ευκαιρία ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης όλων των φορέων για οριζόντιες δράσεις υπέρ της οικογένειας, ώστε τα μέλη της να εκπληρώνουν με τη σειρά της τις υποχρεώσεις της ", υπογράμμισε η M. Παναγιωτοπούλου-Kασσιώτου.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ: H E.E. ΠΡΟΩΘΕΙ ΜΕΙΩΜEΝΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ Φ.Π.Α. ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙKA ΕΙΔΗ

09/04/2008: Ευρωπαϊκό συνέδριο σχετικά με τις πολιτικές για την υποστήριξη της οικογένειας με πολιτικό σχεδιασμό σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο οργανώθηκε χθες στη Ρώμη, λίγες μέρες προ των ιταλικών εκλογών. Στη συνάντηση έλαβε μέρος, ως κύρια εισηγήτρια, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, ως Πρόεδρος της Διακομματικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού". Η ημερίδα, στην οποία συμμετείχαν ευρωβουλευτές, δήμαρχοι διαφόρων ευρωπαϊκών πόλεων από τη Λετονία, την Πολωνία και την Ιρλανδία, καθώς και ο υποψήφιος δήμαρχος της Ρώμης, Gianni Alemanno, είχε ως στόχο την ανταλλαγή απόψεων για την υιοθέτηση αποτελεσματικών μέτρων καταπολέμησης της φτώχειας των οικογενειών.

Κατά την εισήγησή της, η ευρωβουλευτής της ΝΔ υπενθύμισε ότι η ανατροφή των παιδιών συνεπάγεται σημαντικές δαπάνες, οι οποίες, αυξανόμενες με τη διεύρυνση της οικογένειας, αποθαρρύνουν τους νέους να αποκτήσουν έστω και ένα παιδί. Τόνισε ότι η αύξηση των δημοσίων δαπανών υπέρ των οικογενειών και η βελτίωση της οικονομικής και κοινωνικής τους κατάστασης και η παράλληλη ενίσχυση της απασχολησιμότητας και της επιχειρηματικής δυνατότητας των γονέων συμβάλλουν στη μείωση της παιδικής φτώχειας, που εξακολουθεί να απειλεί το 19% των παιδιών στην Ευρώπη (ένα στα πέντε ή περίπου 19 εκατομμύρια) και στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας.

Η Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου παρουσίασε τις προσπάθειες που καταβάλλονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη μείωση των εξόδων των οικογενειών, μεταξύ άλλων, μέσω της καθιέρωσης μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε είδη απαραίτητα για την ανατροφή των παιδιών. Ανέφερε πιο συγκεκριμένα ότι η Αγγλία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο αλλά και η Μάλτα, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, εφαρμόζουν κιόλας μειωμένους συντελεστές στα παιδικά είδη. Υπογράμμισε ωστόσο ότι στo πλαίσιo των ευρωπαϊκών δράσεων για την υποστήριξη της οικογένειας, η Ευρ. Επιτροπή αποφάσισε να "παγώσει" τις διαδικασίες επί παραβάσει που είχε ξεκινήσει εναντίον των χωρών που μείωσαν τον ΦΠΑ στις παιδικές πάνες. Αναζητείται νομική βάση ώστε να συμπεριληφθούν και αυτά τα είδη ευρείας κατανάλωσης στη λίστα των προϊόντων με μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ.

Η ευρωβουλευτής, αφού υπενθύμισε τις επανειλημμένες παρεμβάσεις της Διακομματικής Ομάδας στα Ευρωπαϊκά Όργανα για το θέμα αυτό, ανέφερε ότι ετοιμάζεται καινούργια πρόταση για μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ εντός του 2008. Υπογραμμίζοντας ότι είναι αρμοδιότητα των Κρατών Μελών να παρουσιάσουν σχετικές προτάσεις, εξήγησε ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς πρέπει να συμβάλουν άμεσα στην ευαισθητοποίηση των κυβερνήσεων των Κρατών Μελών στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες και ιδιαίτερα οι πιο ευάλωτες όπως οι μονογονεϊκές ή οι πολύτεκνες.

Χαιρέτισε, επίσης, την πρωτοβουλία των διοργανωτών του Συνεδρίου να καλέσουν τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να προωθήσει το αίτημα για μειωμένους συντελεστές στα παιδικά είδη και υπενθύμισε ότι το Μάιο του 2007, συνένωση Ευρωπαϊκών Οικογενειακών Οργανώσεων είχε κιόλας αποστείλει παρόμοια αίτηση στα Κράτη Μέλη, στο Συμβούλιο της ΕΕ και στην Ευρ. Επιτροπή.

Σε συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, η Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου δήλωσε ότι "η διάδοση των βέλτιστων εθνικών πρακτικών και η υιοθέτηση τοπικών πολιτικών για ελάφρυνση της φορολογίας των οικογενειών στα δημοτικά τέλη και στην κατανάλωση βασικών ειδών αποτελούν σημαντικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυσή τους".

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ETΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

20/03/2008: Ημερίδα με θέμα την εξάλειψη των διακρίσεων και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής οργανώθηκε στις Βρυξέλλες από το Eυρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Φτώχειας (Εuropean Anti Poverty Network- EAPN).

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΕΚ, ομιλώντας στην ημερίδα ως εισηγήτρια της Έκθεσης για το Ευρωπαϊκό Έτος για την Καταπολέμηση της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού (2010) τόνισε το γεγονός ότι οι δυσάρεστες αυτές καταστάσεις επηρεάζουν ιδιαίτερα συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών: μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες (αντιμετωπίζουν οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα με διαφορετικό βαθμό οξύτητας στα κράτη μέλη της βόρειας και νότιας Ευρώπης) και γυναίκες (η διαφορά φτώχειας τους σε σχέση με τους άνδρες άγγιξε το 2% το 2006). Το 16% των παιδιών της Ε.Ε. ζει σε συνθήκες φτώχειας οι οποίες δεν εξαρτώνται από το βιοτικό επίπεδο κάθε χώρας αφού αγγίζει και οικογένειες με δύο εργαζόμενα μέλη.

"Τα υψηλά επίπεδα φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού είναι ασυμβίβαστα με την παγκοσμιοποιημένη οικονομία και το όραμα της Στρατηγικής της Λισαβόνας. Για να καταστεί η Ευρώπη η ανταγωνιστικότερη και δυναμικότερη παγκόσμια οικονομία της γνώσης, είναι απαραίτητο να χαρακτηρίζεται από κοινωνική συνοχή και διάθεση αλληλεγγύης", υπογράμμισε η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

Πρόσφατο έγγραφο εργασίας της Ε. Επιτροπής (2008) που θα χρησιμοποιηθεί για τη συγγραφή της κοινής έκθεσης "Κοινωνική Προστασία και Κοινωνική Ενσωμάτωση" επισημαίνει την ανάγκη πρόληψης και αντιμετώπισης των δυσάρεστων αυτών φαινομένων μέσω του εκσυγχρονισμού των συστημάτων της κοινωνικής προστασίας στο πλαίσιο υγιών δημοσιονομικών πολιτικών, συνδυάζοντας την κρατική παρέμβαση και την εταιρική και ατομική υπευθυνότητα. Η Ε. Επιτροπή προτείνει το συνδυασμό στρατηγικών οικονομικής και κοινωνικής στήριξης (επιδόματα-υπηρεσίες) και βελτίωσης της πρόσβασης των γονέων στην απασχόληση και την παραμονή τους σε αυτήν. Σύμφωνα με την Ανακοίνωση, για να είναι αποτελεσματικά τα μέτρα αυτά απαιτείται ένα εξισορροπημένο σύστημα έγκαιρης παρέμβασης και επάρκεια πόρων.

Η ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι η αποτελεσματικότητα του Ευρωπαϊκού Έτους 2010 εξαρτάται από την προετοιμασία η οποία αρχίζει το 2009. Κατά συνέπεια, είναι σημαντική η έγκαιρη ευαισθητοποίηση όλων των ενδιαφερόμενων φορέων ώστε να προωθηθεί η έναρξη προγραμμάτων και η ανάληψη πολυδιάστατων πρωτοβουλιών, ικανών να απαντούν στις εθνικές και τοπικές ανάγκες.

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΦΙΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ. ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΝΑΠΟΛΗ

18/03/2008: Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Παναγιωτοπούλου- Κασσιώτου, πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού" του Ευρ. Κοινοβουλίου, συμμετείχε ως ομιλήτρια σε συνέδριο στην Νάπολη της Ιταλίας για την προώθηση πολιτικών φιλικών προς την οικογένεια σε περιφερειακό επίπεδο. Η εκδήλωση που ήταν η τελευταία μιας σειράς συνεδριάσεων των κοινωνικών εταίρων και άλλων παραγόντων της περιφέρειας CAMPANIA οδήγησε στην υιοθέτηση ενός "Περιφερειακού Συμφώνου για την Οικογένεια", το οποίο συνυπέγραψαν όλοι οι παρευρισκόμενοι.

Η Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου χαιρέτισε την πρωτοβουλία, η οποία στοχεύει στην αντιμετώπιση των αυξημένων κοινωνικών και οικονομικών δυσκολιών των οικογενειών στην περιφέρεια και στη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος και ευκαιριών για εκπαίδευση και απασχόληση.

Η μείωση της διαφοράς του επιπέδου ανάπτυξης μεταξύ των ευρωπαϊκών περιοχών, κύριος στόχος της ευρωπαϊκής περιφερειακής πολιτικής και των δράσεων των διαρθρωτικών ταμείων και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, σχετίζεται άμεσα με το επίπεδο διαβίωσης των οικογενειών.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στην Ελλάδα, στo πλαίσιo του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης προωθήθηκε η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας και η δημιουργία κοινωνικών υπηρεσιών, (παροχή φροντίδας σε παιδιά ή σε εξαρτώμενα άτομα κλπ.) ενώ το Δ΄ Κ.Π.Σ θα κατανεμηθεί κατά 82% στην περιφέρεια.

Η ευρωβουλευτής παρουσίασε ως καλή πρακτική την πρόσφατη απόφαση του Ελληνικού Υπουργείου Ανάπτυξης να προωθήσει την επιχειρηματικότητα των πολύτεκνων γονέων μέσω της χρηματοδότησης επιχειρήσεων. Παρουσίασε επίσης τη γερμανική πρωτοβουλία δημιουργίας "Τοπικών Συμμαχιών για την Οικογένεια" σε συνεργασία με τις κοινότητες, τους εργοδότες και την κοινωνία των πολιτών.

"Η οικογένεια και τα παιδιά που μεγαλώνουν σε αυτήν είναι οι ανθρώπινοι πόροι του μέλλοντος και σε αυτούς πρέπει να επενδύσουμε με μέτρα προσαρμοσμένα στις τοπικές ανάγκες τους. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του εαρινού Συμβουλίου( 13/14 Μαρτίου 2008), στα πλαίσια μιας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Νεολαία (Μάρτιος 2005), το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για την Ισότητα των Φύλων (Μάρτιος 2006) και η Ευρωπαϊκή Συμμαχία για την Οικογένεια ( Μάιος 2007) θα αποτελέσουν σημαντικούς παράγοντες για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης", δήλωσε η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚH ΠΟΛΙΤΙΚH ΚΑΙ ΟΙΚΟΓEΝΕΙΑ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ DANUTA HÜBNER

07/03/2008: Τους στόχους και το έργο της Διακομματικής Ομάδας "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού" παρουσίασε σε συνάντηση στην Ε.Ε. η Πρόεδρός της και Ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου. Η συνομιλία με την Επίτροπο Danuta Hübner και τον Συντονιστή Lo Breemer επικεντρώθηκε πρωτίστως στην οικογενειακή διάσταση της περιφερειακής πολιτικής κυρίως σε ό,τι αφορά τις δυσπρόσιτες και απομονωμένες περιοχές, θέμα της τελευταίας συνάντησης της Διακομματικής Ομάδας στις 20/02/2008 στο Στρασβούργο.

«Ο συνδυασμός οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής αποτελεί προτεραιότητα του Προγράμματος. Οι διαπραγματευτικές διαδικασίες μεταξύ των κρατών μελών και των επενδυτών που έλαβαν χώρα το 2007 αποτελούν προάγγελο για τις επενδύσεις που μπορούν να περιμένουν οι ευρωπαϊκές χώρες κατά τη συνέχιση των δραστηριοτήτων στα πλαίσια των νέων δικτύων για τις περιφέρειες 2007-2013», ανέφερε η κ Danuta Hübner. «Σ΄ αυτό το πλαίσιο δίνεται βαρύτητα όχι μόνο σε θέματα που αφορούν τις πολιτικές απασχόλησης αλλά και στην ιδιαίτερη θέση των γυναικών στην αγορά εργασίας. Όσον αφορά το σχεδιασμό προγραμμάτων βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της καταγραφής των οικονομικών αλλαγών στις περιφέρειες σε συνδυασμό με τη δημογραφική πρόκληση. Τα δίκτυα των περιφερειών αφορούν 30 θεματικές· τα κράτη μέλη έχουν κληθεί να υποβάλουν τις προτάσεις τους".

Ο κ. Breemer υπογράμμισε ότι στόχος είναι «η δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας στις αγροτικές περιοχές και η λήψη μέτρων που θα εμποδίσουν την περαιτέρω ερήμωση της υπαίθρου λόγω της μετακίνησης των πληθυσμών στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η τελευταία έκθεση της Επιτροπής για την κοινωνική κατάσταση αναλύει με εξαιρετικό τρόπο την φτώχεια και τον εν μέρει παραποιημένο τρόπο με τον οποίο την αντιλαμβανόμαστε στις διάφορες περιφέρειες της Ευρώπης. Είναι σημαντικό να ευαισθητοποιηθεί άμεσα η κοινή γνώμη για τα προβλήματα και ταυτόχρονα να αντιληφθεί τις περιορισμένες δυνατότητες δράσης της Ε.Ε. απέναντι στις αρμοδιότητες των κρατών μελών».

Σε σχέση μ' αυτό τον προβληματισμό η Επίτροπος Danuta Hübner εξήρε τη μεγάλη σημασία των αλληλεπιδράσεων του διαλόγου με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου εξέφρασε εκ νέου την επιθυμία της για μια εμβάθυνση στην ανταλλαγή καλών πρακτικών και την ενίσχυση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως το γερμανικό "Allianz fur die Familie" (Συμμαχία για την Οικογένεια). Οι συνομιλητές της Ε.Ε. συμφώνησαν με την ευρωβουλευτή ότι είναι απαραίτητη η δραστηριοποίηση και εταίρων από τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να επιτευχθεί επιτυχώς η αλλαγή.

Τέλος η Επίτροπος Danuta Hübner αφού εξήρε το έργο της Διακομματικής Ομάδας του Ε.Κ. "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού", δήλωσε την πρόθεσή της να συμμετέχει σε μια μελλοντική συνάντησή της.

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΣΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ. ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "SAFER INTERNET PLUS"

04/03/2008: Ύστερα από πιέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των εθνικών κοινοβουλίων και της κοινωνίας των πολιτών, η Ευρ. Επιτροπή αποφάσισε τη λήψη μέτρων για την ασφαλή χρήση των νέων τεχνολογιών επικοινωνίας και του διαδικτύου. Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, με ερωτήσεις της προς την Επιτροπή και το Συμβούλιο καθώς και σε δύο συνεδριάσεις (2005, 2007) της Διακομματικής Ομάδας για την Οικογένεια και το Παιδί, της οποίας προεδρεύει, παρουσίασε το θέμα του ελέγχου της αγοράς βιντεοπαιχνιδιών, της παροχής ασφαλούς διαδικτύου για τους νέους, καθώς και του ελέγχου του ηλεκτρονικού εγκλήματος και της ηλεκτρονικής παρενόχλησης.


Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρ. Επιτροπή αποφάσισε τη διάθεση 55 εκ. ευρώ για προγράμματα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο. Τα χρήματα θα δαπανηθούν σε διάστημα 4 ετών σε εκπαιδευτικά προγράμματα και σε προσπάθειες προστασίας των παιδιών από ανάρμοστο περιεχόμενο και διαδικτυακή παρενόχληση (cyber bullying). Θα ενταθεί, επίσης, η έρευνα για τους τρόπους, με τους οποίους τα παιδιά χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και άλλες συσκευές νέας τεχνολογίας, όπως τα κινητά τηλέφωνα.
  1. Το πρόγραμμα αποτελείται από τέσσερις κύριες δράσεις:
  2. τη μείωση των παράνομων περιεχομένων και τη καταπολέμηση παράνομων συμπεριφορών στο διαδίκτυο,
  3. την προώθηση ασφαλούς ηλεκτρονικού περιβάλλοντος,
  4. την ενδυνάμωση της ευαισθητοποίησης του κοινού,
  5. και τη δημιουργία μιας βάσης γνώσεων.
Η προσπάθεια αυτή βασίζεται στα συμπεράσματα του προγράμματος "Safer Internet Plus" ("Ασφαλέστερο Διαδίκτυο Plus" (2005-2008)) και στοχεύει στην αντιμετώπιση των νέων απειλών, στην προώθηση των ευρωπαϊκών αξιών και στη διεύρυνση της διεθνούς συνεργασίας στον τομέα αυτό.

"Καθώς όλο και περισσότερα παιδιά και έφηβοι στην Ευρώπη χρησιμοποιούν επιγραμμικές τεχνολογίες στο σπίτι ή στο σχολείο, τα ίδια, οι γονείς και οι καθηγητές χρειάζεται να ενημερωθούν για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν από τη χρήση" τόνισε ο Πρόεδρος της Ε.Ε. Jose Barroso.

Το διευρυμένο πρόγραμμα θα τεθεί σε ισχύ από 2009 έως το 2013. Προβλέπεται η δημιουργία εθνικών κέντρων αναφοράς, στα οποία θα αναφέρονται παράνομα περιεχόμενα και απόπειρες παρενόχλησης και θα έχουν ως ρόλο τον συντονισμό συμβουλευτικών ομάδων και τη δημιουργία φόρουμ παρουσίασης ιδεών για τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Έρευνες από ευρωπαϊκά πανεπιστημιακά ιδρύματα και διαφημιστικές καμπάνιες θα συμπληρώσουν το νέο πρόγραμμα "Safer Internet Plus" ώστε να εξασφαλιστεί η προστιθέμενη αξία των μέχρι τώρα δράσεων για την ενίσχυση της κοινωνίας της πληροφορίας και της επικοινωνίας.

Η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου εξέφρασε την ικανοποίηση των μελών της Διακομματικής Ομάδας για την Οικογένεια και το Παιδί για την ελπιδοφόρα πρόταση της Επιτροπής όσον αφορά την προστασία των παιδιών και την πρόθεσή της να συνεχίσει να επιδεικνύει ενδιαφέρον για την υλοποίηση του προγράμματος "Ασφαλέστερο Διαδίκτυο Plus".

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

21/02/2008: Ομιλία της Ευρωβουλευτού διημερίδα του Παντείου Παναπιστημίου με τίτλο "Ελευθερίες - Δικαιώματα - Ασφάλεια στην Ε.Ε." Η ευρωβουλευτής Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου συμμετέχει στις 29.02.2008 και ώρα 18.00μ.μ. ως ομιλήτρια στην διημερίδα που διοργανώνει το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Γενικού Τμήματος Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου και συγκεκριμένα στη θεματική ενότητα "Ελευθερία και Ασφάλεια: δίλημμα ή ψευτοπρόβλημα;".

Η Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου θα παρουσιάσει τις εξελίξεις της Στρατηγικής για τα Δικαιώματα του Παιδιού και τις θετικές για την οικογένεια πολιτικές που προγραμματίζονται σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για την Οικογένεια.

Η παρουσίαση των κοινοτικών πολιτικών που άμεσα ή έμμεσα σχετίζονται με τις συνθήκες διαβίωσης της οικογένειας και την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού προωθούν τις κατάλληλες συνθήκες για τη δημογραφική ανανέωση της Ευρώπης και την μετατροπή της πρωτοφανούς πρόκλησης μείωσης του ενεργού πληθυσμού σε ευκαιρία ανάπτυξης και ευημερίας.

"Η νέα προοπτική κατοχύρωσης των θεμελιωδών δικαιωμάτων των παιδιών και των οικογενειών μέσω του Ευρωπαϊκού Χάρτη που θα συμπεριλαμβάνεται στη μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Λισσαβόνας, θα παρέχει τις απαραίτητες βάσεις για περαιτέρω σχεδιασμό φιλικών προς την οικογένεια πολιτικών και ολοκληρωμένη προσέγγιση της προστασίας του παιδιού" δήλωσε η Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου.