ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΣΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ. ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "SAFER INTERNET PLUS"

04/03/2008: Ύστερα από πιέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των εθνικών κοινοβουλίων και της κοινωνίας των πολιτών, η Ευρ. Επιτροπή αποφάσισε τη λήψη μέτρων για την ασφαλή χρήση των νέων τεχνολογιών επικοινωνίας και του διαδικτύου. Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, με ερωτήσεις της προς την Επιτροπή και το Συμβούλιο καθώς και σε δύο συνεδριάσεις (2005, 2007) της Διακομματικής Ομάδας για την Οικογένεια και το Παιδί, της οποίας προεδρεύει, παρουσίασε το θέμα του ελέγχου της αγοράς βιντεοπαιχνιδιών, της παροχής ασφαλούς διαδικτύου για τους νέους, καθώς και του ελέγχου του ηλεκτρονικού εγκλήματος και της ηλεκτρονικής παρενόχλησης.


Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρ. Επιτροπή αποφάσισε τη διάθεση 55 εκ. ευρώ για προγράμματα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο. Τα χρήματα θα δαπανηθούν σε διάστημα 4 ετών σε εκπαιδευτικά προγράμματα και σε προσπάθειες προστασίας των παιδιών από ανάρμοστο περιεχόμενο και διαδικτυακή παρενόχληση (cyber bullying). Θα ενταθεί, επίσης, η έρευνα για τους τρόπους, με τους οποίους τα παιδιά χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και άλλες συσκευές νέας τεχνολογίας, όπως τα κινητά τηλέφωνα.
  1. Το πρόγραμμα αποτελείται από τέσσερις κύριες δράσεις:
  2. τη μείωση των παράνομων περιεχομένων και τη καταπολέμηση παράνομων συμπεριφορών στο διαδίκτυο,
  3. την προώθηση ασφαλούς ηλεκτρονικού περιβάλλοντος,
  4. την ενδυνάμωση της ευαισθητοποίησης του κοινού,
  5. και τη δημιουργία μιας βάσης γνώσεων.
Η προσπάθεια αυτή βασίζεται στα συμπεράσματα του προγράμματος "Safer Internet Plus" ("Ασφαλέστερο Διαδίκτυο Plus" (2005-2008)) και στοχεύει στην αντιμετώπιση των νέων απειλών, στην προώθηση των ευρωπαϊκών αξιών και στη διεύρυνση της διεθνούς συνεργασίας στον τομέα αυτό.

"Καθώς όλο και περισσότερα παιδιά και έφηβοι στην Ευρώπη χρησιμοποιούν επιγραμμικές τεχνολογίες στο σπίτι ή στο σχολείο, τα ίδια, οι γονείς και οι καθηγητές χρειάζεται να ενημερωθούν για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν από τη χρήση" τόνισε ο Πρόεδρος της Ε.Ε. Jose Barroso.

Το διευρυμένο πρόγραμμα θα τεθεί σε ισχύ από 2009 έως το 2013. Προβλέπεται η δημιουργία εθνικών κέντρων αναφοράς, στα οποία θα αναφέρονται παράνομα περιεχόμενα και απόπειρες παρενόχλησης και θα έχουν ως ρόλο τον συντονισμό συμβουλευτικών ομάδων και τη δημιουργία φόρουμ παρουσίασης ιδεών για τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Έρευνες από ευρωπαϊκά πανεπιστημιακά ιδρύματα και διαφημιστικές καμπάνιες θα συμπληρώσουν το νέο πρόγραμμα "Safer Internet Plus" ώστε να εξασφαλιστεί η προστιθέμενη αξία των μέχρι τώρα δράσεων για την ενίσχυση της κοινωνίας της πληροφορίας και της επικοινωνίας.

Η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου εξέφρασε την ικανοποίηση των μελών της Διακομματικής Ομάδας για την Οικογένεια και το Παιδί για την ελπιδοφόρα πρόταση της Επιτροπής όσον αφορά την προστασία των παιδιών και την πρόθεσή της να συνεχίσει να επιδεικνύει ενδιαφέρον για την υλοποίηση του προγράμματος "Ασφαλέστερο Διαδίκτυο Plus".

Δεν υπάρχουν σχόλια: