ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ: ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

16/05/2008: Mε την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Οικογένειας, η M. Παναγιωτοπούλου-Kασσιώτου, πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού"
οργάνωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζήτηση με θέμα τις φιλικές προς την οικογένεια πρωτοβουλίες και τις προοπτικές της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για την Οικογένεια.

Στη συζήτηση συμμετείχαν με εισηγήσεις o Επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών, κ.V. Spidla, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Απασχόλησης, Οικογένειας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Σλοβενίας, κ.Salinger, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου οικογενειακών υποθέσεων της Γερμανίας, κ. Linzbach, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Παρισίων (Paris IV Sorbonne), κ. Dumont και oι εισηγητές για θέματα δημογραφικού και κοινωνικών πολιτικών στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, κ. Buffetaut και κ.Jahier. Tην εκδήλωση παρακολούθησαν η Αντιπρόεδρος του ΕK, κ. Ρόδη Kράτσα, η πρόεδρος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και την Ισότητα των Φύλων, κ. A. Zaborska, ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι οικογενειακών οργανώσεων και της κοινωνίας των πολιτών.


Oι εκπρόσωποι των Υπουργείων των κρατών μελών παρουσίασαν τις εξελίξεις της ευρωπαϊκής πολιτικής για υποστήριξη της οικογένειας. O Επίτροπος κ.Spidla υπογράμμισε τον κοινωνικό ρόλο της και τόνισε ότι η ανάπτυξη της διαγενεακής αλληλεγγύης αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Ανακοίνωσε επίσης σειρά ενεργειών για την ανάλυση του δημογραφικού προβλήματος: οργάνωση ευρωπαϊκού φόρουμ και συνάντηση ομάδας των εμπειρογνωμόνων των κρατών-μελών για τις δημογραφικές εξελίξεις (Ιούνιος 2008) και προώθηση πολιτικών φιλικών προς την οικογένεια. Ένας δικτυακός τόπος (site) της Ευρ. Συμμαχίας για την Οικογένεια πρόκειται σύντομα να δίνει τη δυνατότητα σε όλους να παρακολουθούν τις ενέργειες στο πλαίσιό της, να ανταλλάσσουν πληροφορίες και καλές πρακτικές.

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε σε πέντε βραχυπρόθεσμους στόχους :


α) ενδυνάμωση της προώθησης της Ευρ. Συμμαχίας για την Οικογένεια


β) επαναλειτουργία του Παρατηρητηρίου για την Οικογένεια


γ) στενότερη συνεργασία των τοπικών και περιφερειακών αρχών στα πλαίσια συμμαχιών για την οικογένεια με συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων


δ) ένταξη από την Ευρ.Επιτροπή της οικογένειας ως προτεραιότητας στη νέα Ευρωπαϊκή Κοινωνική Ατζέντα (Ιούνιος 2008).


ε) Προώθηση απόφασης του Συμβουλίου για μειωμένο συντελεστή ΦΠA στα παιδικά προϊόντα.


"H οικογένεια στην Ευρώπη είναι θεσμός με γερά θεμέλια και προοπτική. Προστατεύει και τα νεότερα και τα γηραιότερα μέλη της και συμβάλλει στην πρόοδο και την ανάπτυξη κάθε τόπου. Η Διεθνής Ημέρα Οικογένειας αποτελεί ευκαιρία ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης όλων των φορέων για οριζόντιες δράσεις υπέρ της οικογένειας, ώστε τα μέλη της να εκπληρώνουν με τη σειρά της τις υποχρεώσεις της ", υπογράμμισε η M. Παναγιωτοπούλου-Kασσιώτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: