ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ: H E.E. ΠΡΟΩΘΕΙ ΜΕΙΩΜEΝΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ Φ.Π.Α. ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙKA ΕΙΔΗ

09/04/2008: Ευρωπαϊκό συνέδριο σχετικά με τις πολιτικές για την υποστήριξη της οικογένειας με πολιτικό σχεδιασμό σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο οργανώθηκε χθες στη Ρώμη, λίγες μέρες προ των ιταλικών εκλογών. Στη συνάντηση έλαβε μέρος, ως κύρια εισηγήτρια, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, ως Πρόεδρος της Διακομματικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού". Η ημερίδα, στην οποία συμμετείχαν ευρωβουλευτές, δήμαρχοι διαφόρων ευρωπαϊκών πόλεων από τη Λετονία, την Πολωνία και την Ιρλανδία, καθώς και ο υποψήφιος δήμαρχος της Ρώμης, Gianni Alemanno, είχε ως στόχο την ανταλλαγή απόψεων για την υιοθέτηση αποτελεσματικών μέτρων καταπολέμησης της φτώχειας των οικογενειών.

Κατά την εισήγησή της, η ευρωβουλευτής της ΝΔ υπενθύμισε ότι η ανατροφή των παιδιών συνεπάγεται σημαντικές δαπάνες, οι οποίες, αυξανόμενες με τη διεύρυνση της οικογένειας, αποθαρρύνουν τους νέους να αποκτήσουν έστω και ένα παιδί. Τόνισε ότι η αύξηση των δημοσίων δαπανών υπέρ των οικογενειών και η βελτίωση της οικονομικής και κοινωνικής τους κατάστασης και η παράλληλη ενίσχυση της απασχολησιμότητας και της επιχειρηματικής δυνατότητας των γονέων συμβάλλουν στη μείωση της παιδικής φτώχειας, που εξακολουθεί να απειλεί το 19% των παιδιών στην Ευρώπη (ένα στα πέντε ή περίπου 19 εκατομμύρια) και στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας.

Η Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου παρουσίασε τις προσπάθειες που καταβάλλονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη μείωση των εξόδων των οικογενειών, μεταξύ άλλων, μέσω της καθιέρωσης μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε είδη απαραίτητα για την ανατροφή των παιδιών. Ανέφερε πιο συγκεκριμένα ότι η Αγγλία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο αλλά και η Μάλτα, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, εφαρμόζουν κιόλας μειωμένους συντελεστές στα παιδικά είδη. Υπογράμμισε ωστόσο ότι στo πλαίσιo των ευρωπαϊκών δράσεων για την υποστήριξη της οικογένειας, η Ευρ. Επιτροπή αποφάσισε να "παγώσει" τις διαδικασίες επί παραβάσει που είχε ξεκινήσει εναντίον των χωρών που μείωσαν τον ΦΠΑ στις παιδικές πάνες. Αναζητείται νομική βάση ώστε να συμπεριληφθούν και αυτά τα είδη ευρείας κατανάλωσης στη λίστα των προϊόντων με μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ.

Η ευρωβουλευτής, αφού υπενθύμισε τις επανειλημμένες παρεμβάσεις της Διακομματικής Ομάδας στα Ευρωπαϊκά Όργανα για το θέμα αυτό, ανέφερε ότι ετοιμάζεται καινούργια πρόταση για μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ εντός του 2008. Υπογραμμίζοντας ότι είναι αρμοδιότητα των Κρατών Μελών να παρουσιάσουν σχετικές προτάσεις, εξήγησε ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς πρέπει να συμβάλουν άμεσα στην ευαισθητοποίηση των κυβερνήσεων των Κρατών Μελών στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες και ιδιαίτερα οι πιο ευάλωτες όπως οι μονογονεϊκές ή οι πολύτεκνες.

Χαιρέτισε, επίσης, την πρωτοβουλία των διοργανωτών του Συνεδρίου να καλέσουν τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να προωθήσει το αίτημα για μειωμένους συντελεστές στα παιδικά είδη και υπενθύμισε ότι το Μάιο του 2007, συνένωση Ευρωπαϊκών Οικογενειακών Οργανώσεων είχε κιόλας αποστείλει παρόμοια αίτηση στα Κράτη Μέλη, στο Συμβούλιο της ΕΕ και στην Ευρ. Επιτροπή.

Σε συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, η Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου δήλωσε ότι "η διάδοση των βέλτιστων εθνικών πρακτικών και η υιοθέτηση τοπικών πολιτικών για ελάφρυνση της φορολογίας των οικογενειών στα δημοτικά τέλη και στην κατανάλωση βασικών ειδών αποτελούν σημαντικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυσή τους".

Δεν υπάρχουν σχόλια: