ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚH ΠΟΛΙΤΙΚH ΚΑΙ ΟΙΚΟΓEΝΕΙΑ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ DANUTA HÜBNER

07/03/2008: Τους στόχους και το έργο της Διακομματικής Ομάδας "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού" παρουσίασε σε συνάντηση στην Ε.Ε. η Πρόεδρός της και Ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου. Η συνομιλία με την Επίτροπο Danuta Hübner και τον Συντονιστή Lo Breemer επικεντρώθηκε πρωτίστως στην οικογενειακή διάσταση της περιφερειακής πολιτικής κυρίως σε ό,τι αφορά τις δυσπρόσιτες και απομονωμένες περιοχές, θέμα της τελευταίας συνάντησης της Διακομματικής Ομάδας στις 20/02/2008 στο Στρασβούργο.

«Ο συνδυασμός οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής αποτελεί προτεραιότητα του Προγράμματος. Οι διαπραγματευτικές διαδικασίες μεταξύ των κρατών μελών και των επενδυτών που έλαβαν χώρα το 2007 αποτελούν προάγγελο για τις επενδύσεις που μπορούν να περιμένουν οι ευρωπαϊκές χώρες κατά τη συνέχιση των δραστηριοτήτων στα πλαίσια των νέων δικτύων για τις περιφέρειες 2007-2013», ανέφερε η κ Danuta Hübner. «Σ΄ αυτό το πλαίσιο δίνεται βαρύτητα όχι μόνο σε θέματα που αφορούν τις πολιτικές απασχόλησης αλλά και στην ιδιαίτερη θέση των γυναικών στην αγορά εργασίας. Όσον αφορά το σχεδιασμό προγραμμάτων βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της καταγραφής των οικονομικών αλλαγών στις περιφέρειες σε συνδυασμό με τη δημογραφική πρόκληση. Τα δίκτυα των περιφερειών αφορούν 30 θεματικές· τα κράτη μέλη έχουν κληθεί να υποβάλουν τις προτάσεις τους".

Ο κ. Breemer υπογράμμισε ότι στόχος είναι «η δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας στις αγροτικές περιοχές και η λήψη μέτρων που θα εμποδίσουν την περαιτέρω ερήμωση της υπαίθρου λόγω της μετακίνησης των πληθυσμών στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η τελευταία έκθεση της Επιτροπής για την κοινωνική κατάσταση αναλύει με εξαιρετικό τρόπο την φτώχεια και τον εν μέρει παραποιημένο τρόπο με τον οποίο την αντιλαμβανόμαστε στις διάφορες περιφέρειες της Ευρώπης. Είναι σημαντικό να ευαισθητοποιηθεί άμεσα η κοινή γνώμη για τα προβλήματα και ταυτόχρονα να αντιληφθεί τις περιορισμένες δυνατότητες δράσης της Ε.Ε. απέναντι στις αρμοδιότητες των κρατών μελών».

Σε σχέση μ' αυτό τον προβληματισμό η Επίτροπος Danuta Hübner εξήρε τη μεγάλη σημασία των αλληλεπιδράσεων του διαλόγου με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου εξέφρασε εκ νέου την επιθυμία της για μια εμβάθυνση στην ανταλλαγή καλών πρακτικών και την ενίσχυση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως το γερμανικό "Allianz fur die Familie" (Συμμαχία για την Οικογένεια). Οι συνομιλητές της Ε.Ε. συμφώνησαν με την ευρωβουλευτή ότι είναι απαραίτητη η δραστηριοποίηση και εταίρων από τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να επιτευχθεί επιτυχώς η αλλαγή.

Τέλος η Επίτροπος Danuta Hübner αφού εξήρε το έργο της Διακομματικής Ομάδας του Ε.Κ. "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού", δήλωσε την πρόθεσή της να συμμετέχει σε μια μελλοντική συνάντησή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: