H ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ Η ΟΜΑΛΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ: ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

12/06/2008: Ευκαιρίες για ανάπτυξη των παιδιών με καλές συνθήκες προστασίας και αποκατάστασης της υγείας, ομαλή κοινωνική ένταξη και αποτελεσματική εκπαίδευση ήταν το θέμα ημερίδας που οργάνωσαν στο Ευρωπαϊκό Kοινοβούλιο, οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Kόμματος, Angelikia Niebler, Πρόεδρος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας και Mαρία Παναγιωτοπούλου-Kασσιώτου, Πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας για την Οικογένεια και την Προστασία του Παιδιού.

Εντός και εκτός των συνόρων της ΕΕ, 200 εκ. παιδιά υποφέρουν από αναπηρίες διαφόρων μορφών. Πολύ συχνά, τα προβλήματα μπορούν να εξαφανιστούν ή να θεραπευθούν κατά ένα μέρος ώστε να μην εμποδίζουν την ένταξη των παιδιών αυτών στο σχολικό, κοινωνικό και αργότερα επαγγελματικό περιβάλλον. Προϋπόθεση όμως είναι η πρώιμη ανίχνευση και η έγκαιρη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Kατά τους επιστήμονες των τριών κύκλων ομιλιών της συνάντησης, εκτός από την επιστημονική και παιδαγωγική υποστήριξη, βασικός παράγοντας είναι η άμεση επαφή και η ανατροφή από την μητέρα και τον πατέρα. H M. Παναγιωτοπούλου - Kασσιώτου υπενθύμισε ότι το ΕK υιοθέτησε Δήλωση (64/2007) με την οποία ζητείται η βελτίωση της δυνατότητας διάγνωσης και η κάλυψη από τα ταμεία της θεραπείας των δυσμαθησιακών παθήσεων, που δυσκολεύουν το 10% των παιδιών της ΕΕ.

O καθηγητής, Theodor Hellbrügge, ιδρυτής του Παιδιατρικού Kέντρου του Mονάχου και δικτύου εξειδικευμένων κλινικών που λειτουργούν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, παρουσίασε τα αποτελέσματα επανόρθωσης νευρολογικών διαταραχών με χαμηλό κόστος και μεγάλη αποτελεσματικότητα. Oι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για αποκατάσταση τραυματιών, αθλητών και γερόντων, κατά τον καθηγητή, είναι δυνατόν να προσαρμοστούν και στα παιδιά. Σε όλη τη διάρκεια της θεραπείας, συμμετέχουν ενεργά οι γονείς.

Ειδικοί επιστήμονες, παιδαγωγοί, λογοθεραπευτές και κινησιοθεραπευτές συμπλήρωσαν το πρόγραμμα της ημερίδας, μετά το τέλος της οποίας οι οργανώτριες ευρωβουλευτές ανέλυσαν την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσιάζοντας τα κοινωνικό-οικονομικά οφέλη μιας αποτελεσματικής αντιμετώπισης των παιδικών αναπηριών για τα άτομα και για το σύνολο.
"H εξασφάλιση, για τα παιδιά, αυτονομίας και ενεργού συμμετοχής στη ζωή απαιτεί κρατική υποστήριξη, ενίσχυση της έρευνας και θέσπιση ολοκληρωμένων πολιτικών που θα περιλαμβάνουν και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των αναπήρων", δήλωσαν η Angelikia Niebler και η Mαρία Παναγιωτοπούλου - Kασσιώτου, μετά το τέλος της συνεδρίασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: