ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ETΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

20/03/2008: Ημερίδα με θέμα την εξάλειψη των διακρίσεων και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής οργανώθηκε στις Βρυξέλλες από το Eυρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Φτώχειας (Εuropean Anti Poverty Network- EAPN).

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΕΚ, ομιλώντας στην ημερίδα ως εισηγήτρια της Έκθεσης για το Ευρωπαϊκό Έτος για την Καταπολέμηση της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού (2010) τόνισε το γεγονός ότι οι δυσάρεστες αυτές καταστάσεις επηρεάζουν ιδιαίτερα συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών: μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες (αντιμετωπίζουν οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα με διαφορετικό βαθμό οξύτητας στα κράτη μέλη της βόρειας και νότιας Ευρώπης) και γυναίκες (η διαφορά φτώχειας τους σε σχέση με τους άνδρες άγγιξε το 2% το 2006). Το 16% των παιδιών της Ε.Ε. ζει σε συνθήκες φτώχειας οι οποίες δεν εξαρτώνται από το βιοτικό επίπεδο κάθε χώρας αφού αγγίζει και οικογένειες με δύο εργαζόμενα μέλη.

"Τα υψηλά επίπεδα φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού είναι ασυμβίβαστα με την παγκοσμιοποιημένη οικονομία και το όραμα της Στρατηγικής της Λισαβόνας. Για να καταστεί η Ευρώπη η ανταγωνιστικότερη και δυναμικότερη παγκόσμια οικονομία της γνώσης, είναι απαραίτητο να χαρακτηρίζεται από κοινωνική συνοχή και διάθεση αλληλεγγύης", υπογράμμισε η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

Πρόσφατο έγγραφο εργασίας της Ε. Επιτροπής (2008) που θα χρησιμοποιηθεί για τη συγγραφή της κοινής έκθεσης "Κοινωνική Προστασία και Κοινωνική Ενσωμάτωση" επισημαίνει την ανάγκη πρόληψης και αντιμετώπισης των δυσάρεστων αυτών φαινομένων μέσω του εκσυγχρονισμού των συστημάτων της κοινωνικής προστασίας στο πλαίσιο υγιών δημοσιονομικών πολιτικών, συνδυάζοντας την κρατική παρέμβαση και την εταιρική και ατομική υπευθυνότητα. Η Ε. Επιτροπή προτείνει το συνδυασμό στρατηγικών οικονομικής και κοινωνικής στήριξης (επιδόματα-υπηρεσίες) και βελτίωσης της πρόσβασης των γονέων στην απασχόληση και την παραμονή τους σε αυτήν. Σύμφωνα με την Ανακοίνωση, για να είναι αποτελεσματικά τα μέτρα αυτά απαιτείται ένα εξισορροπημένο σύστημα έγκαιρης παρέμβασης και επάρκεια πόρων.

Η ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι η αποτελεσματικότητα του Ευρωπαϊκού Έτους 2010 εξαρτάται από την προετοιμασία η οποία αρχίζει το 2009. Κατά συνέπεια, είναι σημαντική η έγκαιρη ευαισθητοποίηση όλων των ενδιαφερόμενων φορέων ώστε να προωθηθεί η έναρξη προγραμμάτων και η ανάληψη πολυδιάστατων πρωτοβουλιών, ικανών να απαντούν στις εθνικές και τοπικές ανάγκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: