ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΔΥΣΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

19/11/2008: Κατά την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Πρόεδρος του, Hans-Gert Pöttering, συναντήθηκε με γονείς και παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσμαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία, δυσπραξία, δυσφασία, πρόβλημα συγκέντρωσης, κλπ). Κατά τη συνάντηση, η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού", ανέφερε στην εισήγησή της τα εξής:

"Οι ευρωβουλευτές ανταποκρίνονται με ευαισθησία στο αίτημα των εκπροσώπων της ιδιαίτερης αυτής ομάδας ευρωπαίων πολιτών που επιθυμεί να αποκαταστήσει την ικανότητά της για μάθηση και ισότιμη ένταξη στην αγορά εργασίας. Η Διακομματική Ομάδα του ΕΚ "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού" προώθησε στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, Γραπτή Δήλωση για τον σκοπό αυτό και ανέπτυξε πρωτοβουλίες σε συναντήσεις με τους Επιτρόπους Υγείας, Πολιτισμού και Εκπαίδευσης και Απασχόλησης / Ίσων Ευκαιριών.

Προετοιμάζεται, επίσης, στους χώρους του ΕΚ πανευρωπαϊκό συνέδριο για την πολύπλευρη υποστήριξη παιδιών και νέων με ασθένειες "δυσ-" ενώ το Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δυσλεξία του ΟΗΕ, το 2010, θα συμβάλλει σημαντικά στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και των δημοσίων φορέων σε διεθνές επίπεδο."

Η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου παρουσίασε, εξάλλου, με έκθεσή της το πολύπλευρο ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για πάσχοντες από "δυσ-" και θεραπευτές/εκπαιδευτές στη Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης για τη Δυσλεξία, που συγκλήθηκε στις Βρυξέλλες, στις 15.11.09. Την Ελλάδα εκπροσώπησε η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας συλλόγων γονέων και κηδεμόνων παιδιών με δυσλεξία και μαθησιακές δυσκολίες, κ. Γ. Μπάρου.

"Το ποσοστό των παιδιών που αντιμετωπίζουν σήμερα σοβαρές δυσμαθησιακές δυσκολίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση φτάνει το 10% κατά μέσο όρο. Η ΕΕ έχει δυνατότητα να αναλάβει πρωτοβουλίες στους τομείς υποβοήθησης της υγείας, του πλαισίου εκπαίδευσης, της εισόδου στην απασχόληση και της καταπολέμησης των διακρίσεων. Η κύρια μέριμνα, όμως, λαμβάνεται από τα κράτη μέλη. Λαμβάνοντας έγκαιρη βοήθεια στην προσαρμογή στους παραδοσιακούς τρόπους μάθησης, οι νέοι αξιοποιούν τα προσόντα τους και μπορούν να σταδιοδρομήσουν ως χρήσιμοι πολίτες, απολαμβάνοντας πλήρως τα δικαιώματά τους. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες παρέχουν με νομοθετικές ρυθμίσεις την ισότητα ευκαιριών στους πάσχοντες από δυσκολίες μάθησης ενώ άλλες προχωρούν σε κάλυψη των εξόδων πρώιμης θεραπείας και ηλεκτρονικής υποστήριξης καθώς οι νέες τεχνολογίες και η έρευνα ανοίγουν νέους δρόμους αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης των "δυσ-".

Η πρώιμη θεραπεία τους και η ενίσχυση της οικογένειας που συμπαραστέκεται δεν είναι πολυτέλεια αλλά επένδυση για το μέλλον και αποκατάσταση της δίκαιης μεταχείρισης αρκετών εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών", δήλωσε η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: