ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

14/10/2008: Ο αγώνας και οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του Ευρ. Κοινοβουλίου, και κυρίως στο πλαίσιο της Διακομματικής Ομάδας "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού", της οποίας προεδρεύει η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, σχετικά με την άδεια μητρότητας έφεραν ουσιαστικά αποτελέσματα.

Σε συνάντηση εμπειρογνωμόνων, που διοργανώθηκε στο Παρίσι, με θέμα το μέλλον της κοινωνικής πολιτικής και ασφάλειας στην Ευρώπη, η ευρωβουλευτής ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις της ευρωπαϊκής κοινωνικής πολιτικής και παρουσίασε τα μέτρα της ΕΕ για την καλύτερη προστασία των εργαζόμενων μητέρων.

Με στόχο την εξασφάλιση καλύτερου συνδυασμού ανάμεσα στην οικογενειακή και επαγγελματική ζωή, η Ευρ. Επιτροπή πρότεινε αναθεώρηση της Οδηγίας 92/85/ΕΚ επεκτείνοντας την ελάχιστη άδεια κυήσεως και λοχείας από 14 σε 18 εβδομάδες με αποζημίωση τουλάχιστον ίση με το επίδομα ασθενείας. Η χρήση της άδειας αποφασίζεται από τις ίδιες τις εργαζόμενες.

Προτείνεται επίσης η καθιέρωση ευέλικτων ωραρίων για μητέρες και, όχι μόνο διατηρείται το δικαίωμα επανόδου στην ίδια ή σε παρόμοια θέση εργασίας, αλλά και να απαγορεύεται η απόλυση κατά την άδεια μητρότητας ή μετά την επιστροφή της γυναίκας στην εργασία της. Παρόμοια μέτρα προτείνονται με άλλη Ανακοίνωση της Επιτροπής για τις αυτοαπασχολούμενες, οι οποίες αποκτούν το δικαίωμα να λαμβάνουν άδεια μητρότητας και λοχείας με κάλυψη ημερήσιας αποζημίωσης από τον ασφαλιστικό φορέα.

" Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι η πρόταση της Επιτροπής αντιγράφει τις προβλέψεις της ελληνικής νομοθεσίας, η οποία χαρακτηρίζεται από πρωτοπορία στο θέμα της προστασίας των εργαζόμενων μητέρων", δήλωσε η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

Η Ευρ. Επιτροπή εκδήλωσε το ενδιαφέρον της για φιλικές προς τις οικογένειες πολιτικές, με σειρά προτάσεων που περιλαμβάνουν :

- Ανακοίνωση για υλοποίηση των στόχων της Βαρκελώνης όσον αφορά τις υπηρεσίες φροντίδας για παιδιά προσχολικής ηλικίας, με στόχο την εξασφάλιση υποδομών για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων γονέων.

- Έκθεση για προώθηση της εφαρμογής της Οδηγίας 2003/86/ΕΚ σχετικά με το δικαίωμα οικογενειακής επανένωσης, η οποία αποτελεί το πρώτο νομοθετικό μέσο για τη νόμιμη μετανάστευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο κα, παρέχει για πρώτη φορά στα κράτη μέλη λεπτομερή σειρά κανόνων σχετικά με το δικαίωμα οικογενειακής επανένωσης.

Οι προτάσεις αυτές πρέπει να εγκριθούν από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να υλοποιηθούν στο πλαίσιο των εθνικών πολιτικών των κρατών μελών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: