ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

16/03/2007: Συνεδρίασε στο Στρασβούργο η Διακομματική Ομάδα του ΕΚ "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού", υπό την προεδρία της ευρωβουλευτού της Ν.Δ. Μ. Παναγιωτοπούλου – Κασσιώτου, με θέμα το "Περιβάλλον και η καλή ποιότητα υγείας για τα παιδιά - Συστατικά στοιχεία της μελλοντικής Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα Δικαιώματα του Παιδιού".

Στόχος της συνεδρίασης η οποία συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό ευρωβουλευτών, εκπροσώπων της Ευρ. Επιτροπής, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ήταν η ανάλυση των επιπτώσεων των περιβαλλοντικών αλλαγών στην υγεία των παιδιών και θέματα υγείας που αφορούν στα παιδιά.

Η Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής "Προς μια Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα Δικαιώματα του Παιδιού" διαπιστώνει ότι:
• Πάνω από 10 εκ. παιδιά, ηλικίας 0-5 ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που θα μπορούσαν εύκολα να προληφθούν ή να αντιμετωπιστούν.
• 1/3 των παιδιών στον κόσμο υποφέρουν από κακή διατροφή, ζουν σε ανθυγιεινές συνθήκες (περιορισμένη πρόσβαση σε πόσιμο νερό, κακής ποιότητας υγιεινή, μολύνσεις στους εσωτερικούς χώρους κλπ) και δεν έχουν πρόσβαση σε πρόληψη και ιατρική φροντίδα.
Το άρθρο 24 της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ αναγνωρίζει το δικαίωμα των παιδιών σε καλή υγεία, υπηρεσίες υγιεινής και επανεκπαίδευσης.

Ο ευρωβουλευτής Peter LIESE, ιατρός στο επάγγελμα παρουσίασε τον νέο Κανονισμό της Ε.Ε για τα παιδικά φάρμακα που επιβάλλει στα κράτη μέλη να εξακριβώνουν τη συμβατότητα των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην αγορά με τον μεταβολισμό των παιδιών. Η ανάγκη ψήφισης Kανονισμού προέκυψε μετά από διαπίστωση ότι 50% των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ΕΕ δεν έχουν ελεγχθεί, ούτε έχουν αδειοδοτηθεί για παιδιά. Το δεύτερο θέμα της παρουσίασής του αφορούσε στις αρνητικές συνέπειες των χημικών ουσιών στη διατροφή και στο περιβάλλον των παιδιών. Τόνισε τέλος τον καίριο ρόλο του οικογενειακού περιβάλλοντος για την υγεία και ανάπτυξη των παιδιών.

Η νέα Eυρωπαϊκή Στρατηγική για την Yγεία κατά τον εκπρόσωπο της Ευρ. Επιτροπής, Διευθυντή της αρμόδιας Γ.Δ. Υγείας CH.PRICE έχει ως στόχους το τσιγάρο, το αλκοόλ, την υπερκατανάλωση και την ψυχική υγεία. Τα ευαίσθητα αυτά θέματα θίγουν κατά κύριο λόγο τους νέους γι΄αυτό και η ευρωπαϊκή καμπάνια για την υγεία θα προσανατολίζεται στην ενημέρωσή τους.

Σύμφωνα με έκθεση της UNICEF και του ΠΟΥ, οι περιβαλλοντικές αλλαγές (π.χ. ασθένειες αναπνευστικού, αλλεργίες, διαβήτης, καρκίνος κλπ) είναι οι κύριες αιτίες του 33% των ασθενειών που πλήττουν παιδιά κάτω των 5 ετών. Σημειώνεται ότι πολλοί ιατρικοί κίνδυνοι συνδέονται με την καθιστική ζωή και τα ατυχήματα, ενώ σημαντικό ποσοστό ασθενειών προέρχεται από μολύνσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, κακή ποιότητα του πόσιμου νερού και των συνθηκών υγιεινής, καθώς και επαφή με μόλυβδο.

Η κ. Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου δήλωσε: "Η νέα Στρατηγική για τα Δικαιώματα του Παιδιού πρέπει απαραιτήτως να περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις για την βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών και των υπηρεσιών υγείας για όλα τα παιδιά που κατοικούν στο έδαφος της Ένωσης, αλλά και για εκείνα των τρίτων χωρών στα πλαίσια της αναπτυξιακής πολιτικής".

Δεν υπάρχουν σχόλια: