ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΦΥΛΑΞΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ

15/03/2007: Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του ΕΚ, στο Στρασβούργο, με θέμα την εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου της Βαρκελώνης (2002) για την παροχή ικανοποιητικών υπηρεσιών φύλαξης παιδιών, η ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, Πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας του ΕΚ "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού" υποστήριξε την ενίσχυση της προσφοράς ποιοτικών ευκαιριών φύλαξης παιδιών αλλά και των άλλων εξαρτημένων μελών των οικογενειών και τόνισε τη σημασία της ελεύθερης επιλογής μεταξύ αυτοεξυπηρέτησης και χρήσης ιδρυμάτων φύλαξης. Πρότεινε επιπλέον τη δυνατότητα αναγνώρισης ως προϋπηρεσίας του χρόνου και της εμπειρίας των γονέων από την παροχή υπηρεσιών προς τους συγγενείς.

"Η έλλειψη επαρκών υποδομών φύλαξης και η μη παροχή τους σε χαμηλό κόστος είναι εμπόδιο για την κοινωνική προαγωγή των οικονομικά ασθενέστερων οικογενειών και ανασταλτικός παράγοντας για την ίση συμμετοχή ανδρών και γυναικών στην αγορά εργασίας και την ίση κατανομή ευθυνών στο πλαίσιο της οικογενειακής ζωής. Μελέτες καταδεικνύουν ότι χώρες που εφαρμόζουν καλές πολιτικές συνδυασμού οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, που δίνουν τη δυνατότητα για υψηλή συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, έχουν υψηλά ποσοστά γεννήσεων” υπογράμμισε η Μ. Παναγιωτοπούλου. Κατά την ελληνίδα ευρωβουλευτή, λόγω των ποικίλων αναγκών των οικογενειών και των απαιτήσεων της αγοράς εργασίας, τα κράτη μέλη οφείλουν να προσφέρουν υπηρεσίες φύλαξης ευέλικτες και ποικιλόμορφες, ώστε να αυξηθούν οι επιλογές και να ικανοποιηθούν οι προτιμήσεις, οι ανάγκες και οι ιδιαίτερες καταστάσεις των γονέων.

«Άντρες και γυναίκες που φροντίζουν σε μόνιμη ή προσωρινή βάση εξαρτώμενα άτομα συμβάλλοντας έτσι στη συνοχή του οικογενειακού και κοινωνικού ιστού- παρατήρησε η Μ. Παναγιωτοπούλου όχι μόνο δεν πρέπει να "τιμωρούνται", αλλά να τυχαίνουν και εκείνοι ενός νομικού καθεστώτος που θα τους δίνει κοινωνικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα και δυνατότητα πρόσβασης στη δια βίου μάθηση, ώστε να προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην εμπειρία, στην αναγνώριση των άτυπων προσόντων, που έχουν αποκτηθεί μέσω της φύλαξης παιδιών και εξαρτημένων ατόμων και στον εκπαιδευτικό ρόλο που προσφέρουν. Όπου υπάρχουν υπηρεσίες φύλαξης παιδιών αυτές δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ότι απαλλάσσουν τους γονείς από τα καθήκοντά τους για καλή ανάπτυξη των παιδιών".

Κλείνοντας την παρέμβαση η Μ. Παναγιωτοπούλου ανέφερε ότι "για την αντιμετώπιση των κρίσιμων δημογραφικών αλλαγών απαιτείται η λήψη μέτρων με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και ιδιαιτέρως των εργοδοτών: συνδυασμός ευέλικτων υπηρεσιών φύλαξης, διευθέτηση του χρόνου εργασίας, χορήγηση οικογενειακών αδειών και οικονομικών επιδοτήσεων. Τέλος, η καλύτερη αξιοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων και η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μέσω της νέας «Συμμαχίας για την Οικογένεια», που πρότεινε η Γερμανική Προεδρία, μπορούν εξίσου να συμβάλουν ουσιαστικά στη επίτευξη των παραπάνω στόχων".

Δεν υπάρχουν σχόλια: