Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ: ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

16/02/2009: Την πρόθεσή της να ενισχύσει τη διαδικασία θέσπισης στόχων και τις ρυθμίσεις για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των δράσεων για την προστασία του παιδιού σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο επιβεβαίωσε η Ευρ. Επιτροπή, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού της ΝΔ, Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, προέδρου της Διακομματικής Ομάδας για την Οικογένεια και την Προστασία του Παιδιού.

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, κ. J.Barrot, δήλωσε ότι, στo πλαίσιo της Στρατηγικής για τα Δικαιώματα του Παιδιού (2006), έχει ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς στον τομέα της Δικαιοσύνης, της Ελευθερίας και της Ασφάλειας που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της «Στοκχόλμης», ενώ ταυτόχρονα προβλέπονται: ευρωπαϊκό φόρουμ για τα δικαιώματα του παιδιού, σύσκεψη εμπειρογνωμόνων και διαβούλευση με τα παιδιά. Παράλληλα, έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες ενέργειες, μεταξύ των οποίων νομοθετικά μέτρα, μέτρα στον τομέα της δικαστικής και αστυνομικής συνεργασίας, μέτρα για την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών, ανταλλαγή ορθών πρακτικών για να καταπολεμηθεί η παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών και να λαμβάνεται περισσότερο υπόψη η γνώμη τους σχετικά με πολιτικές και θέματα που τα αφορούν.

"Τα Εθνικά Σχέδια Δράσης (ΕΣΔ) 2008-2010 για την κοινωνική ένταξη επιβεβαιώνουν ότι η παιδική φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός αποτελούν αντικείμενο κοινού προβληματισμού για τα περισσότερα κράτη μέλη, αλλά και ένα από τα βασικά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν βάσει της Ανοικτής Μεθόδου Συντονισμού στο πλαίσιο της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού", τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής.

"Καθώς η φτώχεια είναι ένα πολυδιάστατο φαινόμενο που δεν θίγει μόνο το εισόδημα αλλά ελαττώνει την ποιότητα κάλυψης των κάθε είδους αναγκών, η πρόληψη και η αντιμετώπισή της αφορά ιδιαίτερα την παιδική ηλικία. Η Ελλάδα στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης (ΕΣΔ) δίνει στο στόχο αυτό την προτεραιότητα που του αξίζει, ώστε να χρησιμοποιηθούν οι ευκαιρίες που προσφέρει η ΕΕ για την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των οικογενειών", δήλωσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: