
Κατά τη συνεδρίαση, η ευρωβουλευτής τόνισε ότι οι οικογενειακές επιθυμίες των ευρωπαίων για την απόκτηση περισσότερων παιδιών εμποδίζονται από ένα σύνολο παραγόντων, όπως η δυσκολία συνδυασμού οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, η ελλιπής κοινωνικό-οικονομική υποστήριξη και οι ανισότητες λόγω φύλου στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Η υποστήριξη του θεσμού της οικογένειας δεν μπορεί να εξαρτάται μόνο από οικογενειακές πολιτικές με οικονομικό επίκεντρο, δηλαδή βασιζόμενες στη συμμετοχή και των δυο γονέων στην αγορά εργασίας, όπως έχουν προτείνει μέχρι τώρα τα Κράτη Μέλη και η Ευρ. Επιτροπή, αλλά να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες και τις δυσκολίες κάθε οικογένειας και να προστατεύουν τις επιλογές τους. Οι οικογένειες είναι ελεύθερες να επιλέγουν τον τρόπο ζωής τους χωρίς να υφίστανται διακριτική μεταχείριση. Κατά συνέπεια τα Κράτη Μέλη καλούνται να αναγνωρίζουν σε συνταξιοδοτικό και κοινωνικό επίπεδο την προσφορά του γονιού που παρέχει άτυπες μορφές φροντίδας σε παιδιά ή άλλα εξαρτώμενα μέλη", υπογράμμισε στην εισήγησή της η Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου. Η ευρωβουλευτής, δήλωσε ότι αν και η δημιουργία οικογένειας αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα, το οποίο τα κράτη οφείλουν να προστατεύουν και να στηρίζουν, η κοινωνία, από την πλευρά της, περιμένει από τους γονείς να αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που απορρέουν από τον ρόλο τους και να προσφέρουν στα παιδιά τους ένα περιβάλλον αγάπης, σεβασμού και φροντίδας.
Η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου επεσήμανε ότι η σωστή άσκηση των γονικών υποχρεώσεων απαιτεί τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού προς την οικογένεια, που θα περιλαμβάνει μέτρα διευκόλυνσης πρόσβασης στην κατοικία, την ιδιοκτησία καθώς και την προστασία από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, όπως είναι η κακοποίηση, το παράνομο περιεχόμενο σελίδων στο διαδίκτυο, κλπ.
Τέλος, η ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στην υπό επεξεργασία πρόταση μιας Στρατηγικής για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία θα αναγνωρίζει στα παιδιά ένα ευρύ σύνολο δικαιωμάτων και θα προωθεί την ενσωμάτωσή τους σε όλες τις εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές της ΕΕ, όπως η εκπαίδευση, οι υγειονομικές υπηρεσίες, κλπ. Τόνισε όμως ότι η αναγνώριση του παιδιού ως ανεξάρτητη προσωπικότητα με ανεξάρτητα δικαιώματα συνδυάζεται με εκείνα του οικογενειακού περιβάλλοντος το οποίο το προστατεύει κατά την ανάπτυξή του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου