ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

14/10/2008: Ο αγώνας και οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του Ευρ. Κοινοβουλίου, και κυρίως στο πλαίσιο της Διακομματικής Ομάδας "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού", της οποίας προεδρεύει η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, σχετικά με την άδεια μητρότητας έφεραν ουσιαστικά αποτελέσματα.

Σε συνάντηση εμπειρογνωμόνων, που διοργανώθηκε στο Παρίσι, με θέμα το μέλλον της κοινωνικής πολιτικής και ασφάλειας στην Ευρώπη, η ευρωβουλευτής ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις της ευρωπαϊκής κοινωνικής πολιτικής και παρουσίασε τα μέτρα της ΕΕ για την καλύτερη προστασία των εργαζόμενων μητέρων.

Με στόχο την εξασφάλιση καλύτερου συνδυασμού ανάμεσα στην οικογενειακή και επαγγελματική ζωή, η Ευρ. Επιτροπή πρότεινε αναθεώρηση της Οδηγίας 92/85/ΕΚ επεκτείνοντας την ελάχιστη άδεια κυήσεως και λοχείας από 14 σε 18 εβδομάδες με αποζημίωση τουλάχιστον ίση με το επίδομα ασθενείας. Η χρήση της άδειας αποφασίζεται από τις ίδιες τις εργαζόμενες.

Προτείνεται επίσης η καθιέρωση ευέλικτων ωραρίων για μητέρες και, όχι μόνο διατηρείται το δικαίωμα επανόδου στην ίδια ή σε παρόμοια θέση εργασίας, αλλά και να απαγορεύεται η απόλυση κατά την άδεια μητρότητας ή μετά την επιστροφή της γυναίκας στην εργασία της. Παρόμοια μέτρα προτείνονται με άλλη Ανακοίνωση της Επιτροπής για τις αυτοαπασχολούμενες, οι οποίες αποκτούν το δικαίωμα να λαμβάνουν άδεια μητρότητας και λοχείας με κάλυψη ημερήσιας αποζημίωσης από τον ασφαλιστικό φορέα.

" Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι η πρόταση της Επιτροπής αντιγράφει τις προβλέψεις της ελληνικής νομοθεσίας, η οποία χαρακτηρίζεται από πρωτοπορία στο θέμα της προστασίας των εργαζόμενων μητέρων", δήλωσε η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

Η Ευρ. Επιτροπή εκδήλωσε το ενδιαφέρον της για φιλικές προς τις οικογένειες πολιτικές, με σειρά προτάσεων που περιλαμβάνουν :

- Ανακοίνωση για υλοποίηση των στόχων της Βαρκελώνης όσον αφορά τις υπηρεσίες φροντίδας για παιδιά προσχολικής ηλικίας, με στόχο την εξασφάλιση υποδομών για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων γονέων.

- Έκθεση για προώθηση της εφαρμογής της Οδηγίας 2003/86/ΕΚ σχετικά με το δικαίωμα οικογενειακής επανένωσης, η οποία αποτελεί το πρώτο νομοθετικό μέσο για τη νόμιμη μετανάστευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο κα, παρέχει για πρώτη φορά στα κράτη μέλη λεπτομερή σειρά κανόνων σχετικά με το δικαίωμα οικογενειακής επανένωσης.

Οι προτάσεις αυτές πρέπει να εγκριθούν από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να υλοποιηθούν στο πλαίσιο των εθνικών πολιτικών των κρατών μελών.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - 2009: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΔΥΣΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

11/09/2008: Ευαισθητοποιημένη για τα παιδιά και τους ενήλικες που πάσχουν από προβλήματα "δυσ-" (δυσλεξία, δυσπραξία, δυσφασία, προβλήματα συγκέντρωσης) και από αναπηρίες, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, μέλος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών και της Ισότητας των Φύλων και Πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας για την Οικογένεια και την Προστασία του Παιδιού, προώθησε με επιτυχία δημοσιονομικές γραμμές για πολιτικές υπέρ των ατόμων αυτών, και κυρίως για τη στήριξη των γονέων και των παρόχων φροντίδας, κατά την ψηφοφορία του γενικού προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2009.

Με τις υπερψηφισθείσες τροπολογίες, η Επιτροπή για τα δικαιώματα των Γυναικών προτείνει, για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, να δοθεί προτεραιότητα στη γενεακή αλληλεγγύη, στον ρόλο των ανδρών στην εκπαίδευση των παιδιών, στον συνδυασμό οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και στην αναγνώριση της άτυπης εργασίας των γυναικών.

Η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου παρουσίασε ένα πρότυπο σχέδιο, το οποίο αποβλέπει στην χρηματοδότηση για την εξασφάλιση καλύτερης υποστήριξης στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς των ατόμων που πάσχουν από προβλήματα "δυσ-", με σεβασμό στην αρχή της ισότητας των φύλων. Το πιλοτικό πρόγραμμα χαιρετίζει επίσης την ανταλλαγή των καλών πρακτικών και της συνεργασίας ανάμεσα στις οργανώσεις που ασχολούνται με παρόμοιες ασθένειες.

"Σύμφωνα με την αρχή των ίσων ευκαιριών, οι γυναίκες και οι άνδρες που φροντίζουν άτομα "δυσ-" πρέπει να ωφεληθούν από τις ίσες ευκαιρίες ώστε να τα υποστηρίζουν και να τα βοηθούν να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή", τόνισε η ευρωβουλευτής.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

08/09/2008: H ευρωβουλευτής της NΔ, M. Παναγιωτοπούλου - Kασσιώτου, με αφορμή την αύξηση των εμπορικών δραστηριοτήτων σχετικά με τα εκπαιδευτικά προϊόντα (ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, τίτλοι ξένων γλωσσών και διδασκαλία μέσω διαδικτύου) υπέβαλε στην αρμόδια Επίτροπο για την προστασία των καταναλωτών, κ. M.Kuneva, την εξής ερώτηση:

"Παρά ταύτα, προϊόντα που έχουν σχέση με τη μάθηση, την κατάρτιση και τη δια βίου εκπαίδευση αποτελούν αντικείμενο εμπορίου, και μάλιστα διασυνοριακού, και κατά συνέπεια αφορούν τους καταναλωτές. Για τον λόγο αυτό, ερωτάται η Ευρ. Επιτροπή πώς διαμορφώνεται η ευρωπαϊκή πολιτική για την προστασία τους ως προς την ποιότητα και τις τιμές;"

H Ευρ. Επιτροπή, στην απάντησή της, υποστήριξε ότι δεν έχει τη δυνατότητα καθορισμού τιμών ή προσδιορισμού της ποιότητας των εκπαιδευτικών προϊόντων. Oι καταναλωτές, ωστόσο, προστατεύονται από την κοινοτική νομοθεσία ενάντια στην παραπλανητική ή επιθετική συμπεριφορά όταν οι συναλλαγές αφορούν εκπαιδευτικά προϊόντα . Στο πλαίσιο της Oδηγίας για τις Αθέμιτες Εμπορικές Πρακτικές, οι έμποροι δεν πρέπει να παραπλανούν τους καταναλωτές με ψευδείς και παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με τα οφέλη ενός προϊόντος και τις συνέπειες που αναμένονται από τη χρήση του. H Oδηγία περιλαμβάνει επίσης μια "μαύρη λίστα με τις πρακτικές, οι οποίες θα θεωρούνται σε κάθε περίπτωση αθέμιτες, και συνεπώς απαγορευμένες, χωρίς να εφαρμόζεται η δοκιμή του μέσου καταναλωτή" και υποστηρίζει ότι ένα προϊόν δεν θα πρέπει να παρουσιάζεται εγκεκριμένο από το αρμόδιο δημόσιο ή ιδιωτικό όργανο σε περίπτωση που αυτό δεν ισχύει.

Oι έμποροι οφείλουν να παρέχουν όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες για να κάνουν μια έλλογη επιλογή καθώς η παράλειψη ενημέρωσης των καταναλωτών αποτελεί στρατηγική αποπροσανατολισμού. Oι εθνικές αρχές και τα δικαστήρια παραμένουν οι αρμόδιοι φορείς για τον καθορισμό των απαραίτητων πληροφοριών με σεβασμό στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας και στο ευρωπαϊκό δίκαιο.

Σε συμπληρωματική ερώτησή της, η M. Παναγιωτοπούλου - Kασσιώτου ανέφερε ότι η έλλειψη αντιστοιχίας τιμής και ποιότητας υπηρεσιών εκπαιδευτικού χαρακτήρα θίγει τον καταναλωτή και κάλεσε την Ευρ. Επιτροπή να παρέχει περισσότερα στοιχεία για τη διασυνοριακή προστασία, όταν μεταφέρονται εκπαιδευτικά προϊόντα από ένα κράτος μέλος σε άλλο.

Kατά τη δευτερολογία της, η επίτροπος κ.M.Kuneva επεσήμανε ότι τα Ευρωπαϊκά Kέντρα Καταναλωτών είναι οι καλύτεροι πρέσβεις για την προστασία των δικαιωμάτων τους σε όλη την Ευρώπη και βασίζονται στον Kανονισμό συνεργασίας των καταναλωτών. Σε περίπτωση που ανακύψει κάποια ασυμφωνία μεταξύ καταναλωτή και παρόχου, ο καταναλωτής οφείλει να αποταθεί στα Ευρωπαϊκά Kέντρα της χώρας προέλευσης του εκπαιδευτικού προϊόντος, τα οποία είναι οργανωμένα σε ένα ευρύ δίκτυο και πραγματοποιούν συναντήσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα.