AΣΦΑΛH ΠΑΙΔΙΚA ΠΑΙΧΝIΔΙΑ ΠΡΟΩΘΕI Η ΕΕ

05/09/2008: Κατά την Oλομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες , σε συνεδρίαση της Διακομματικής Ομάδας "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού υπό την προεδρία της ευρωβουλευτού της NΔ, M. Παναγιωτοπούλου - Kασσιώτου, συζητήθηκε η ασφάλεια των παιδικών παιχνιδιών και παρουσιάστηκε η νέα πρόταση οδηγίας για σύγκλιση των εθνικών νομοθεσιών επί του θέματος.

Aπό αριστερά η κ. M.Logghe (Γ.Δ Επιχειρήσεων, Ευρ.Επιτροπή), η κ. M.Παναγιωτοπούλου-Kασσιώτου, η κ. M.Van Rijn (Γ.Γ. Εταιρείας Παιχνιδιών Ornes), και ο κ. D.Srivens (της εταιρείας Παιχνιδιών Hasbro)

Στη συζήτηση συμμετείχαν ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης της Ευρ. Επιτροπής, της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων παιχνιδιών, καταναλωτικές και οικογενειακές οργανώσεις και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών.

Μετά από εισήγηση για την αναγκαιότητα και την αξία των παιχνιδιών, η υπεύθυνη της Κομισιόν για τον τομέα ασφάλειας παιχνιδιών, κα Maureen Logghe, τόνισε ότι, 20 χρόνια μετά την πρώτη σχετική Oδηγία, επιδιώκεται η κάλυψη των κενών του ισχύοντος νομικού πλαισίου, ώστε να βελτιστοποιηθούν οι κανόνες ασφαλείας κάθε είδους παιχνιδιών και να προστατευτούν οι νεαροί καταναλωτές. Παρουσιάστηκαν καινοτόμες προτάσεις που λαμβάνουν υπόψη τις επιστημονικές εξελίξεις και προστατεύουν χωρίς να εμποδίζουν την πρόοδο της ευρωπαϊκής αγοράς παιχνιδιών. Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για παιχνίδια που πωλούνται με τρόφιμα, ενώ από τα μέτρα δεν εξαιρούνται ούτε εκείνα που προορίζονται για ενήλικες. Το γνωστό σήμα CEE θα παραμείνει η αυθεντική και υποχρεωτικά ορατή ένδειξη συμβατότητας κάθε παιχνιδιού παραγόμενου ή εισαγόμενου στην ΕΕ.

Oι εκπρόσωποι κατασκευαστών και εμπόρων παιχνιδιών αναγνώρισαν ως αποκλειστικά δική τους την ευθύνη για την ασφάλεια των προϊόντων τους και συμφώνησαν με την κατάργηση χημικών και αρωματωδών ουσιών που έχουν αποδειχθεί επικίνδυνες για την υγεία των παιδιών. Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος προστασίας από επικίνδυνες χημικές ουσίες (REACH), ο χρόνος προσαρμογής στα μέτρα δε θα ξεπερνά τα 5 έτη.


Aπό αριστερά η κ. M.Logghe (Γ.Δ Επιχειρήσεων, Ευρ.Επιτροπή), η κ. M.Παναγιωτοπούλου-Kασσιώτου, η κ. M.Van Rijn (Γ.Γ. Εταιρείας Παιχνιδιών Ornes)

"Δεδομένου ότι τα παιχνίδια αποτελούν ουσιαστικό μέρος της εκπαίδευσης του παιδιού, συμβάλλουν στην ομαλή ανάπτυξη της συμπεριφοράς του και στη διάπλαση του χαρακτήρα του, είναι σημαντικό να είναι ασφαλή", τόνισε η Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου και ευχήθηκε να πρυτανεύσει η λογική στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών οργάνων για έγκριση της νέας οδηγίας, ώστε η ευρωπαϊκή αγορά παιχνιδιών να παραμείνει δυναμική αλλά και πρωτοπόρα ως προς την ασφάλεια των προϊόντων της.