“OΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ”: ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ

16/10/2007: Προσκεκλημένη από την Εθνική Ένωση Οικογενειακών Οργανώσεων της Γαλλίας (UNAF), η ευρωβουλευτής της N.Δ., Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας του Ευρ.Κοινοβουλίου "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού ", συμμετείχε στις 13 Οκτωβρίου σε συνέδριο στην Tours της Γαλλίας, με θέμα "Οικογένειες και ΕΕ".

Oι συμμετέχοντες, ακαδημαϊκοί, πολιτικοί και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών οργάνων και οικογενειακών οργανώσεων, αντάλλαξαν απόψεις για τις δυνατότητες εναρμόνισης συγκρουόμενων ευρωπαϊκών νομοθεσιών, που αφορούν στο γάμο, στο διαζύγιο και στην κηδεμονία παιδιών και πρότειναν μέτρα για τον καλύτερο συνδυασμό οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

H M.Παναγιωτοπούλου στην εισήγησή της τόνισε την οικονομική και κοινωνική σπουδαιότητα παροχής επαρκών υπηρεσιών φροντίδας για παιδιά και ηλικιωμένους: «Είναι ανάγκη η ΕΕ να προχωρήσει στη νομική αναγνώριση του χρόνου που αφιερώνεται και των άτυπων προσόντων που αποκτώνται κατά τις παραπάνω δραστηριότητες από μέλη της ίδιας της οικογένειας».

Η ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι « εν όψει του σοβαρού δημογραφικού προβλήματος στην ΕΕ, τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το Συμβούλιο έχουν αναγνωρίσει την ανάγκη για άμεση δράση, ώστε οι Ευρωπαίοι να μπορούν να πραγματοποιούν τις οικογενειακές τους επιθυμίες. Υπενθύμισε την πρόσφατη αποδοχή από το ΕΚ Έκθεσής της που καλεί τα Κράτη Μέλη και την ΕΕ να ανταποκριθούν στις ανάγκες των νέων ανδρών και γυναικών, όταν αυτοί,παράλληλα με τις σπουδές ή την κατάρτισή τους, αναλαμβάνουν και οικογενειακές ευθύνες φύλαξης παιδιών ή εξαρτημένων ατόμων, ώστε να μην αναγκάζονται να επιλέξουν μεταξύ των εκπαιδευτικών και οικογενειακών τους επιδιώξεων.

Τέλος, η M.Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου υποστήριξε ότι η οικογενειακή πολιτική είναι και πρέπει να παραμείνει αρμοδιότητα των Κρατών Μελών αλλά αυτό δεν εμποδίζει την ενσωμάτωση της οικογενειακής διάστασης σε όλες τις ευρωπαϊκές πολιτικές. Στο πλαίσιο αυτό χαιρέτισε την ενεργό κινητοποίηση των ευρωπαϊκών οικογενειακών οργανώσεων και την πρωτοβουλία της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Οικογενειακών Οργανώσεων (COFACE) να οργανώσει ημερίδες σε εθνικό επίπεδο με θέμα "Πολίτες, Οικογένεια, Ευρώπη", τα αποτελέσματα των οποίων θα παρουσιαστούν το Μάιο 2008 σε συνέδριο στις Βρυξέλλες.

ΕΝΑ ΝΕΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ: ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

09/07/2007: Σε συνέχεια της απόφασης του εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ενέκρινε τη δημιουργία μιας "Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τις Οικογένειες", το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 21-22 Ιουνίου 2007, στα συμπεράσματά του, κάλεσε "τα Κράτη μέλη, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους κοινωνικούς εταίρους να κάνουν καλή χρήση της Συμμαχίας με στόχο την προώθηση βέλτιστων πρακτικών και πρωτοπόρων προσεγγίσεων για πολιτικές φιλικές προς την οικογένεια που να συμβαδίζουν με τις εθνικές δημόσιες πολιτικές και να προωθήσουν την ισότητα των φύλων".

Η σύσταση της Συμμαχίας ανταποκρίνεται στην ανάγκη υιοθέτησης αποτελεσματικών εθνικών πολιτικών για την καταπολέμηση του σοβαρού δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

Κατά τα συμπεράσματα της συνεδρίασης του Συμβουλίου των μόνιμων Αντιπροσώπων των Κρατών Μελών (23 Μαΐου 2007), καλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημιουργήσει δημόσια ενημερωτική διαδικτυακή πύλη σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται και την πρόοδο που σημειώνεται στο πλαίσιο της Συμμαχίας με βάση τις πληροφορίες που θα παρέχουν τα Κράτη Μέλη, οι Κοινωνικοί Εταίροι και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Δεδομένου του ότι ο συνδυασμός οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής αποτελεί προτεραιότητα των Ευρωπαϊκών μέτρων για την οικογένεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται επίσης να συμβάλει στην σύσταση ενός Παρατηρητηρίου που θα συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τις πρωτοβουλίες των επιχειρήσεων και των τοπικών αρχών στον παραπάνω τομέα.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ και Πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας του ΕΚ για την "Οικογένεια και την Προστασία του Παιδιού", Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του Συμβουλίου σημαντικό βήμα για την προώθηση και ενίσχυση της οικογένειας ως βασικού φορέα για την οικονομική ανάπτυξη, ευημερία και κοινωνική συνοχή της ΕΕ. Επεσήμανε ότι η νεοσυσταθείσα Συμμαχία σε συνεργασία με τους εμπειρογνώμονες της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου της Κομισιόν για το Δημογραφικό, πρέπει να συμβάλει στην υιοθέτηση μιας προσέγγισης κατά την χάραξη οικογενειακών πολιτικών που θα βασίζεται στην απόφαση των ανθρώπων να διαλέξουν τον τρόπο ζωής τους ανάλογα με τις δικές τους ανάγκες και αυτές των οικογενειών τους, χωρίς αυτό να συνεπάγεται δυσμένεια. Μέσα στο ίδιο πλαίσιο, η ευρωβουλευτής χαιρετίζει τις καινοτόμες προτάσεις της Γραμματείας Γυναικείων Θεμάτων της ΝΔ, για νομική αναγνώριση της άτυπης οικογενειακής εργασίας κατά την παροχή υπηρεσιών σε παιδιά και εξαρτημένα άτομα που θα συνεπάγεται όχι μόνο την χορήγηση επιδομάτων αλλά και την πρόσβαση σε συνταξιοδοτικά δικαιώματα και κοινωνική προστασία.

Η Μ. Παναγιωτοπούλου ευχήθηκε η νέα Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τις Οικογένειες, της οποίας η αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί το 2010, να συμβάλει ουσιαστικά στον συντονισμό πρωτοπόρων πολιτικών, όπως αυτές που προτείνονται από την ΝΔ, με στόχο την υιοθέτηση μέτρων φιλικών προς την οικογένεια και τη διατήρηση της κοινωνικής αλληλεγγύης στην ΕΕ.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΤΥΠΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

28/06/2007: Ως Πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού", η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου τόνισε την ιδιαίτερη ικανοποίησή της για τα μέτρα που πρότεινε κατά την Προσυνεδριακή Συνδιάσκεψη με θέμα "Μητρότητα ως κοινωνική θητεία" η Γενική Γραμματεία Γυναικείων Θεμάτων της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την αναγνώριση της άτυπης οικογενειακής εργασίας.

"Η Διακομματική Ομάδα του ΕΚ προωθεί την ανάγκη για πολιτικές φιλικές προς την οικογένεια, οι οποίες θα αναγνωρίζουν την εκπαιδευτική, κοινωνική, ανθρωπιστική και οικονομική αξία της άτυπης οικογενειακής εργασίας κατά την παροχή υπηρεσιών σε παιδιά και εξαρτημένα άτομα", υπογράμμισε η ευρωβουλευτής.

Επίσης επεσήμανε ότι η κοινοτική προσέγγιση για την υποστήριξη της οικογένειας βασίζεται μεταξύ άλλων, στον καλύτερο συνδυασμό οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και στην εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης με στόχο τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι η παραπάνω οικονομική προσέγγιση θα πρέπει να συμπληρωθεί με τη διάσταση που βασίζεται στην απόφαση των ανθρώπων να διαλέξουν τον τρόπο ζωής τους, ανάλογα με τις δικές τους ανάγκες και αυτές των οικογενειών τους, χωρίς αυτό να συνεπάγεται δυσμένεια.

Όπως προκύπτει και από τις προτάσεις της Γραμματείας Γυναικείων Θεμάτων, η άτυπη προσφορά εργασίας για την φροντίδα μελών οικογένειας πρέπει να συνεπάγεται την χορήγηση επιδομάτων και να δημιουργεί αυτόνομα δικαιώματα συνταξιοδότησης και κοινωνικής προστασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2006, η Γαλλία παρέχει επιδόματα σε οικογένειες, όπου ένας εκ των δυο γονέων αναγκάζεται προσωρινώς να σταματήσει τη δουλειά του για να φροντίσει τα παιδιά. Κατοχυρώνει επίσης το δικαίωμα των εργαζομένων να απουσιάσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα που μπορεί να φτάνει έως ένα έτος από την εργασία τους προκειμένου να παράσχουν φροντίδα σε εξαρτώμενα άτομα ("congé de présence familiale"). Η χρήση αυτή της άδειας, που είναι άνευ αποδοχών, προσμετράται κανονικά στα συντάξιμα χρόνια του εργαζομένου και δεν του στερεί το δικαίωμα να επιστρέψει στην εργασιακή του θέση μετά τη λήξη της αδείας.

Η κ. Παναγιωτοπούλου δήλωσε επίσης ότι "τα άτυπα προσόντα που αποκτήθηκαν κατά την παροχή υπηρεσιών φροντίδας σε παιδιά και εξαρτημένα άτομα θα πρέπει να αναγνωρίζονται ως προκατάρτιση και προϋπηρεσία, με στόχο την διευκόλυνση ένταξης των παρόχων στην αγορά εργασίας. Οι καινοτόμες προτάσεις της Γραμματείας Γυναικείων Θεμάτων τοποθετούν τη Ν.Δ. στην πρωτοπορία των πολιτικών θεσμών που πανευρωπαϊκά συντονίζονται για να προσφέρουν στις ευρωπαϊκές οικογένειες ένα πλήρες πλαίσιο κοινωνικοοικονομικών παροχών, ώστε να αποκτήσει η ΕΕ νέο δυναμισμό. Η Ν.Δ. όχι μόνο ενισχύοντας επιδοματικά τις γεννήσεις, αλλά λαμβάνοντας μέριμνα για τη διαγενεακή συνοχή εφαρμόζει προοδευτικά μέτρα που καθίστανται βέλτιστες πρακτικές στην ΕΕ, άξιες μίμησης στο πλαίσιο της νέας Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για την Οικογένεια" κατέληξε η ευρωβουλευτής.

ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ

27/06/2007: "Δεν αναμένω να υπάρχει οριζόντια πρόνοια ειδικά για την υγεία των παιδιών. Σε κάθε τομέα υγείας όμως θα αναπτυχθούν στρατηγικές βασισμένες στην πρόληψη στις οποίες θα υπάρχει οριζόντια πρόνοια για τα παιδιά. Η νέα στρατηγική θα αναφέρεται σε θέματα του υγιεινού τρόπου ζωής, της καταπολέμησης της παχυσαρκίας, του καπνίσματος, της κατάχρησης οινοπνευματωδών ποτών με ειδική αναφορά στους τομείς που επηρεάζουν τα παιδιά και τους νέους. Θα έχει μετρήσιμους στόχους και οι πρωτοβουλίες στους τομείς υγείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα λαμβάνονται με ολοκληρωμένη προσέγγιση", απάντησε ο αρμόδιος Επίτροπος για την υγεία Μάρκος Κυπριανού στην ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

Ως εισηγήτρια της "Στρατηγικής για τα Δικαιώματα του Παιδιού", η ευρωβουλευτής κατέθεσε προς την Επιτροπή ερώτηση για τις συγκεκριμένες δράσεις της στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής για την υγεία, και ιδιαίτερα εκείνες που αφορούν στα παιδιά με στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση επικίνδυνων για την υγεία τους συμπεριφορών . Ζήτησε να πληροφορηθεί αν τα παιδιά κατοχυρώνουν αυτόνομο δικαίωμα στην παροχή νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανεξάρτητα από το εισόδημα και την εργασία των γονέων τους.

"Η παροχή υπηρεσιών υγείας είναι αρμοδιότητα των κρατών μελών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πρόθυμη με πρωτοβουλίες στον τομέα της υγείας να στηρίξει τις εθνικές προσπάθειες", ανέφερε ο Επίτροπος.

Οι Υπουργοί Υγείας έχουν από το 2006 υιοθετήσει κοινές θεμελιακές αξίες που στηρίζουν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην απόφαση των υπουργών περιλαμβάνονται η ισότητα, η καθολικότητα, η ίση πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας για όλους, παιδιά και ενήλικες, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση, η βελτίωση ενημέρωσης των ασθενών, η ποιότητα και ασφάλεια των υπηρεσιών υγείας, το δικαίωμα των ασθενών να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη όταν αδικούνται, ο σεβασμός της ιδιωτικής ζωής, οι δικονομικές εγγυήσεις για διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη και η συνεργασία δικτύων σε κοινοτικό και εθνικό επίπεδο. Το σοβαρό πρόβλημα της καταχρηστικής κατανάλωσης οινοπνεύματος ευθύνεται, κατά τον Επίτροπο, για το 7,4% των προβλημάτων υγείας στην Ε.Ε.

Οι νέοι αποτελούν την πλειοψηφία από τα 23 εκατομμύρια των ευρωπαίων που εξαρτώνται από το οινόπνευμα: Ιρλανδία 47%-57%, Νορβηγία 37%-50% και στην Ελλάδα 28,2%. Στην ηλικιακή ομάδα των 15-29 ετών, το 10% των θανάτων μεταξύ των κοριτσιών οφείλεται σε κατάχρηση οινοπνεύματος, ενώ το ποσοστό ανέρχεται στο 25% στα αγόρια. Στο φαινόμενο αυτό προστίθενται οι 10.000 θάνατοι ετησίως λόγω τροχαίων ατυχημάτων συνδεομένων με κατανάλωση οινοπνεύματος, ενώ ταυτόχρονα θεωρείται αιτιώδης παράγοντας για το 16% των περιπτώσεων κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών.

"Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένως εκφραστεί θετικά για δράσεις με στόχο τη βελτίωση των προσφερομένων υπηρεσιών υγείας και περιμένει την πρόταση της Κομισιόν για τη νέα Στρατηγική για την Υγεία εντός του 2007", δήλωσε η Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ: ΑΚΡΟΑΣΗ ΣΤΟ E.K.

27/06/2007: Η κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και οι σχέσεις οικογένειας και κρατουμένων ήταν το θέμα της δημόσιας ακρόασης που οργάνωσε στις 26.6.07 στις Βρυξέλλες η Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του ΕΚ με στόχο τη σύνταξη έκθεσης πρωτοβουλίας από την ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

Μια πλειάδα ειδικών από διάφορους φορείς εξέτασαν τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φυλακισμένες γυναίκες, ανέλυσαν τις συνέπειες του εγκλεισμού των γονέων στην οικογενειακή και κοινωνική ζωή και κατέθεσαν πρότυπες λύσεις και προτάσεις.
Στην εισαγωγή της ομιλίας της, η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου επεσήμανε ότι παρόλο που οι γυναίκες αποτελούν ένα ελάχιστο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού των εγκλείστων στην Ευρώπη, (π.χ. στην Πολωνία 2.4%, Ιταλία 4%, Γαλλία και Ισπανία 8%), ο αριθμός των εγκλείστων γυναικών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες σημειώνει σημαντική αύξηση με αποτέλεσμα να καθίσταται επιτακτική η λήψη μέτρων που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους. Διαπιστώθηκε ότι τα σωφρονιστικά ιδρύματα εξυπηρετούν περισσότερο τις ανάγκες των ανδρών τροφίμων και δεν λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες των γυναικών.

Τονίστηκε επίσης ότι οι ανάγκες των γυναικών κρατουμένων διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία, τον τύπο της παράβασης και τη διάρκεια της ποινής. Οι ανάγκες συχνά δεν μπορούν να ικανοποιηθούν λόγω έλλειψης επαρκών και κατάλληλων κτιριακών εγκαταστάσεων. Δεν λαμβάνεται υπόψη η φυσιολογία των γυναικών και απουσιάζουν ιδιαίτερες συνθήκες υγιεινής ή υγειονομικής περίθαλψης, ιδίως όταν πρόκειται για κυοφορούσες ή λεχώνες.

Αρκετοί εμπειρογνώμονες υπογράμμισαν την ανάγκη εξασφάλισης εκπαίδευσης, κατάρτισης και εργασίας εντός των σωφρονιστικών ιδρυμάτων, ώστε οι γυναίκες κρατούμενες να ενασχολούνται με δραστηριότητες που τις στηρίζουν ηθικά και ψυχολογικά και να αποκτούν δεξιότητες, χρήσιμες για τη μελλοντική τους επανένταξη στην αγορά εργασίας.

Λαμβάνοντας υπόψη τις σημαντικές συνέπειες της φυλάκισης για την οικογένεια και την κοινωνική ζωή, αναγνωρίστηκε ότι είναι απαραίτητο οι συνθήκες φυλάκισης να εξασφαλίζουν στους έγκλειστους γονείς δυνατότητες διατήρησης των οικογενειακών τους δεσμών, ιδίως όταν έχουν παιδιά σε μικρή ηλικία. Προτάθηκε η δυνατότητα επιβολής εναλλακτικών ποινών για μητέρες με παιδιά και η διασφάλιση διοικητικών διευκολύνσεων (π.χ. άδειες επίσκεψης για τα μέλη της οικογένειας και φυλάκιση εντός ενός προσιτού γεωγραφικού χώρου).

Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα, η κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου δήλωσε "η ΕΕ στο πλαίσιο υποστήριξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μειονεκτουσών κοινωνικών ομάδων θα πρέπει να ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων των γυναικών εγκλείστων που θα τους βοηθήσουν να ενταχθούν πλήρως και ομαλά στην οικογενειακή, κοινωνική και επαγγελματική ζωή".

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

22/06/2007: “Η Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα Δικαιώματα του Παιδιού” ήταν το θέμα της συνεδρίασης της Διακομματικής Ομάδας για την “Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού” που έγινε την Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2007, στο Ε.Κ. στο Στρασβούργο, υπό την προεδρία της ευρωβουλευτού της Ν.Δ., Μαρίας Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.
Στη Συνεδρίαση συμμετείχαν ευρωβουλευτές -εισηγητές των διαφόρων κοινοβουλευτικών επιτροπών του ΕΚ, αρμόδιοι για γνωμοδότηση, άλλοι ευρωβουλευτές, αντιπρόσωποι του Συμβουλίου της Ευρώπης και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Στόχος της συνεδρίασης ήταν η ανταλλαγή απόψεων με την κύρια εισηγήτρια κ. Angelilli, στο πλαίσιο σύνταξης κοινοβουλευτικής έκθεσης.

Η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Ευρ. Επιτροπής και ιδιαίτερα στο διορισμό συντονιστή εντός του ιδίου ευρωπαϊκού οργάνου για τα δικαιώματα του παιδιού, στην καθιέρωση μιας τηλεφωνικής γραμμής για τα εξαφανισμένα παιδιά (hotline 116000) καθώς και στη διοργάνωση του πρώτου Φόρουμ για τα δικαιώματα του παιδιού που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο (4 Ιουνίου 2007). Εξέφρασε την ανησυχία της για το ότι τόσο στην ακρόαση που διοργάνωσε το ΕΚ (μέσα Απριλίου) όσο και στην Ανακοίνωση της Ευρ. Επιτροπής το παιδί αντιμετωπίζεται κυρίως ως θύμα και λιγότερο ως υποκείμενο δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Επανέλαβε την ανάγκη αναγνώρισης του ρόλου της οικογένειας ως καταλύτη στην καλή ανάπτυξη και προστασία του παιδιού.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην καταγραφή των γεννήσεων που σε ορισμένες χώρες είτε είναι ανύπαρκτη είτε ελλιπής, στην προστασία της υγείας των παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της πνευματικής, στη μεταχείριση των παιδιών-προσφύγων και στην χρήση των παιδιών σε εμπόλεμες συρράξεις. Τονίστηκε ότι ένας καλύτερος έλεγχος στις πωλήσεις των όπλων, ενδεχομένως, θα συνέλαβε στην ελαχιστοποίηση περιπτώσεων, όπου τα παιδιά είτε είναι αγοραστές είτε γίνονται θύματα.

Η κύρια εισηγήτρια υπογράμμισε ότι στόχος της Στρατηγικής δεν είναι μόνο η πρόληψη των καταχρήσεων κατά των παιδιών αλλά επίσης η προώθηση και νομική αναγνώριση των δικαιωμάτων τους ως ανεξάρτητες προσωπικότητες και πολίτες. Συνεπώς, η συμμετοχή των παιδιών στην διαδικασία λήψης αποφάσεων πρέπει να εκτιμηθεί.

Ανησυχίες επίσης εκφράστηκαν για τα πολλαπλά φαινόμενα παιδικής πορνογραφίας μέσω του ιντερνέτ και συγκεκριμένων ιστοσελίδων, όπως "Ημέρα Παιδοφιλίας για αγόρια". Σημειώθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί για την καταπολέμηση αυτών των εγκλημάτων ανταλλάσσοντας βέλτιστες πρακτικές μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά σε παραδειγματικές ποινές, προάγοντας καλύτερη συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων σε εθνικό επίπεδο φορέων και αξιοποιώντας κοινοτικά προγράμματα, όπως το Πρόγραμμα Δάφνη για την καταπολέμηση της βίας κατά των παιδιών, γυναικών και νέων. Οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν την ανάγκη δημιουργίας συγκεκριμένης κοινοτικής νομικής βάσης που θα αναφέρεται στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών.

Η Μ. Παναγιωτοπούλου ευχήθηκε η Στρατηγική να μη μείνει "νεκρό γράμμα", αλλά να δώσει έναυσμα για περαιτέρω κοινοτικές πρωτοβουλίες παγκοσμίως όπου η κοινωνία των πολιτών θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.

15 ΜΑΪΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

14/05/2007: Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας της Οικογένειας, η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου χαιρετίζει τις τελευταίες δράσεις των ευρωπαϊκών οργάνων να αντιμετωπίσουν το δημογραφικό πρόβλημα στην ΕΕ, όπως την Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τις Οικογένειες (Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο 2007) και τη σειρά Ανακοινώσεων της Ευρ. Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένης και αυτής που εξέδωσε πριν από λίγες μέρες (10/5/2007) για την προώθηση της διαγενεακής αλληλεγγύης.

Ως Πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας του ΕΚ "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού", η Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου εκφράζει την ικανοποίησή της για την έμφαση που δίνει η ΕΕ στην οικονομική και κοινωνική υποστήριξη της οικογένειας ως βασικού κυττάρου της κοινωνίας. Αν και συμμερίζεται τον κύριο στόχο για καλύτερο συνδυασμό της επαγγελματικής και οικογενειακής/ιδιωτικής ζωής, ώστε οι γυναίκες να συμμετέχουν στον ίδιο βαθμό με τους άνδρες στην αγορά εργασίας και τα οικογενειακά βάρη να κατανέμονται ισομερώς, η ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι η κοινοτική προσέγγιση δεν πρέπει μόνο να βασίζεται στην καθαρά οικονομική χροιά της αγοράς εργασίας, αλλά κυρίως στην ελεύθερη επιλογή των ανθρώπων να διαλέξουν τον τρόπο ζωής τους ανάλογα με τις δικές τους ανάγκες και αυτές των οικογενειών τους, χωρίς αυτό να συνεπάγεται δυσμένεια. Σε αυτό το πλαίσιο, η Μ. Παναγιωτοπούλου τονίζει ότι αξίζει να λαμβάνεται πάντα υπόψη ότι τα άτομα που φροντίζουν χωρίς αμοιβή παιδιά και εξαρτημένα άτομα συμβάλλουν οικονομικά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά, γι΄αυτό και θα πρέπει να απολαμβάνουν νομικής αναγνώρισης και να έχουν δικαιώματα συνταξιοδότησης.

Επίσης, η ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι η δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ενίσχυση της οικογένειας δεν πρέπει να αφορά μόνο στα άτομα που βρίσκονται στην αγορά εργασίας, αλλά θα πρέπει να επεκτείνεται τόσο στους νέους που επιθυμούν να συνδυάσουν οικογενειακή ζωή με σπουδές, τους αυτοαπασχολούμενους, τους επιχειρηματίες όσο και στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που επιθυμούν να σπουδάσουν παράλληλα με την εργασία τους στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης. Η Μ. Παναγιωτοπούλου εύχεται η νέα Συμμαχία για τις Οικογένειες να συμβάλει στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για την υιοθέτηση στοχευμένων εθνικών πολιτικών που ενισχύουν και αναγνωρίζουν την αξία της οικογένειας.

"Πέρα από την ισότητα γυναικών και ανδρών, πέρα από τα δικαιώματα του παιδιού, είναι αναγκαία η αναγνώριση των δυσκολιών που συναντά κάθε οικογένεια εν τη γενέσει της και κατά την εξέλιξή της. Γιατί αυτές είναι οι κύριες αιτίες του δημογραφικού προβλήματος της Ευρώπης. Για να γίνει η ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη αποδεκτή από τους ευρωπαίους πολίτες, είναι απαραίτητο να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην οικογένεια και τις παραδοσιακές ευρωπαϊκές αξίες", κατέληξε η Μ. Παναγιωτοπούλου.

4ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΣΤΗ ΒΑΡΣΟΒΙΑ

11/05/2007: Με συμμετοχή πάνω από 3000 συνέδρων άρχισε σήμερα στην πολωνική πρωτεύουσα το 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Οικογένεια .Το συνέδριο που θα διαρκέσει έως τις 13 Μαϊου οργανώνεται με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Οικογένεια και της Διακομματικής Ομάδας του Ευρωπ. Κοινοβουλίου «Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού. της οποίας προεδρεύει η ελληνίδα ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

Το Συνέδριο, το οποίο ήδη προετοιμάστηκε και προαναγγέλθηκε σε ημερίδα του Ε.Κ. στις Βρυξέλλες στις 28 Μαρτίου και το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Πολωνικής Γερουσίας, συμμετέχουν εκτός της Ελληνίδας Ευρωβουλευτού και πολλά σημαίνοντα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέλη της Πολωνικής Κυβέρνησης, ο Πρόεδρος και ο Γεν. Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Οικογενειών, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και πολλοί άλλοι φορείς.

Στο Συνέδριο θα συζητηθούν όλα τα θέματα που αναφέρονται στην Οικογένεια. Αναμένεται να τονιστεί η σημασία της αναγνώρισης και προβολής του θεσμού ως θεμελιώδους για τη δομή της κοινωνίας μέσω των ηθικών, πολιτιστικών και πνευματικών αξιών που προάγει και του ζωτικού της ρόλου για τη διαγενεακή αλληλεγγύη και την οικονομική και κοινωνική συνοχή.

Τέλος θα δοθεί έμφαση στη σημασία των οικογενειακών δομών για την υγιή εξέλιξη των παιδιών και θα τονιστεί ότι η συμπληρωματικότητα των ρόλων ανδρός και γυναικός αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική λύση για την οικογενειακή ζωή.

Η Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, με συναδέλφους της του Ε.Κ. θα λάβει μέρος, σε πάνελ ομιλητών και θα αναφερθεί στις προοπτικές στήριξης της «Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για την Οικογένεια» που προτάθηκε από τη Γερμανική Προεδρία, συμπεριλαμβάνεται στα Συμπεράσματα του Εαρινού Συμβουλίου και πρόκειται να συνεχιστεί από την Πορτογαλική και τη Σλοβενική Προεδρία.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Οικογενειών περιλαμβάνονται στις ιστοσελίδες www.worldcongress.org και www.worldcongress.pl. (σε 6 γλώσσες).

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

11/05/2007: Σεμινάριο με θέματα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τη Διαπαιδαγώγηση των Παιδιών και την Οικονομική Κατάσταση των Οικογενειών με Παιδιά, διοργανώνει στις 15 Μαΐου στις Βρυξέλλες η ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, Πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου για την Οικογένεια και το Παιδί, εν όψει του εορτασμού για την "Διεθνή Ημέρα της Οικογένειας".

Κύριοι ομιλητές του σεμιναρίου θα είναι ο Αμερικανός Ted Baehr, διευθυντής του περιοδικού "Movie Guide" ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα "Ο εθισμός των παιδιών στα ΜΜΕ και τρόποι διαπαιδαγώγησης για την σωστή χρήση". Ο Αμερικανός ειδικός εμπειρογνώμονας θα παρουσιάσει πέντε πυλώνες που μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά γονείς και κυβερνήσεις στη σωστή αξιοποίηση των ΜΜΕ από τα παιδιά.

Το θέμα της οικονομικής κατάστασης των οικογενειών με παιδιά θα αναλύσει διεξοδικά ο Laslo Marki, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Πολύτεκνων Οικογενειών, ο οποίος θα παρουσιάσει και την πρόταση που στηρίζουν πολλές οικογενειακές οργανώσεις για μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ για τα παιδικά προϊόντα.

Μια πρώτη ενημέρωση για τα θέματα του σεμιναρίου θα λάβει χώρα στη συνέντευξη τύπου που θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα από τις 14.30 - 15.30 στην αίθουσα Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

4o ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΣΤΗ ΒΑΡΣΟΒΙΑ

11/05/2007: Με συμμετοχή πάνω από 3000 συνέδρων άρχισε σήμερα στην πολωνική πρωτεύουσα το 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Οικογένεια. Το συνέδριο που θα διαρκέσει έως τις 13 Μαϊου οργανώνεται με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Οικογένεια και της Διακομματικής Ομάδας του Ευρωπ. Κοινοβουλίου «Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού.

Το Συνέδριο, το οποίο ήδη προετοιμάστηκε και προαναγγέλθηκε σε ημερίδα του Ε.Κ. στις Βρυξέλλες στις 28 Μαρτίου και το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Πολωνικής Γερουσίας, συμμετέχουν εκτός της Ελληνίδας Ευρωβουλευτού και πολλά σημαίνοντα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέλη της Πολωνικής Κυβέρνησης, ο Πρόεδρος και ο Γεν. Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Οικογενειών, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και πολλοί άλλοι φορείς.

Στο Συνέδριο θα συζητηθούν όλα τα θέματα που αναφέρονται στην Οικογένεια. Αναμένεται να τονιστεί η σημασία της αναγνώρισης και προβολής του θεσμού ως θεμελιώδους για τη δομή της κοινωνίας μέσω των ηθικών, πολιτιστικών και πνευματικών αξιών που προάγει και του ζωτικού της ρόλου για τη διαγενεακή αλληλεγγύη και την οικονομική και κοινωνική συνοχή.

Τέλος θα δοθεί έμφαση στη σημασία των οικογενειακών δομών για την υγιή εξέλιξη των παιδιών και θα τονιστεί ότι η συμπληρωματικότητα των ρόλων ανδρός και γυναικός αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική λύση για την οικογενειακή ζωή.

Η Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, με συναδέλφους της του Ε.Κ. θα λάβει μέρος, σε πάνελ ομιλητών και θα αναφερθεί στις προοπτικές στήριξης της «Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για την Οικογένεια» που προτάθηκε από τη Γερμανική Προεδρία, συμπεριλαμβάνεται στα Συμπεράσματα του Εαρινού Συμβουλίου και πρόκειται να συνεχιστεί από την Πορτογαλική και τη Σλοβενική Προεδρία.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Οικογενειών περιλαμβάνονται στις ιστοσελίδες www.worldcongress.org και www.worldcongress.pl. (σε 6 γλώσσες).