ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Ή ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ;

26/04/2007: ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΗ ΒΙΑ ΣΤΑ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΜΕΣΑ - ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου με προφορική ερώτηση προς το Συμβούλιο ζήτησε να πληροφορηθεί, εάν στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της κοινοτικής Οδηγίας για τα οπτικοακουστικά μέσα (Τηλεόραση χωρίς Σύνορα) πρόκειται να αποφασιστεί κοινή πολιτική κατά της χρήσης βίας και της προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ιδιαίτερα όταν τα ΜΜΕ απευθύνονται σε παιδιά και νέους ή το περιεχόμενο των προγραμμάτων τους αφορά σε γυναίκες και μειονεκτούσες κοινωνικές ομάδες.

Ο Γερμανός Υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων κ. Gloser τόνισε ότι η αναθεώρηση της Οδηγίας θα γίνει με συναπόφαση Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υπογράμμισε τη σημασία ρυθμίσεων που θα αποτρέπουν την προώθηση της βίας και των διακρίσεων μέσω των οπτικοακουστικών μέσων. Ανέφερε επίσης, ότι οι απαιτήσεις αυτές αφορούν και στους ιδιωτικούς και τους δημόσιους φορείς οπτικοακουστικών μέσων ενημέρωσης οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις έχουν ήδη προχωρήσει σε αυτορρύθμιση ως προς το θέμα αυτό.

Απαντώντας σε δεύτερη ερώτηση της Μαρίας Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου ως προς την πιθανότητα υπεροχής των κανόνων της ελεύθερης αγοράς και του ανταγωνισμού έναντι της προστασίας των νέων, ο κ. Glοser επιβεβαίωσε ότι η τελική μορφή της Οδηγίας θα προστατεύει τη νεολαία και τις ευπαθείς ομάδες από την ανεξέλεγκτη παροχή υπηρεσιών και οπτικοακουστικών προϊόντων. Προσέθεσε, όμως, ότι θα υπάρξουν δυσκολίες προσαρμογής των εισαγομένων προϊόντων σε ότι αφορά στον περιορισμό προβολής και προώθησης προγραμμάτων με βίαιο περιεχόμενο.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

18/04/2007: "H Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μια συνολική στρατηγική για να αντιμετωπίσει τα θέματα που σχετίζονται με τα παιδιά", ανακοίνωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής κ. Franco Frattini. Στην ολοήμερη ακρόαση εμπειρογνωμόνων Διεθνών Οργανισμών και εκπροσώπων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που οργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες από την Επιτροπή Γυναικών και Ισότητας των Φύλων και την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων με θέμα "Προς μια στρατηγική της ΕΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού" αναπτύχθηκαν πτυχές των δικαιωμάτων των παιδιών που επιβάλλεται να ενταχθούν συστηματικά στις εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές της ΕΕ. Η εισηγήτρια της έκθεσης του ΕΚ, ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, η οποία προήδρευσε σε δυο κύκλους συζητήσεων κατά την ακρόαση, τόνισε ότι "αν και δεν υπάρχει νομική βάση που επιτρέπει στην ΕΕ δράσεις στο πεδίο αυτό, η προστασία των παιδιών και των νέων είναι απαραίτητη για την κατοχύρωση του ευρωπαϊκού μέλλοντος".

Εκτός από τον κύκλο για τα γενικά και ειδικά δικαιώματα των παιδιών κατά την ακρόαση, αναπτύχθηκε η ιδέα για δυνατότητες γνωμοδότησης των παιδιών σε θέματα που τους αφορούν. Διεξοδικότερα, όμως, συζητήθηκαν τα θέματα του κοινωνικού αποκλεισμού, της φτώχειας, της βίας και κακοποίησης των παιδιών. Τα φαινόμενα αυτά διαπιστώνονται, όχι μόνο στις υπό ανάπτυξη χώρες προς τις οποίες παρέχεται άφθονη Ευρωπαϊκή ενίσχυση, αλλά και στις ευημερούσες Ευρωπαϊκές κοινωνίες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι 19.000 παραδοσιακές περιπτώσεις γενετήσιου ακρωτηριασμού κοριτσιών που σημειώθηκαν στην Ευρώπη καθώς και τα 25 εκατομμύρια παιδιών που ζουν στο δρόμο στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Άλλωστε, ένα στα πέντε παιδιά στην ΕΕ ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι ομιλητές σημείωσαν ότι τα "Παιδιά σε Κίνδυνο" αποτελούν την κορυφή του προβλήματος, η ρίζα του οποίου όμως πρέπει να αναζητηθεί στην παιδική ένδεια. Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στο δικαίωμα στη ζωή το οποίο κατά τους ομιλητές απειλείται κατά το προγεννητικό και το μετά τη γέννηση στάδιο.

Ολοκληρώνοντας την ακρόαση η κ. Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου δήλωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει υποχρέωση να προτείνει συγκεκριμένες δράσεις, ώστε να εξασφαλιστούν όλα τα θετικά δικαιώματα των παιδιών για ευημερία, εκπαίδευση, υγεία και να ελαχιστοποιηθούν οι περιπτώσεις παιδικής εξαθλίωσης, φτώχειας και εγκλημάτων κατά των παιδιών. "Βασικό δικαίωμα των παιδιών είναι να μεγαλώνουν αρμονικά στο οικογενειακό περιβάλλον και να ωφελούνται από τις κάθε είδους παροχές δια των γονέων τους, αναπτύσσοντας σταδιακά τις προσωπικές τους ικανότητες και δεξιότητες, ώστε κατά την ενηλικίωση να προσφέρουν στην κοινωνία ως ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Στη βία, την κακοποίηση και την εκμετάλλευση των παιδιών ας αντιτάξουμε την στοργή και την αγάπη, βασικά χαρακτηριστικά της οικογενειακής ζωής της οποίας η προσομοίωση είναι καλό να αντικαθιστά την ιδρυματοποίηση και τη μαζική αντιμετώπιση των προβλημάτων των παιδιών".

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΟΥ

17/04/2007: Η ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου εισηγήτρια της Επιτροπής Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, προεδρεύει σήμερα στο πλαίσιο της ανοιχτής ακρόασης "Προς μια στρατηγική της ΕΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού".

Η ακρόαση συνδιοργανώνεται από την παραπάνω Επιτροπή και την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Η κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου διευθύνει τη συζήτηση στο δεύτερο και τρίτο μέρος της ακρόασης με θέματα "Παιδιά και Βία" και "Παιδιά σε Κίνδυνο". Στην ακρόαση συμμετέχουν ειδικοί εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Ευρώπης, της UNICEF και εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν συγκαταλέγονται η προώθηση της συμμετοχής των παιδιών στην ΕΕ, το ευρωπαϊκό νομικό καθεστώς που διέπει τις απαγωγές παιδιών από τους γονείς τους, η πρόληψη της παιδοκτονίας και βοήθεια προς τις μητέρες που βρίσκονται σε κίνδυνο, παιδιά πρόσφυγες και παιδιά που ζητούν άσυλο.