ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

14/12/2006: Οι Διακομματικές Ομάδες του ΕΚ "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού" και η "Ευρωπαϊκή επιτροπή κατά της φτώχειας (Quart Monde)" υπό την προεδρία των ευρωβουλευτών του ΕΛΚ Μαρίας Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου και Mendez de Vigo συνεδρίασαν στις 13 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο με θέμα: "Μετανάστευση - φτώχεια. Οι επιπτώσεις της μετανάστευσης στις οικογένειες και στα παιδιά". Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν μεγάλος αριθμός ευρωβουλευτών και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου της Ευρώπης, των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των προσφύγων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Οι Οργανώσεις CARITAS και PICUM (Διεθνής Πλατφόρμα για τους παράνομους μετανάστες) αναφέρθηκαν στις κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η 3η Έκθεση "Μετανάστευση, Διαβατήριο για τη Φτώχεια;" (CARITAS 2006) υπογραμμίζει ότι στην ΕΕ κατοικούν 20 εκατομμύρια υπήκοοι τρίτων χωρών που βρίσκονται σε υποδεέστερη θέση σε σύγκριση με τους ευρωπαίους πολίτες σε θέματα, απασχόλησης, εκπαίδευσης, κατάρτισης, στέγασης, υγείας και συμμετοχής στη δημόσια ζωή. Οι μετανάστες μειονεκτούν εξαιτίας της άτυπης ή αδήλωτης εργασίας που αναλαμβάνουν με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε καταστάσεις διακριτικής μεταχείρισης, εκμετάλλευσης, κοινωνικού αποκλεισμού, περιθωριοποίησης και φτώχειας.

Επισημάνθηκε ότι η βελτίωση αποδοχής και αντιμετώπισης της μετανάστευσης από την κοινή γνώμη είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ενσωμάτωσης των μεταναστών και την καλύτερη αξιοποίηση των ικανοτήτων τους. Πρόσφατη έρευνα του Γραφείου των Συμβούλων για τις Ευρωπαϊκές Πολιτικές της Ε. Επιτροπής (BEPA) απέδειξε ότι μέσο για την αναστροφή της εχθρικής αντιμετώπισης του κοινού είναι η ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων νόμιμης μετανάστευσης, οικογενειακής επανένωσης και μείωσης της παράνομης εργασίας.

Υπογραμμίστηκε ο κοινωνικός και πολιτιστικός ρόλος των γυναικών μεταναστριών (54% του συνόλου των μεταναστών της ΕΕ) και προτάθηκε η ενδυνάμωσή του στις μεταναστευτικές πολιτικές των κρατών μελών. Στην ουσία, μια καλύτερη ενσωμάτωση των γυναικών μεταναστριών συνεισφέρει μαζί με την εκπαίδευση στο καλό ξεκίνημα και στην ενεργό συμμετοχή των παιδιών τους στην κοινωνία. Η εκπαίδευση παιδιών μεταναστών,κατά τους ομιλητές, προσκρούει στη γραφειοκρατία και δυσκολεύεται από την έλλειψη επισήμων εγγράφων στις περιπτώσεις παράνομων μεταναστών. Προτάθηκε η δημιουργία ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την εκμάθηση της γλώσσας της χώρας υποδοχής και την αποφυγή πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου. Ειδική αναφορά έγινε στους ασυνόδευτους ανηλίκους των οποίων η θέση καθίσταται ιδιαίτερα ευάλωτη στη σωματεμπορία και την εκμετάλλευση.

Η ειδική προστασία των ανηλίκων στα κέντρα συγκέντρωσης μεταναστών, ο διορισμός εκπαιδευτή και η παροχή ασύλου στα παιδιά αυτά μαζί με τη βαθύτερη μελέτη του φαινομένου και δημιουργία στατιστικών θα σηματοδοτήσουν αλλαγή αντιμετώπισης των παιδιών λαθρομεταναστών.

Σύμφωνα με δηλώσεις τής M.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου "η αποτελεσματική και διαφανής διαχείριση των μηχανισμών υποδοχής των μεταναστών καθώς και η εφαρμογή διορατικών πολιτικών ενσωμάτωσης και ισότητας των ευκαιριών θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν πολύτιμους ανθρώπινους πόρους για την ΕΕ αλλά και ισορροπία στις σχέσεις μεταναστών και κοινωνιών υποδοχής".
http://epp-ed.europarl.eu.int/Press/showPRExport.asp?PRExportID=8594

ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

06/06/2006: Mετά από τριετή διαπραγμάτευση ως προς τους συντελεστές ΦΠΑ και παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει πελώριο δημογραφικό πρόβλημα και ότι το 15% των ευρωπαίων πολιτών απειλούνται άμεσα από τη φτώχεια (στατιστικές Eurostat), το Συμβούλιο στην τελευταία εγκριθείσα Οδηγία του δεν έκρινε σκόπιμο να τροποποιήσει το “Παράρτημα Η της 6ης Οδηγίας για το ΦΠΑ (77/388/ΕΚ)”, ώστε να καθορίσει μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ και για προϊόντα απαραίτητα για την ανατροφή των παιδιών και τις ανάγκες της υγείας τους (π.χ. πάνες, μαντηλάκια, μπιμπερό, κλπ). Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αντιδράσει εις βάρος κρατών μελών που εφαρμόζουν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στις παιδικές πάνες, θεωρώντας ότι η δυνατότητα εφαρμογής ενός μειωμένου συντελεστή σ΄αυτά τα προϊόντα δεν προκύπτει από την 6η Οδηγία ΦΠΑ και ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές αποτελούν παραβιάσεις του κοινοτικού δικαίου.
Θεωρώντας άδικη τη θέση αυτή των εν λόγω ευρωπαϊκών οργάνων η ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, ως πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας του ΕΚ "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού", με προφορικές παρεμβάσεις και ερωτήσεις στο Συμβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε να πληροφορηθεί από το Συμβούλιο μεν γιατί δεν αντιμετωπίζει ευνοϊκά τις ανάγκες των οικογενειών και από την Επιτροπή γιατί τηρεί διαφορετική στάση ως προς τις πάνες των ενηλίκων, όπου εφαρμόζονται μειωμένοι συντελεστές (Παράρτημα Η 6ης Οδηγίας) και εξαιρεί από τη μείωση τις παιδικές πάνες. Για το ίδιο εξάλλου ζήτημα η Ελληνίδα ευρωβουλευτής συναντήθηκε με τον αρμόδιο για φορολογικά θέματα Επίτροπο, κ. Laszlo Kovacs.Τόσο στις δημόσιες ερωτήσεις της ελληνίδας ευρωβουλευτού όσο και κατά τη συνομιλία του με την Μ. Παναγιωτοπούλου ο κ. Kovacs επέμεινε στη θέση του ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν προτίθεται να αλλάξει την ερμηνεία που δίνει στα προϊόντα που συμπεριλαμβάνονται στο Παράρτημα Η της 6ης Οδηγίας. Ωστόσο, κατά τον κ. Kovacs, η Κομισιόν, αναμένοντας και την σχετική απάντηση σε ερώτημα που υπέβαλε στο ΔΕΚ, δεν σκοπεύει, επί του παρόντος, να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατ΄εκείνων των κρατών μελών (π.χ. Πολωνία, Πορτογαλία, Μάλτα, Ουγγαρία και Τσεχία) που εφαρμόζουν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στις παιδικές πάνες.

«Δεδομένης της γήρανσης του πληθυσμού και της επιθυμίας των νέων να αποκτήσουν όσα παιδιά θέλουν, τα κοινοτικά όργανα, και ιδιαίτερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως εκλεγμένος αντιπρόσωπος των ευρωπαίων πολιτών, πρέπει να δεσμευτούν περισσότερο, ώστε η οικογενειακή διάσταση να διαπερνά όλες τις κοινοτικές πολιτικές. Τα ίδια τα κράτη μέλη οφείλουν εξάλλου να υιοθετήσουν ευνοϊκές πολιτικές που θα περιλαμβάνουν όχι μόνο καλύτερο συμβιβασμό οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, ευέλικτα ωράρια εργασίας, αλλά και οικονομικές ελαφρύνσεις για τις νέες οικογένειες και τους πολύτεκνους. Προς αυτή την κατεύθυνση ο αγώνας μας θα είναι συνεχής»,

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΤΥΠΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

06/07/2006: Στη χθεσινή συνεδρίαση της Διακομματικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού", που διηύθυνε η Πρόεδρός της, ευρωβουλευτής της Ν.Δ, Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη γενιά των ενήλικων εργαζομένων που είναι επιφορτισμένοι με την φροντίδα των ηλικιωμένων, αλλά και την ανατροφή των παιδιών τους και προσπαθεί να συνδυάσει την εργασία με την οικογενειακή ζωή.
Η εκπρόσωπος της Φινλανδικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Noora Heinonen, παρουσίασε το πρόγραμμα δράσεων της Προεδρίας για τους προσεχείς 6 μήνες στο θέμα του συνδυασμού της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής ισότητας των φύλων και της προστασίας των μειονεκτουσών ομάδων.

Τα συμπεράσματα του Συνεδρίου για την Οικογένεια 2006 το οποίο διεξάγεται σε ετήσια βάση από τη γαλλική κυβέρνηση, παρουσίασε ο διυπουργικός εκπρόσωπος για την Οικογένεια, κ. M. Dominique de Legge. Το φετινό θέμα του Συνεδρίου επικεντρώθηκε στη διαγενεακή αλληλεγγύη, λαμβάνοντας υπόψη ότι το προσδόκιμο ζωής μετατρέπει τις διαγενεακές σχέσεις και τις οικογενειακές υποχρεώσεις. Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν τα μέτρα για ενίσχυση των ασχολουμένων με ενδοοικογενειακή φροντίδα: παράλληλα, με τις γονικές άδειες καθιερώνονται ετήσιες άδειες άνευ αποδοχών για φύλαξη προστατευομένων μελών της οικογένειας, σχέδιο αλληλεγγύης για τους ηλικιωμένους, μέτρα επιστροφής στην εργασία μετά τη λήξη της αδείας, ενίσχυση των νέων ηλικίας 18-25 χρονών με δάνεια με μηδενικά επιτόκια για το ξεκίνημα της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας.

Το πρόγραμμα συνεχίσθηκε με την παρουσίαση από την εκπρόσωπο της Ευρ. Επιτροπής, κ. Maryse Huet, των κοινοτικών νομοθετικών μέτρων και προγραμμάτων που στοχεύουν στην εξασφάλιση της δυνατότητας συνδυασμού της επαγγελματικής δραστηριότητας με την ενεργό συμμετοχή σε κοινωνική δράση. Η Κομισιόν προτίθεται να εξαγγείλει μέτρα για τη φροντίδα των παιδιών από την νεαρή τους ηλικία, την υποστήριξη προσώπων που βοηθούν την οικογένεια εθελοντικά, την δημιουργία ενός φιλικού προς την οικογένεια περιβάλλοντος μέσα στις επιχειρήσεις και τέλος την εργασιακή ευελιξία.

Η κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου συμφώνησε με την εκπρόσωπο της "Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τις γυναίκες της ενδοοικιακής δράσης", κ. Marielle Helleputte, και υπενθύμισε ότι η εθελοντική εργασία που προσφέρεται μέσα στην οικογένεια ή σε ένα φορέα προς όφελος των παιδιών και των ηλικιωμένων παίζει σπουδαίο ρόλο στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού. Η εκπρόσωπος της Συνομοσπονδίας τόνισε ότι η πλειοψηφία των μέτρων για συνδυασμό οικογένειας και εργασίας υποβιβάζουν όσους αφοσιώνονται στην κάλυψη των οικογενειακών αναγκών, ξεχνώντας την πολιτιστική, οικονομική, εκπαιδευτική και κοινωνική προσφορά τους. Κατά τη συζήτηση οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών οργάνων συμφώνησαν ότι μελλοντικά θα πρέπει να εξασφαλιστούν συνταξιοδοτικά δικαιώματα για τους προσφέροντες εθελοντικά φροντίδα στα ανήλικα ή εξαρτώμενα μέλη της οικογενείας τους.

ΠΑΙΔΙΑ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

10/07/2006: " Ουδεμία νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης υφίσταται επί του παρόντος με σκοπό να συνδράμει φυλακισμένους γονείς ούτε όσον αφορά στο ιδιαίτερο πρόβλημα των συνθηκών κράτησης των γυναικών που έχουν μικρά παιδιά ". Αυτό απάντησε ο Επίτροπος κ.Frattini κατά τη Σύνοδο της Ολομέλειας του ΕΚ στο Στρασβούργο, σε ερώτηση της ευρωβουλευτού της Ν.Δ., Μ. Παναγιωτοπούλου – Κασσιώτου.
Συγκεκριμένα, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής παίρνοντας αφορμή από τη συμμετοχή της σε συνέδριο που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα παιδιά φυλακισμένων γονέων (EUROCHIPS) στο Παρίσι, ζήτησε να πληροφορηθεί από την Κομισιόν "εάν προτίθεται να προωθήσει ένα κοινό πλαίσιο μέτρων για την υποστήριξη φυλακισμένων γονέων με ιδιαίτερη έμφαση στην εξασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών κράτησης γυναικών - μητέρων με μικρά παιδιά. Ζήτησε επίσης να ενημερωθεί εάν η πρόβλεψη τέτοιων μέτρων εντός της ΕΕ θα εξασφάλιζε θετικότερη αντιμετώπιση της φυσιολογικής εξέλιξης και διατήρησης των οικογενειακών σχέσεων των κρατουμένων". Σημειώνεται ότι στην Ευρώπη, κάθε χρόνο, 700.000 παιδιά αποχωρίζονται από τους φυλακισμένους γονείς τους ενώ το ποσοστό των φυλακισμένων γυναικών π.χ. στην Ολλανδία ανέρχεται σε 8,2%, στην Ελλάδα 5,1% και στην Ιρλανδία σε 2,9%.

Στη συνέχεια της απάντησής του ο Επίτροπος αναφέρει πως για το θέμα κράτησης μητέρων με μικρά παιδιά " κανένα μέτρο δεν προβλέπεται προς το παρόν. Στον τομέα της δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις, τα μέτρα που αποβλέπουν στην προσέγγιση των εθνικών κανόνων λαμβάνονται μόνο εφόσον είναι αναγκαία για τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών. Η Επιτροπή ενδιαφέρεται για τις συνθήκες κράτησης και συμμετέχει σε διάφορες ομάδες εργασίας για αυτό το θέμα στα πλαίσια του Συμβουλίου της Ευρώπης και ειδικότερα στις εργασίες της ομάδας εμπειρογνωμόνων που είναι επιφορτισμένη με την ενημέρωση της σύστασης "European Prison Rules", που θίγει έμμεσα το ζήτημα. Πρόκειται ιδίως για τον κανόνα 36 ο οποίος προβλέπει αν είναι δυνατόν και για πόσο καιρό τα παιδιά μικρής ηλικίας μπορούν να παραμείνουν στη φυλακή με ένα εκ των γονέων τους. Στην ιδανική περίπτωση, οι γονείς των παιδιών μικρής ηλικίας δεν θα έπρεπε να φυλακίζονται, πράγμα το οποίο δεν είναι πάντοτε δυνατό. Η λύση που υιοθετείται εν προκειμένω είναι να υπογραμμισθεί ότι η απόφαση πρέπει να καθορίζεται από το συμφέρον του παιδιού. Ωστόσο, η γονική εξουσία της μητέρας, εφόσον αυτή δεν της έχει αφαιρεθεί, πρέπει να αναγνωρίζεται, όπως αυτή του πατέρα. Όταν τα παιδιά μικρής ηλικίας φυλακίζονται δεν πρέπει να θεωρούνται ως κρατούμενοι. Διατηρούν όλα τα δικαιώματα παιδιών μικρής ηλικίας σε κατάσταση ελευθερίας. Ο κανόνας δεν ορίζει ανώτατο όριο σε ό,τι αφορά στην ηλικία από την οποία ένα παιδί μικρής ηλικίας πρέπει να χωριστεί από τον κρατούμενο γονέα του και σ΄αυτό το θέμα υφίστανται σημαντικές πολιτισμικές διαφορές. Τέλος, εξάλλου, οι ανάγκες κάθε παιδιού μικρής ηλικίας ποικίλλουν εξαιρετικά και το συμφέρον του παιδιού μπορεί να υπαγορεύσει, αν συνεχίσει να ζει με τον γονέα του στη φυλακή πέραν του κανονικού ορίου".

Σχολιάζοντας την απάντηση του Επιτρόπου, η Μ. Παναγιωτοπούλου υπενθύμισε ότι "είναι ανάγκη η Επιτροπή να συγκεκριμενοποιήσει το νομοθετικό πλαίσιο για το σοβαρό αυτό πρόβλημα δεδομένου ότι η στενή σύνδεση μεταξύ της φυλακής και του οικογενειακού περιβάλλοντος και η απλοποίηση των διαδικασιών των επισκέψεων είναι παράγοντες που διευκολύνουν τη διατήρηση των οικογενειακών σχέσεων και ευνοούν την ομαλή ψυχοσωματική εξέλιξη των παιδιών των φυλακισμένων ".

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

20/07/2006: Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μ. Παναγιωτοπούλου – Κασσιώτου, ως πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδα του ΕΚ "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού", χαιρετίζει την πρόσφατη Ανακοίνωση της Ευρ. Επιτροπής "Προς μια ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα Δικαιώματα του Παιδιού", που δημοσιεύτηκε στις 4 Ιουλίου.
Η Ανακοίνωση προτείνει τη δημιουργία στρατηγικής για αποτελεσματική προώθηση και προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών σε όλες τις εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενισχύει τις καταβληθείσες σε αυτόν τον τομέα προσπάθειες των κρατών μελών.

Όπως υπογραμμίζεται στην σχετική ειδική ημερίδα των Ηνωμένων Εθνών (2002), υπάρχει ένα τεράστιο κενό μεταξύ των καλών προθέσεων των Διεθνών Συνθηκών και των πραγματικών βιοτικών συνθηκών φτώχειας, παραμέλησης και εκμετάλλευσης που υφίστανται εκατομμύρια παιδιά, που σημειωτέον, αποτελούν το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού (περ.2,2, δισεκατομμύρια). Συγκεκριμένα, κατά τα πέντε πρώτα χρόνια της ζωής τους, το 1/3 των παιδιών της υφηλίου πάσχουν από κακή διατροφή, έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε πόσιμο νερό, στερούνται υγιεινής και φροντίδας πρόληψης ασθενειών και μολύνσεων. Το 1/6 όλων των παιδιών δεν εγγράφεται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και στερείται δυνατοτήτων μάθησης, ανάπτυξης και ενσωμάτωσης στην κοινωνία. Παγκοσμίως, γύρω στα 218 εκατομμύρια παιδιά απασχολούνται στην εργασία. Πάνω από 5,7 εκατομμύρια δουλεύουν σε άθλιες εργασιακές συνθήκες, περιλαμβανομένων και των περιπτώσεων δουλείας, γύρω στα 1,2 εκατομμύρια νεαρά άτομα πέφτουν θύματα σωματεμπορίας ενώ γύρω στα 300.000 παιδιά πολεμούν ως στρατιώτες σε περισσότερες από 30 εμπόλεμες συρράξεις σε όλον τον κόσμο.

Με βάση αυτά τα θλιβερά στατιστικά δεδομένα η Ανακοίνωση της Κομισιόν αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αρκεί βέβαια η ΕΕ και τα κράτη μέλη να υλοποιήσουν με συγκεκριμένα μέτρα τα ακόλουθα σημεία, στα οποία επικεντρώνεται το ενδιαφέρον της:

• αξιοποίηση των υπαρχουσών δράσεων και αντιμετώπιση νέων αναγκών,

• προσδιορισμός των προτεραιοτήτων για μελλοντική ευρωπαϊκή δράση,

• αποτελεσματικότερη ευρωπαϊκή στρατηγική για τα δικαιώματα του παιδιού που θα διαπερνά όλες τις πολιτικές, στρατηγικές, και προγράμματα,

• καλύτερη συνεργασία με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και ενεργοποίηση μηχανισμών ευρείας διαβούλευσης,

• ενίσχυση ικανοτήτων και εξειδίκευσης για τα δικαιώματα του παιδιού

• μεγαλύτερη επικοινωνία και ευαισθητοποίηση του κοινού,

• προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού στα διεθνή φόρα και στις σχέσεις με τρίτες χώρες.

Με την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από Σεπτέμβριο, η Διακομματική Ομάδα του ΕΚ "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού" διοργανώνει παρουσίαση από τον Επίτροπο κ. Frattini και εκπροσώπους της Ευρ. Επιτροπής της παραπάνω Ανακοίνωσης και γενικότερα των δράσεων της ΕΕ για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ, ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ

05/09/2006: Ψηφίστηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η έκθεση για το Πρόγραμμα "Δάφνη ΙΙΙ". Το νέο Πρόγραμμα, διάρκειας 7 ετών (2007 – 2013), στα πλαίσια του γενικού προγράμματος "Θεμελιώδη Δικαιώματα και Δικαιοσύνη", στοχεύει αφενός στην πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, παιδιών και νέων και αφετέρου στην προστασία των θυμάτων των ευάλωτων αυτών ομάδων, μεταξύ άλλων, μέσω της δημιουργίας διασυνοριακών δικτύων, υποστήριξης των δράσεων των μη κυβερνητικών οργανώσεων και ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και εμπειριών.
Οι δράσεις του προγράμματος "Δάφνη III", για το οποίο, η Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών του ΕΚ ζήτησε ομόφωνα και επέτυχε να διαχωριστεί από το "Πρόγραμμα Πρόληψης των ναρκωτικών" έρχονται σε συνέχεια των προγραμμάτων "Δάφνη Ι και Δάφνη ΙΙ" που ξεκίνησαν το 1997 και 2004 αντίστοιχα, με μεγάλη επιτυχία. Από το 1997, το Πρόγραμμα "Δάφνη" χρηματοδότησε 420 προγράμματα, σημαντικό ποσοστό των οποίων συνέβαλε στην τροποποίηση εθνικών νομοθεσιών, ενθάρρυνε τον ρόλο των μη κυβερνητικών οργανώσεων και επέφερε τη στενή συνεργασία μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων μερών (π.χ. κοινωνία των πολιτών, εθνικές και τοπικές αρχές). Η επιτυχία του Προγράμματος "Δάφνη" στηρίζεται στην συνολική και ευρεία προσέγγιση της έννοιας της "βίας" που συμπεριλαμβάνει τόσο σωματικές, ψυχολογικές, όσο και σεξουαλικές διαστάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η χρηματοδότηση του νέου Προγράμματος είναι θεαματικά μεγαλύτερη (116,85 εκ. ευρώ έναντι των 50 εκατ. ευρώ) από τα προηγούμενα προγράμματα, γι΄ αυτό και οι προσδοκίες για τα αποτελέσματα είναι μεγάλες. Αυτή η αύξηση στοχεύει στην αντιμετώπιση των νέων κρουσμάτων βίας και σωματεμπορίας, που διογκώνονται λόγω της διεύρυνσης της ΕΕ, αλλά και στην επιθυμία της Ευρ. Επιτροπής για την θέσπιση ενός ευρωπαϊκού χώρου ελευθεριών, δικαιοσύνης και ασφάλειας.

Κατά την παρέμβασή της στην Ολομέλεια του ΕΚ, η κ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου επεσήμανε ότι η επιτυχία του Προγράμματος εξαρτάται από τη σωστή διαχείριση και διαφάνεια ως προς τη διανομή των πόρων, την ακέραιη εφαρμογή των γενικών στόχων και την τήρηση της αρχής της επικουρικότητας. Ζήτησε η όλη δράση να βασιστεί στο τρίπτυχο: πρόληψη με ενημέρωση, αντιμετώπιση του κακού στη ρίζα του, θεραπεία και φροντίδα για τα θύματα και ασφαλή μεταχείριση των δραστών. Η κ. Παναγιωτοπούλου εξέφρασε την άποψη ότι η προτεινόμενη Ευρωπαϊκή Τηλεφωνική Γραμμή άμεσης δράσης SOS (Κinder) πρέπει να έχει την μορφή γραμμής αναγγελίας κινδύνου (hotline) και όχι αναφοράς παραπόνων (helpline).

Το ΕΛΚ υπερψήφισε την έκθεση για το Πρόγραμμα "Δάφνη ΙΙΙ" αν και δεν συμφώνησε με την αναφορά σε συγκεκριμένες κατηγορίες θυμάτων και είχε αντιρρήσεις για την αύξηση χρηματοδότησης η οποία θίγει τη συμφωνία για τις δημοσιονομικές προοπτικές.

Η κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου δήλωσε ικανοποιημένη μετά την σχεδόν ομόφωνη υπερψήφιση από την Ολομέλεια της τροπολογίας της με την οποία προβλέπεται ειδική χρηματοδότηση λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα παιδιά, θύματα απαγωγής, εξαφάνισης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης (19 ευρωπαϊκές οργανώσεις) και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαμεσολαβητών για το Παιδί. Το δίκτυο αυτό αποβλέπει στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών στην Ευρώπη σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για Δικαιώματα του Παιδιού, στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών και την διαμόρφωση εθνικών πολιτικών για τα παιδιά.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

07/09/2006: Συνεδρίασε χθες στο Στρασβούργο η Διακομματική Ομάδα του ΕΚ "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού", υπό την προεδρία της ευρωβουλευτού της Ν.Δ. Μ. Παναγιωτοπούλου – Κασσιώτου, με θέμα την πρόσφατη Ανακοίνωση της Ευρ. Επιτροπής: "Για μια ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα Δικαιώματα του Παιδιού", που δημοσιεύτηκε στις 4 Ιουλίου 2006. Kύριος ομιλητής της συνεδρίασης,την οποία παρακολούθησε μεγάλος αριθμός ευρωβουλευτών, εκπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης,της UNICE, της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και των Μη Κυβερνητικών οικογενειακών Οργανώσεων, ήταν ο Αντιπρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής και αρμόδιος Επίτροπος για την Δικαιοσύνη, Ελευθερία και Ασφάλεια, κ. Franco Frattini.
Παρουσιάζοντας την Ανακοίνωση, ο Επίτροπος επεσήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που η Κομισιόν υιοθετεί μια οριζόντια προσέγγιση και συνολική στρατηγική για την προστασία και την προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών στις εξωτερικές και εσωτερικές πολιτικές της ΕΕ. Καλύπτεται, έτσι, ένα ευρύ φάσμα πολιτικών, όπως το αστικό και ποινικό δίκαιο, η εργασία, η παιδεία και η υγεία, αλλά και η αναπτυξιακή συνεργασία και οι διαπραγματεύσεις εμπορικών συμφωνιών με τρίτες χώρες. Με αυτή την πρωτοβουλία τα παιδιά αποκτούν οντότητα και αντιμετωπίζονται ως πολίτες στον ίδιο βαθμό με τους ενήλικες. Τους δίνεται μάλιστα η δυνατότητα να συμμετέχουν στη διαβούλευση για τις αποφάσεις που τα αφορούν.

Σχολιάζοντας το κείμενο, ο Επίτροπος τόνισε ότι στόχος της Επιτροπής δεν είναι να παρουσιάσει νέες νομοθεσίες,αλλά να αξιοποιήσει τις ήδη υπάρχουσες και να καταλήξει σε ουσιαστικά αποτελέσματα για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών που θα διαπερνούν όλες τις ευρωπαϊκές πολιτικές. Η διαφάνεια και η διαβούλευση με τα παιδιά ως μέθοδος εργασίας της Επιτροπής αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Σημαντικός είναι και ο ρόλος που αναμένεται να παίξει ο μελλοντικός Ευρωπαϊκός Συντονιστής για τα Δικαιώματα του Παιδιού, έργο του οποίου θα είναι η ανάπτυξη στενής συνεργασίας μεταξύ των δεκατεσσάρων αρμοδίων Διευθύνσεων της Ευρ. Επιτροπής και η διοργάνωση ενός μόνιμου Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Ο κ. Frattini επεσήμανε ότι στο Ευρ. Φόρουμ θα ανταλλάσσουν απόψεις δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς των κρατών μελών, διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και παιδιά. Θα έχει επίσης καταλυτικό ρόλο στο σχεδιασμό και την υλοποίηση εθνικών πολιτικών βασισμένων στις ανάγκες και τα συμφέροντα των παιδιών.

Στη συνέχεια ο Επίτροπος ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για το στάδιο εφαρμογής συγκεκριμένων δράσεων για την προστασία των παιδιών, όπως την εφαρμογή Ευρωπαϊκών Τηλεφωνικών Γραμμών για Άμεση Βοήθεια οι οποίες θα λειτουργήσουν από τα τέλη του 2006, τη δημιουργία μιας ιστοσελίδας, ειδικά σχεδιασμένης για παιδιά, την υποστήριξη των τραπεζών στην καταπολέμηση χρήσης πιστωτικών καρτών για αγορά πορνογραφικού υλικού με ανάλογη αξιοποίηση των δράσεων του Προγράμματος "Δάφνη" και την προώθηση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας (EUROPOL) για την καταπολέμηση εγκλημάτων κατά των παιδιών. Σημείωσε επίσης ότι μέσα στο 2007 η Επιτροπή θα παρουσιάσει και νέα Ανακοίνωση για την καταπολέμηση της φτώχειας των παιδιών τρίτων χωρών στα πλαίσια της αναπτυξιακής συνεργασίας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού για την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών μέσα από το θεσμό της οικογένειας, ο Επίτροπος ανέφερε ότι παρόλο που η οικογένεια είναι εθνική αρμοδιότητα η Επιτροπή σκοπεύει να ενθαρρύνει με κατάλληλα μέτρα την οικογενειακή συνοχή σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για το κόμμα παιδοφιλίας που πρόσφατα ιδρύθηκε στην Ολλανδία απάντησε ότι η Επιτροπή και η Ολλανδική Κυβέρνηση θα παρακολουθούν στενά ενδεχόμενες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών και θα λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για αποτροπή τους.

Η κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου ικανοποιημένη από τη παρουσίαση και συζήτηση με τον αρμόδιο Επίτροπο δήλωσε ότι "η νέα Στρατηγική για τα Παιδιά πρέπει να διευκολύνει την υιοθέτηση σε εθνικό επίπεδο μιας δυναμικής πολιτικής, όπου τα συμφέροντα των παιδιών θα είναι κύριο κριτήριο κάθε δράσης και θα ευνοεί την ενεργή και υπεύθυνη συμμετοχή των παιδιών στην οικογένεια και την κοινωνία". Επανέλαβε τέλος την επισήμανση του Επιτρόπου για τη σημασία του ρόλου του Συνηγόρου για τα Παιδιά και την ανάγκη παρουσίας του θεσμού σε όλα τα κράτη μέλη.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

11/09/2006: Μετά από προσπάθειες της ευρωβουλευτού της Ν.Δ., Μαρίας Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, Προέδρου της Διακομματικής Ομάδας του ΕΚ "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού", η Ευρ. Επιτροπή σε πρόσφατη δήλωσή της (19 Ιουλίου 2006) ανέφερε ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη δημιουργία νομικής βάσης ως προς την εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και για τις πάνες των παιδιών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η Ευρ. Επιτροπή είτε να αλλάξει την ερμηνεία που δίνει στα προϊόντα που συμπεριλαμβάνονται στο Παράρτημα Η της 6ης Οδηγίας είτε να προσθέσει νέα προϊόντα σε αυτό.
Είχαν προηγηθεί επανειλημμένες οχλήσεις και καταθέσεις προφορικών ερωτήσεων εκ μέρους της ελληνίδας ευρωβουλευτού προς το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις οποίες εκφραζόταν η αναγκαιότητα μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ για τις παιδικές πάνες στο επίπεδο των αντιστοίχων συντελεστών που ισχύουν για τις πάνες ενηλίκων. Η Μ. Παναγιωτοπούλου είχε εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά της για το γεγονός της φορολογικής διαφοροποίησης των δύο αυτών προϊόντων, τα οποία συνιστούν είδη πρώτης ανάγκης για τις οικογένειες. (Παράρτημα Η της έκτης Οδηγίας 77/388/ΕΚ).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι απέστειλε γράμματα στα κράτη μέλη που εφαρμόζουν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στις παιδικές πάνες (π.χ. Πολωνία, Πορτογαλία, Μάλτα, Ουγγαρία και Τσεχία), ζητώντας πρόσθετες πληροφορίες και επεξηγήσεις, επί τη βάσει των οποίων θα εξετάσει εάν προκύπτει αναγκαιότητα αναθεώρησης του Παραρτήματος Η της 6ης Οδηγίας.

Η τοποθέτηση αυτή καταδεικνύει την πρόθεση της Ευρ. Επιτροπής να υποστηρίξει πολιτικές φιλικές προς την προστασία του θεσμού της οικογένειας ως μέρους της γενικότερης στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των δημογραφικών αλλαγών και της επακόλουθης γήρανσης του πληθυσμού.

Η κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένη με τις νέες δεσμεύσεις της Ευρ. Επιτροπής και εξέφρασε την προσδοκία πως αυτή θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει θετικά τις οικογένειες της Ευρώπης και κυρίως εκείνες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ `ΕΝΩΣΗ

26/10/2006: Συνεδρίασε στο Στρασβούργο η Διακομματική Ομάδα του ΕΚ "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού", υπό την προεδρία της ευρωβουλευτού της Ν.Δ. Μ. Παναγιωτοπούλου – Κασσιώτου, με θέμα την κατάσταση των μονογονεϊκών οικογενειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τις στατιστικές της Eurostat το 2001 στην ΕΕ των 15 υπήρχαν 4,3 εκατ. μονογονεϊκές οικογένειες. Ο αριθμός αυτής της μορφής οικογενειών έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, αλλά σε διαφορετικά ποσοστά ανά κράτος μέλος. Στη Σουηδία ή στην Αγγλία οι μονογονεϊκές οικογένειες αντιπροσωπεύουν αντιστοίχως το 22 και 17% στο σύνολο των οικογενειών, ενώ στην Ελλάδα και την Πορτογαλία το 4 και 3%. Τα νέα κράτη μέλη επίσης αντιμετωπίζουν σοβαρά την αύξηση του φαινομένου: Εσθονία το 17%, στην Τσεχία το 13%, Λεττονία το 15% των οικογενειών.

Kύριος ομιλητής της συνεδρίασης ήταν ο αρμόδιος Επίτροπος για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Θέματα, κ. Vladimir Spidla. Μεγάλος αριθμός ευρωβουλευτών, εκπροσώπων Μη Κυβερνητικών οικογενειακών Οργανώσεων και κοινωνικών φορέων παρακολούθησαν τη συνεδρίαση. Κατά την παρέμβασή του, ο Επίτροπος ανέφερε ότι η Ευρ. Επιτροπή θα εκδώσει στο τέλος του χρόνου μια μελέτη για τις μονογονεϊκές οικογένειες τονίζοντας ιδιαίτερα ότι το 90% των μονογονεϊκών οικογενειών αποτελούνται από γυναίκες. Επεσήμανε ότι οι υπάρχουσες στατιστικές δεν αντανακλούν απόλυτα την πραγματική κατάσταση για τις μονογονεϊκές οικογένειες, καθώς από τη μια πλευρά υπάρχουν διαφοροποιήσεις ως προς τον ορισμό της μονογονεϊκής οικογένειας, και από την άλλη τα δεδομένα δεν αφορούν σε όλες τις πλευρές της. Οι οικογένειες με ένα γονέα είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στον κοινωνικό αποκλεισμό και τη φτώχεια, αν και μερικές φορές ορισμένες σκοπίμως εκμεταλλεύονται την κατάστασή τους, ώστε να επωφεληθούν κοινωνικών, φορολογικών και οικονομικών πλεονεκτημάτων.

Ο Επίτροπος τόνισε επίσης ότι οι μονογονεϊκές οικογένειες δεν θα πρέπει να στηρίζονται μόνο με οικονομικές ενισχύσεις, αλλά και με λήψη γενικότερων μέτρων επισημαίνοντας ότι η φτώχεια αυτών των οικογενειών δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά εξίσου κοινωνική, πολιτιστική και εκπαιδευτική.

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο κ. Spidla, υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σεβόμενη τις διάφορες οικογενειακές πολιτικές των κρατών μελών, θα μελετήσει την κατάσταση των μονογονεϊκών οικογενειών και θα παρουσιάσει τις καλές πρακτικές ορισμένων κρατών μελών. Άλλωστε η Κομμισιόν αντιμετωπίζει το κοινωνικό αυτό πρόβλημα υπό το πρίσμα της διαχείρισης του δημογραφικού προβλήματος του συνδυασμού οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής καθώς και της συμμετοχής στην αγορά εργασίας. Κατά τη συζήτηση οι εκπρόσωποι των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων επικαλέστηκαν ιδιαίτερα τα προβλήματα του κοινωνικού αποκλεισμού και της κοινωνικής ενσωμάτωσης που θίγουν τις μονογονεϊκές οικογένειες και κυρίως τα παιδιά. Εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μολονότι βλέπει να αμβλύνεται το φαινόμενο με την παρουσία ολοένα και περισσότερων μονογονεϊκών οικογενειών δεν καταδεικνύει τρόπους για την πρόληψη και αποκατάσταση της κατάστασης αυτής.

ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ

29/10/2006: Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες παίρνει έκταση το φαινόμενο απαγόρευσης εισόδου για οικογένειες με παιδιά όταν επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν ξενοδοχεία και εστιατόρια.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό, η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και Πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας του Ε.Κ. «Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού», Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, απηύθυνε σχετική ερώτηση στο Συμβούλιο ζητώντας να πληροφορηθεί τα μέτρα που προτίθεται να πάρει σε ευρωπαϊκή κλίμακα προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα διακριτικής μεταχείρισης και ηλικιακού ρατσισμού εις βάρος παιδιών, νέων και των οικογενειών τους.

Σε μια περίοδο, όπου το δημογραφικό πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό αποθαρρύνονται γονείς με παιδιά να μετακινούνται ελεύθερα και να προγραμματίζουν τον ελεύθερο χρόνο τους, όπως οι ίδιοι επιθυμούν. Ορισμένοι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και εστιατορίων αντιμετωπίζουν αρνητικά την παρουσία παιδιών και τα αποκλείουν με επιχείρημα την εξασφάλιση ησυχίας για τους πελάτες τους.

Η Φιλανδή Υπουργός ανέφερε στην κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου ότι "υπάρχουν πολλές Οδηγίες που αφορούν στη διακριτική μεταχείριση στην καθημερινή ζωή και στην ίση μεταχείριση στον εργασιακό χώρο. Η αποφυγή των διακρίσεων είναι θέμα εξέλιξης των νοοτροπιών και συμπεριφορών των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Οι ευρωπαίοι πολίτες είναι αυτοί που τελικά ως καταναλωτές καταβάλλουν τα χρήματα για την παροχή υπηρεσιών και μπορούν να απαιτούν εφαρμογή των νόμων".

Στη συζήτηση παρενέβη ο αυστριακός σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής κ. Leichtfried και ανέφερε ότι "αυτό το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Αυστρία, όπου πολλοί ιδιοκτήτες ξενοδοχείων αρνούνται μαζικά την παραμονή οικογενειών με παιδιά". "Θα έπρεπε", συνέχισε, "να υπάρχει περιορισμός διαφήμισης αυτών των ξενοδοχείων και ρώτησε εάν υπάρχει τέτοια δυνατότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο".

Στην δευτερολογία της η εκπρόσωπος του Συμβουλίου δήλωσε ότι "η διαφήμιση που αφορά στα παιδιά είναι ένα ευαίσθητο θέμα" και επανέλαβε "ότι οι ευρωπαίοι πολίτες μπορούν μέσω των οργανώσεων των καταναλωτών να επηρεάσουν κάπως τους παρόχους υπηρεσιών".

Λόγω της έκτασης του προβλήματος, η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου έχει απευθύνει σχετική ερώτηση και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διαπιστωθεί αν υπάρχει παραβίαση στοιχειωδών ατομικών δικαιωμάτων, δηλαδή της άρνησης παροχής υπηρεσιών και παρεμπόδισης της ελεύθερης μετακίνησης προσώπων.

ΑΝΑΓΚΗ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

12/12/2006: "Η προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών σε κρίσιμους τομείς, όπως η επιβίωση, η υγεία και η εκπαίδευση και η προστασία τους από τα φαινόμενα εκμετάλλευσης, κακοποίησης και βίας απαιτεί συντονισμένη δράση." Αυτά μεταξύ άλλων δήλωσε η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και Πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας του ΕΚ "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού", Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού παρεμβαίνοντας κατά την προ ημερησίας διάταξης Σύνοδο της Ολομέλειας του ΕΚ στο Στρασβούργο.
"Έκθεση της UNICEF αποκαλύπτει ότι περισσότερα από τα μισά παιδιά στις αναπτυσσόμενες χώρες στερούνται στοιχειωδών αγαθών και υπηρεσιών απαραίτητων για την ηλικία τους. Τα αγαθά αυτά σχετίζονται κυρίως με τη στέγαση, τις εγκαταστάσεις υγιεινής, τις βασικές υπηρεσίες υγείας, την πρόσβαση στην εκπαίδευση και την πληροφόρηση, τη σίτιση και τη διαθεσιμότητα νερού ασφαλούς για κατανάλωση. Τεράστιος είναι, επίσης, ο αριθμός των παιδιών που ζουν σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος και εξαναγκάζονται να δουλέψουν, εγκαταλείπουν τα σπίτια τους εξαιτίας των πολέμων, προσβάλλονται από διάφορες ασθένειες, πεθαίνουν από πολεμικές συρράξεις, ενώ υπολογίζεται ότι υπάρχουν 15 εκατομμύρια ορφανά παιδιά λόγω του ιού του AIDS σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η 11η Δεκεμβρίου είναι ημέρα υπενθύμισης για τα δικαιώματα του παιδιού και τις παραβιάσεις τους. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, και ιδιαίτερα η UNICEF που σήμερα συμπληρώνει 60 χρόνια από την ίδρυσή της, προέβαλε ως κοινωνική ανάγκη την προστασία του παιδιού και έσκυψε επάνω του με φροντίδα και ευθύνη. Το 1959 ο ΟΗΕ προέβη στη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του παιδιού και προέβλεψε ένα νομοθετικό καθεστώς προστασίας, από κάθε μορφή εκμετάλλευσης ή παραμέλησης και το 1989 ψηφίστηκε η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, περιλαμβάνοντας δικαιώματα επιβίωσης, ανάπτυξης, προστασίας και συμμετοχής την οποία μένουν ακόμη κράτη που δεν έχουν υπογράψει.

Πρόσφατα (Απρίλιος 2006) το Συμβούλιο της Ευρώπης ξεκίνησε επίσημα το πρόγραμμα "Φτιάχνοντας μια Ευρώπη για τα παιδιά μαζί με τα παιδιά" που στόχο έχει να αναγνωρίσει στα παιδιά δικαιώματα, ώστε να χαίρουν σεβασμού της ανθρώπινης και φυσικής τους αξιοπρέπειας, όπως και οι ενήλικοι. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την πρόσφατα δημοσιευθείσα ανακοίνωσή της (Ιούλιος 2006) "Για μια ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα Δικαιώματα του Παιδιού" υιοθετεί μια οριζόντια προσέγγιση και συνολική στρατηγική προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών στις εξωτερικές και εσωτερικές πολιτικές της ΕΕ.

Ευχόμενη τον συντονισμό των ενεργειών στις εξωτερικές και τις εσωτερικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου ζήτησε από κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά να λαμβάνει μέτρα υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού. Το τελευταίο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, δεν κινδυνεύει μόνο από την φτώχεια, τον αναλφαβητισμό, τις συρράξεις σε χώρες εκτός της Ένωσης, αλλά "κινδυνεύει και μέσα στις ίδιες τις πολιτισμένες χώρες μας από τις κακόβουλες επιθέσεις ατόμων με ζωώδη ένστικτα και έλλειψη συλλογικής ευθύνης".

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ

13/12/2006: Ψηφίστηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η τροποποιημένη πρόταση συστάσεως για την προστασία των ανηλίκων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στον τομέα των οπτικοακουστικών υπηρεσιών και υπηρεσιών πληροφόρησης.
«Εξαιτίας της ταχύτατης ανάπτυξης των νέων τεχνολογιών της πληροφορίας και των επικοινωνιών, είναι επείγουσα η ανάγκη να διασφαλίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση πλήρως και με κατάλληλο τρόπο την προστασία των συμφερόντων των πολιτών.Χωρίς να εμποδίζεται η ελεύθερη μετάδοση και προσφορά υπηρεσιών πληροφόρησης,απαιτείται να ληφθεί μέριμνα, ώστε το περιεχόμενο να είναι νόμιμο, να σέβεται την αρχή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και να μη βλάπτει την ολοκληρωμένη ανάπτυξη των ανηλίκων», τόνισε σε δηλώσεις της η ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου. Υπενθυμίζεται ότι η Διακομματική Ομάδα του ΕΚ για την "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού" υπό την προεδρία της είχε αναπτύξει το θέμα αυτό σε συνεδρίασή της στο Στρασβούργο το 2005.
Με τη Σύσταση καλούνται το Συμβούλιο και η Επιτροπή να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή της κατά την αναθεώρηση, διαπραγμάτευση ή σύναψη νέων συμφωνιών εταιρικής σχέσης ή νέων προγραμμάτων συνεργασίας με τρίτες χώρες, λαμβάνοντας υπόψη τον παγκόσμιο χαρακτήρα των φορέων παραγωγής, διανομής ή παροχής οπτικοακουστικού περιεχομένου και πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Παραδείγματα πιθανών δράσεων για πρόσβαση σε ποιοτικό περιεχόμενο και υπηρεσίες για ανηλίκους προβλέπουν:
• διαρκή κατάρτιση εκπαιδευτικών και διδασκόντων, σε συνεργασία με τις ενώσεις προστασίας των παιδιών, σχετικά με τις μεθόδους χρήσης του Διαδικτύου,
• καθιέρωση ειδικής εκπαίδευσης για το Διαδίκτυο, απευθυνόμενης σε παιδιά ήδη από πολύ νεαρή ηλικία, συμπεριλαμβανομένων και ανοιχτών για τους γονείς συνεδρίων,
• εκπαιδευτική προσέγγιση που θα ενσωματώνεται συνεχώς στα σχολικά προγράμματα, με στόχο την ευαισθητοποίηση έναντι των κινδύνων του Διαδικτύου,
• οργάνωση εθνικών ενημερωτικών εκστρατειών για τους πολίτες, με συμμετοχή όλων των μέσων επικοινωνίας,
• διανομή υλικού ενημέρωσης σχετικά με τους κινδύνους του Διαδικτύου ("ασφαλής πλοήγηση στο Διαδίκτυο",
• κατάλληλα μέτρα για τη δημιουργία ή τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των τηλεφωνικών γραμμών εξυπηρέτησης, ώστε να διευκολύνεται η υποβολή καταγγελιών και να καθίστανται δυνατές οι αναφορές για την ύπαρξη επιβλαβών δικτυακών τόπων,
• δράση για την καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφίας στο Διαδίκτυο και υποστήριξη των θυμάτων μέσω της προσφοράς ψυχολογικής, ηθικής και υλικής βοήθειας.
Στην Ελλάδα, ολοκληρώνεται η επεξεργασία και κατάρτιση του σχεδίου νόμου για την ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία του πρόσθετου στη Διεθνή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού πρωτοκόλλου και της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (22.12.03) για την εμπορία των παιδιών, τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την παιδική πορνογραφία.
"Η πρόταση σύστασης αντικατοπτρίζει μια σοβαρή ανησυχία της πολιτείας για την προστασία των νέων. Οι περισσότεροι νέοι αισθάνονται αμήχανοι μπροστά στο φαινόμενο της καλπάζουσας τεχνολογίας, της ανεξέλεγκτης παροχής πληροφοριών και της άμεσης δυνατότητας επικοινωνίας. Η επίτευξη αποτελεσματικού επιπέδου προστασίας των ανηλίκων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή δράση, όχι μόνο σε νομοθετικό, αλλά και σε πρακτικό καθημερινό επίπεδο με την ευαισθητοποίηση των συνειδήσεων των πολιτών", καταλήγει η Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ

16/05/2006: Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για την Οικογένεια, η ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, υπαινισσόμενη την έλλειψη ρητής αναφοράς μέριμνας για την «οικογένεια» στο υπάρχον κείμενο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερης ευρωπαϊκής στήριξής της με συγκεκριμένη αναφορά στο υπό κύρωση Ευρωσύνταγμα της αξίας και σημασίας του θεσμού. Ομιλώντας χθες στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο η Ελληνίδα ευρωβουλευτής είπε χαρακτηριστικά:
Στη διαδικασία αναθέρμανσης του ενδιαφέροντος για επικύρωση μιας Eυρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης θα ήταν ίσως αποτελεσματική η διόρθωση του κειμένου, ώστε να στηρίξει Θεσμούς που δημιούργησαν και ανέδειξαν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του ευρωπαϊκού πολιτισμού αλλά και της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σήμερα γιορτάζουμε τη Διεθνή Ημέρα Οικογένειας και διαπιστώνουμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία ευρωπαίων γυναικών και ανδρών συνεχίζει να δημιουργεί οικογένειες, να στηρίζει και να στηρίζεται από το θεσμό της οικογένειας. Ας μην επηρεαζόμαστε από τις μειοψηφίες. Η οικογενειακή πολιτική, βέβαια, πρέπει να παραμείνει υπόθεση των κρατών μελών. Η συμπερίληψη όμως της οικογενειακής διάστασης στις διάφορες κοινοτικές πολιτικές θα συμβάλει στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας αμβλύνοντας κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα: ανεργία, φτώχεια, μειωμένη παραγωγικότητα. Πέρα από την ισότητα γυναικών και ανδρών, πέρα από τα δικαιώματα του παιδιού είναι αναγκαία η αναγνώριση των δυσκολιών που συναντά κάθε οικογένεια εν τη γενέσει της και κατά την εξέλιξή της, γιατί αυτές είναι οι κύριες αιτίες του δημογραφικού προβλήματος της Ευρώπης. Για να γίνει η Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη αποδεκτή από τους Ευρωπαίους πολίτες είναι απαραίτητο να δώσει σημασία στην Οικογένεια και τις παραδοσιακές ευρωπαϊκές αξίες», κατέληξε η Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

02/05/2006: Προσκεκλημένη από τo Université des Familles και την Εθνική Γαλλική Οργάνωση των Οικογενειακών Ενώσεων (UNAF), η ευρωβουλευτής της Ν.Δ., κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, συμμετείχε σε Ευρωπαϊκή Ημερίδα που διοργανώθηκε στο Παρίσι με θέμα: "Πώς οι οικογένειες μπορούν να ακουστούν στην Ευρώπη;" Στην ημερίδα, που μεταδόθηκε απευθείας στο διαδίκτυο, παρέστησαν και παρουσίασαν εισηγήσεις, μεταξύ άλλων, ο κ. Pierre Strobel, υπεύθυνος της γαλλικής Διεύθυνσης Έρευνας, Μελετών, Αξιολόγησης και Στατιστικών και η κ. Béatrice Houchard, δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου "Η οικογένεια, μια νέα ιδέα στην Ευρώπη".
Στη συζήτηση, αφού έγινε αναφορά στην απουσία μιας κοινής ευρωπαϊκής οικογενειακής πολιτικής, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις αποφάσεις που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο επηρεάζοντας τη ζωή των οικογενειών καθώς και τις επιπτώσεις που έχουν για το οικογενειακό περιβάλλον : μέτρα για την ισότητα, το συνδυασμό της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Επίσης, στις παρεμβάσεις τονίστηκε ότι χρειάζεται τα μέτρα να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις ανάγκες των οικογενειών και αυτό διασφαλίζεται με αυξημένη συμμετοχή των οικογενειακών οργανώσεων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Στο σημείο αυτό οι εισηγητές εξεδήλωσαν την επιθυμία τους για μια καλύτερη οργάνωση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας των Οικογενειακών Οργανώσεων της ΕΕ (COFACE) καθώς και δυναμικότερη παρουσία στα κοινοτικά όργανα.

Κατά την παρέμβασή της, η κ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου υπενθύμισε την ανάγκη καλύτερης ενσωμάτωσης της οικογενειακής διάστασης τόσο στις εθνικές όσο και στις κοινοτικές πολιτικές και επεσήμανε ότι μόνο οι οριζόντιες πολιτικές υποστήριξης και αξιοποίησης της οικογένειας μπορούν να επιτρέψουν σε μακροπρόθεσμη βάση τη μείωση των συνεπειών της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού και των κοινωνικο-οικονομικών ελλειμμάτων. Ανέφερε επίσης ότι η ανανέωση των γενεών μπορεί να βοηθήσει σε καλύτερη εξασφάλιση της διαγενεακής αλληλεγγύης και βελτίωση της οικονομίας, που με τη σειρά της θα επιφέρει μια καινούργια δυναμική στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, καθώς και στην ελάφρυνση των συστημάτων για την χρηματοδότηση των συντάξεων. Για όλους τους παραπάνω λόγους, τόνισε η κ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, θα πρέπει οι οικογενειακές πολιτικές να πλαισιώνουν τις οικογένειες στην επιθυμία τους να αποκτήσουν παιδιά, προσφέροντας - μεταξύ άλλων - ένα καλό κοινωνικό περιβάλλον, ευνοϊκές συνθήκες εργασίας (π.χ. ευέλικτα ωράρια εργασίας, αυξημένη προστασία της μητρότητας, κατάλληλες γονικές άδειες, υπηρεσίες φύλαξης και φροντίδας κλπ). και ενθαρρυντικά οικονομικά/φορολογικά μέτρα.

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή της η κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου παρουσίασε τις δραστηριότητες της Διακομματικής Ομάδας του ΕΚ "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού", της οποίας είναι πρόεδρος, καθώς επίσης και τις προσπάθειες που αυτή καταβάλλει ώστε να προαγάγει τα συμφέροντα των οικογενειών και των παιδιών και να υπερασπιστεί τα δικαιώματά τους. Η ημερίδα έληξε με μια σειρά απαντήσεων σε ερωτήσεις που τέθηκαν από παρευρισκομένους και μέσω του διαδικτύου. Οι παρεμβάσεις βρίσκονται στην ιστοσελίδα του διαδικτύου της Εθνικής Γαλλικής Οργάνωσης των Οικογενειακών Ενώσεων

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΦΤΩΧΕΙΑ

19/02/2006: Η συνεδρίαση της Διακομματικής Ομάδας "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού" πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου στο ΕΚ στο Στρασβούργο, υπό την προεδρία της κ. Μαρίας Παναγιωτοπούλου -Κασσιώτου. Στη συνάντηση παρευρέθησαν αντιπρόσωποι της Αυστριακής Προεδρίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ευρωβουλευτές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Η κ. Lopez, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Οικογενειακή Δράση, εκπροσωπώντας την κοινωνία των πολιτών, παρουσίασε τις μεγάλες αλλαγές που έχουν σημειωθεί στις κοινωνικές και δημογραφικές συμπεριφορές των ευρωπαϊκών οικογενειών οι οποίες χαρακτηρίζονται από αστάθεια, μεγάλα ποσοστά υπογεννητικότητας και μεγαλύτερο αριθμό παιδιών που γεννιούνται εκτός γάμου. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής της, έδωσε έμφαση στις πολιτικές πρόληψης της φτώχειας που τα κράτη μέλη δύνανται να λάβουν, επαναλαμβάνοντας τακτικά ότι η επιτυχία αυτών των πολιτικών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υποστήριξη που δίνεται στην οικογένεια.
Η κ. Lopez κατέληξε ότι η οικογένεια στηρίζει την απασχόληση, την κοινωνική αλληλεγγύη, την αναδιανομή του πλούτου μεταξύ των γενεών, την κοινωνική συνοχή και την βιώσιμη ανάπτυξη. Στην παρέμβασή του ο κ. Berchtold, Γενικός Διευθυντής του αυστριακού Υπουργείου Κοινωνικής Προστασίας, επέμεινε στην συνέργεια ανάμεσα στους πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς τομείς, λαμβάνοντας υπόψη την οικογενειακή διάσταση σε όλες τις πολιτικές, καθώς και την ανάπτυξη ειδικών δράσεων για την εκπαίδευση, την υγεία και προστασία των οικογενειών και παιδιών ώστε να διατηρηθεί η διαγενεακή αλληλεγγύη.
Ο κ. Berchtold υπενθύμισε επίσης, τον σπουδαίο ρόλο που παίζει η οικογένεια, τόσο από πλευράς κοινωνικοποίησης όσο και από πλευράς αλληλεγγύης και επέμεινε στην αναγκαιότητα απόδοσης μεγαλύτερου ρόλου στους άνδρες μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον. Επιπλέον, ενημέρωσε τους συνέδρους για τις δραστηριότητες της Συμμαχίας "Οικογένεια και Απασχόληση" με συμμετοχή της Αυστρίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ουγγαρίας και Ιταλίας, στόχος της οποίας είναι η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και η ανάπτυξη συνεργασιών με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Η κ. Huet, από την Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης και Κοινωνικών Θεμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπενθύμισε ότι το ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Λισσαβώνας (2000) είχε λάβει υπόψη του την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας ως βασικά στοιχεία για τον εκσυγχρονισμό του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. Επιγραμματικά ανέφερε ότι το σχέδιο δράσης της Κομισιόν που καθορίζει της δραστηριότητες των κρατών μελών μέσα στο πλαίσιο των εθνικών τους σχεδίων δράσης στοχεύει στη βελτίωση της κατάστασης των φτωχών οικογενειών και παιδιών με την ενδυνάμωση της συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας, τον συμβιβασμό της επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής, τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων κοινωνικής προστασίας, την βελτίωση της εκπαίδευσης, την πρόσβαση σε αξιοπρεπή στέγαση και σε ποιοτικές υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας.
Εκ μέρους των ευρωβουλευτών μίλησε η κ. Zaborska, Πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του ΕΚ, η οποία παρουσίασε την έκθεσή της με τίτλο: "Γυναίκες και φτώχεια". Τονίζοντας τον σημαντικό ρόλο της οικογένειας στην εκμάθηση των κοινωνικών αξιών και της γυναίκας στην διατήρηση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής, επεσήμανε επίσης ότι η καλή διαβίωση της κοινωνίας εξαρτάται από την προσοχή που δίνεται στα πιο ευάλωτα μέλη. Η κ. Bauer, ευρωβουλευτής, μέλος της ίδιας επιτροπής, εξέθεσε ειδικότερα τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των παιδιών στα καινούργια Κράτη μέλη, όπου το ποσοστό φτώχειας των παιδιών ξεπερνά κατά πολύ τον γενικό δείκτη φτώχειας.

Κλείνοντας την συνεδρίαση, η κ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου δήλωσε ότι είναι ελπιδοφόρο ότι τόσο η Αυστριακή όσο και η Φινλανδική Προεδρία έχουν δηλώσει ότι το θέμα της φτώχειας των οικογενειών αποτελεί μία από τις προτεραιότητές τους. Ευχήθηκε τόσο η Επιτροπή όσο και τα Κράτη μέλη, να προγραμματίσουν σειρά αποτελεσματικών μέτρων για την καταπολέμηση όλων των συνεπειών της φτώχειας όταν χτυπά την οικογένεια, ώστε οι μελλοντικές γενιές ευρωπαίων να μην έχουν στερηθεί τα βασικά αγαθά του πολιτισμού και να μπορέσουν να συντελέσουν ενεργά στην οικονομική και πολιτιστική συνέχεια της ζωής της Ευρώπης.

ΠΟΛΥΤΕΚΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

09/02/2006: Συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τις Πολύτεκνες Οικογένειες (ELFAC) με τον Επίτροπο Spidla και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε συνέχεια της συνάντησης των Ευρωβουλευτών του ΕΛΚ, κ. Μαρίας Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, κ. Zuzana Roithova, κ. Ribeiro e Castro με τον Επίτροπο για την Απασχόληση κ. Vladimir Spidla , στις 19 Οκτωβρίου 2005, προγραμματίστηκε συνάντηση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας για τις Πολύτεκνες Οικογένειες και του Επιτρόπου.
Με αυτήν την ευκαιρία, τα μέλη της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας για τις Πολύτεκνες Οικογένειες (ELFAC) που ιδρύθηκε επίσημα στη Λισαβόνα στις 27 Μαρτίου 2004, επισκέφτηκαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ύστερα από πρόσκληση της κ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου και του κ. Ribeiro e Castro.
Στα πλαίσια της συνάντησης, οι αντιπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας για τις Πολύτεκνες Οικογένειες, (συνομοσπονδία που συγκεντρώνει πολλούς ευρωπαϊκούς Συνδέσμους άλλων ευρωπαϊκών χωρών) παρουσίασαν στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τους στόχους και τις δραστηριότητές τους για μια δικαιότερη αντιμετώπιση όλων των πολύτεκνων οικογενειών. Κύριος σκοπός τους είναι η ανταλλαγή ιδεών για τη βελτίωση της κατάστασης των οικογενειών στην Ευρώπη. Παράλληλα έθιξαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολύτεκνες οικογένειες στα Κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως οι διακρίσεις, οι δυσκολίες πρόσβασης στη παιδεία, η αναποτελεσματικότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων, η έλλειψη ειδικών φορολογικών μέτρων καθώς και διευκολύνσεων των πολύτεκνων οικογενειών σε θέματα κατοικίας, ηλεκτροδότησης, μέσα μαζικής μεταφοράς κ.α.
Όλοι οι επεμβαίνοντες συμφώνησαν πως η οικογενειακή πολιτική οφείλει να παραμείνει στην εθνική ευθύνη αλλά είναι αισθητή η ανάγκη ανταλλαγής καλών πρακτικών και δημιουργίας πλαισίου δράσης με σκοπό τη στήριξη της οικογενειακής ζωής σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ακόμα σημείωσαν την ανάγκη εξάλειψης των διακρίσεων που υφίστανται οι πολύτεκνες οικογένειες, καθώς και αναγνώριση του ευάλωτου από κινδύνους χαρακτήρα τους.Τέλος, οι αντιπρόσωποι της ELFAC εξέφρασαν την επιθυμία να αναγνωρίσουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, το ρόλο κλειδί που έχουν οι οικογένειές για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

20/11/2005: Η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου, ημερομηνία υπογραφής, πριν από 16 χρόνια, της Διακήρυξης και της σχετικής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Συμμετέχοντας στον εορτασμό, η Διακομματική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,"Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού", με πρωτοβουλία της Προέδρου της, Ευρωβουλευτού της Ν.Δ., κ. Μαρίας Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, κατέθεσε προς υπογραφή από τους Ευρωβουλευτές Γραπτή Δήλωση με θέμα « Νέες τεχνολογίες και ασφαλής χρήση τους από τα παιδιά ».
Η Γραπτή Δήλωση στοχεύει στην ευαισθητοποίηση τόσο των Ευρωβουλευτών - αντιπροσώπων των ευρωπαίων πολιτών - όσο και των λοιπών Οργάνων της Ε.Ε. στο θέμα της επικινδυνότητας της χρήσης των νέων μέσων επικοινωνίας και πληροφόρησης και ιδιαίτερα του διαδικτύου για τα παιδιά. Ζητεί επίσης στην προσπάθεια "Διακυβέρνησης του Διαδικτύου", που συζητήθηκε στο πρόσφατο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας στην Τυνησία, να περιλαμβάνονται οι κίνδυνοι του διαδικτύου και οι μέσω αυτού ενέργειες κατά των δικαιωμάτων του παιδιού.
Με την Γραπτή Δήλωση προτείνονται μέτρα ασφαλείας, επιτήρησης, επαγρύπνησης και ενημέρωσης που θα επιτρέπουν στα παιδιά να αντλούν ωφέλη μάθησης, ψυχαγωγίας, κοινωνικοποίησης που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες χωρίς να πέφτουν θύματα καταχρήσεων οιασδήποτε μορφής.
Οι Ευρωβουλευτές καλούν τόσο τους εθνικούς όσο και τους κοινοτικούς παράγοντες να συντονίσουν την εφαρμογή προγραμμάτων ειδικής διδασκαλίας και ενημέρωσης για γονείς, καθηγητές και παιδιά και να οργανώσουν εκστρατείες για να διαδώσουν την πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες αλλά και να γνωστοποιήσουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο. Επίσης συστήνεται να ενθαρρυνθούν οι προμηθευτές πρόσβασης στο διαδίκτυο να διαθέσουν δωρεάν λογισμικά για άσκηση ελέγχου από τους γονείς και οι διαχειριστές των ιστοσελίδων να προβαίνουν σε ένα αυτόματο φιλτράρισμα από παράνομα περιεχόμενα.
Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να λάβει μέτρα, ιδιαίτερα μέσω του προγράμματος SAFER INTERNET, που θα ενισχύουν την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των Κρατών Μελών σχετικά με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και την προστασία των παιδιών και θα προωθούν μέσα για ενημέρωση και κατάθεση διαμαρτυριών/παραπόνων.«Με την παρουσίαση της Γραπτής Δήλωσης, η Διακομματική Ομάδα "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού" επιθυμεί να υπενθυμίσει ότι τα παιδιά είναι το μέλλον μας και ότι μόνο μέσα σε ένα περιβάλλον σωστής πληροφόρησης - το οποίο είναι μέλημα όλων μας - θα μπορέσουν, χωρίς να κινδυνεύουν, να αναπτύξουν τις δεξιότητες και ικανότητές τους για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας » δήλωσε η Ευρωβουλευτής κ. Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

08/12/2005: Το επιστημονικό κέντρο ενημέρωσης και στήριξης παιδιών, εφήβων, αλλά και ενηλίκων "ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ" διοργάνωσε το Σάββατο 4/12/2005 το Β΄ Πανελλήνιο Συνέδριο οικογενειακών φορέων με θέμα: "Γονείς - παιδιά - εγγόνια: Η αλυσίδα της ελληνικής οικογένειας - δεσμοί αγάπης και παράδοση".
Στο συνέδριο στο οποίο παρευρέθηκαν,μεταξύ άλλων, η Aναπλ.Υπουργός κ. Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, η βουλευτής κ. Κατερίνα Παπακώστα, η αντιδήμαρχος Αθηναίων κ. Τ. Κανελλοπούλου, η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου ανέπτυξε το θέμα:
"Η ευρωπαϊκή πορεία της ελληνικής παραδοσιακής οικογένειας".

Η κ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, Πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας “Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού”, πoυ αμέσως μετά την εκλογή της ως Ευρωβουλευτής επανίδρυσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρουσίασε τη νέα διάσταση που αποκτά η πολιτική στήριξης των οικογενειών ενόψει των δημογραφικών προκλήσεων καθώς και την ανάγκη υποστήριξης της ελεύθερης επιλογής των νέων να δημιουργήσουν ή να μεγαλώσουν την οικογένειά τους.
“Οι στάσεις ζωής, οι αξίες και τα ιδανικά που και σήμερα μέσα στην ποικιλομορφία των ελληνικών οικογενειών εξακολουθούν να αναγνωρίζονται ως θεμέλια της διαγενεακής αλληλεγγύης, όχι μόνο πρέπει να στηριχθούν, αλλά και να προβληθούν ως παράδειγμα στον ευρωπαϊκό χώρο”, τόνισε χαρακτηριστικά.Όπως, εξάλλου, δήλωσε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, μετά τη λήξη του συνεδρίου, είναι πολύ θετικό και ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες ανακοίνωσε μέτρα στήριξης των οικογενειών που θα θελήσουν να αποκτήσουν και τρίτο παιδί. "Εκτός όμως από την επιδοματική ενίσχυση και τη φοροαπαλλαγή, η στήριξη των οικογενειών πρέπει να προέλθει από την ευνοϊκή αποδοχή και την υποστήριξή τους από όλα τα μέλη της κοινωνίας. Η ενίσχυση των γεννήσεων δεν επιτυγχάνεται μόνο με τεχνητά μέσα, αλλά κυρίως με την κοινωνική αλληλεγγύη και τη συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη των γενεών”, κατέληξε η κ.Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου.

Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

15/12/2005: “Εκμετάλλευση και Κακοποίηση των παιδιών” ήταν το θέμα της συνεδρίασης της Διακομματικής Ομάδας για την “Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού” που έγινε την Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2005, στο Ε.Κ. στο Στρασβούργο, υπό την προεδρία της ευρωβουλευτού της Ν.Δ., Μαρίας Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.
Στη Συνεδρίαση συμμετείχαν ευρωβουλευτές και μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, ενώ κύριοι ομιλητές ήταν η κ.Annachiara Cerri, διευθύντρια του τμήματος “Παιδική Ηλικία, Οικογένεια και Ηλικιωμένοι” του Συμβουλίου της Ευρώπης, η κ. Karin Johansson, επικεφαλής της υπηρεσίας για τα Ποινικά Αδικήματα του Συμβουλίου της Ευρώπης και ο κ. Eddy Laurijssen, διευθυντής του γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας στις Βρυξέλλες.
Η κ. Cerri υπενθύμισε πως 155 εκατομμύρια παιδιά ζουν στις 46 χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, των οποίων το Σ.Ε. έχει δεσμευτεί να προάγει τα δικαιώματα. Παρουσίασε το πρόγραμμα του Συμβουλίου “Φτιάχνοντας μια Ευρώπη για τα παιδιά μαζί με τα παιδιά”, που θα ξεκινήσει επίσημα στο Μονακό, τον Απρίλιο του 2006, και στόχο έχει να αναγνωρίσει στα παιδιά δικαιώματα, ώστε η ανθρώπινη και φυσική τους αξιοπρέπεια να χαίρουν σεβασμού όπως και των ενηλίκων. Παράλληλα, η κ. Cerri αναφέρθηκε σε πρόσφατες Συστάσεις και Ψηφίσματα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Σ.Ε. σχετικά με τα Δικαιώματα του Παιδιού (Σύσταση για την “Προστασία και τη βοήθεια προς παιδιά χωρισμένων γονέων και αιτούντων άσυλο” και το “Ψήφισμα για την “Προστασία κατά της βίας ενηλίκων και παιδιών με ειδικές ανάγκες”). Εν τέλει, παρουσίασε το πρόγραμμα δράσης “Παιδική Ηλικία και Βία” με προτεραιότητες την προστασία των παιδιών, την πρόληψη της βίας, τη δίωξη των εγκληματιών και τη συμμετοχή των παιδιών στη λήψη αποφάσεων που τα αφορούν.
Η κ. Johansson, από την πλευρά της, ανέπτυξε τη δραστηριότητα του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με τις εγκληματικές ενέργειες. Παρέπεμψε στη Συνθήκη του Σ.Ε. για το “Έγκλημα στο Διαδίκτυο” που περιλαμβάνει και την παιδοπορνογραφία. Ανέφερε επίσης την υιοθέτηση από το Σ.Ε. της Συνθήκης για την “Αντιμετώπιση της εκβιαστικής εμπορίας ανθρωπίνων όντων”, που βρίσκεται στη διαδικασία υπογραφής. Εξήγησε τέλος, πως βάση για τις μελλοντικές εργασίες του Σ.Ε. θα είναι τα συμπεράσματα του Συνεδρίου που οργάνωσε τον Ιούλιο του 2005 στη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας για τη βία κατά των παιδιών και τη σεξουαλική εκμετάλλευση.Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας ειδικεύεται σε μελέτες διαφόρων μορφών εκμετάλλευσης των παιδιών, όπως η κακοποίηση και η αδιαφορία κατά τις οικιακές και αγροτικές δραστηριότητες και η αναγκαστική πορνεία. Ο κ. Laurijssen, ανέφερε επίσης τον εξαναγκασμό σε δουλεία, την εκμετάλλευση παιδιών από εμπόρους ναρκωτικών, την αναγκαστική τους ανάμειξη σε ένοπλες συγκρούσεις και τη σεξουαλική εκμετάλλευσή τους. Τόνισε ότι δεν κρίνεται αναγκαία η καταδίκη κάθε μορφής εργασίας, αλλά η ύπαρξη κριτηρίων για τη διάκριση σε αποδεκτή και μη αποδεκτή εργασία.
Παράλληλα, επέστησε την προσοχή στη προσβολή των παιδιών από μεταδιδόμενες ασθένειες, όπως το AIDS. Τέλος, υπογράμμισε την ύπαρξη κοινού προσανατολισμού ανάμεσα στα προβλεπόμενα από το ΔΟΕ για την παιδική εργασία και τις δεσμεύσεις των κρατών απέναντι στην Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των παιδιών."Η προστασία των παιδιών από την βία, την κακοποίηση και την εκμετάλλευση είναι προτεραιότητα των δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του νομοθετικού έργου των Κρατών μελών, πρέπει όμως να γίνει μέλημα όλων των πολιτών. Περιμένουμε με ενδιαφέρον τον προσεχή Ιανουάριο, την Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα δικαιώματα του παιδιού" δήλωσε κλείνοντας την συνεδρίαση η κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΦΥΛΟ

15/11/2005: Το Ινστιτούτο Μελετών για την Οικογένεια του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Καταλονίας διοργάνωσε το Σάββατο, 12 Νοεμβρίου, στη Βαρκελώνη, με πρωτοβουλία του Πρυτάνεως Dr. Josep Argemí και του Διευθυντού του Ινστιτούτου κ. Raúl Sanchez, Διεθνές Συμπόσιο, με θέμα: "Οικογένεια, Εκπαίδευση και Φύλο". Την έναρξη του Συμποσίου κήρυξε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας του ΕΚ "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού", κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, ενώ κατά την λήξη τα συμπεράσματα διατύπωσε ο Πορτογάλος Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κ. José Ribeiro e Castro.
Μετά την προσφώνηση του Πρυτάνεως και ενώπιον πυκνού ακροατηρίου, η κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου υπενθύμισε κατά την ομιλία της το «στοίχημα» των λαών της Ευρώπης να καταστήσουν την Ε. Ε. πρώτη παγκόσμια δύναμη στηριζόμενη στην οικονομία της γνώσης, με σεβασμό στο περιβάλλον και διατήρηση του κοινωνικού μοντέλου. Πίσω από τη φιλόδοξη αυτή επιδίωξη, της οποίας χρονικό περιθώριο είναι το 2010, ελλοχεύει ο κίνδυνος του «δημογραφικού χειμώνα» της Ευρώπης, ενός φαινομένου χωρίς προηγούμενο, το οποίο αναλύει η Πράσινη Βίβλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημοσιευμένη το Μάρτιο 2005, με τίτλο «Μπροστά στις δημογραφικές αλλαγές, μια νέα αλληλεγγύη μεταξύ γενεών».
Η κ. Παναγιωτοπούλου – Κασσιώτου υπογράμμισε, εξάλλου, τις σημαντικές επιπτώσεις της δημογραφικής γήρανσης στα περισσότερα κράτη-μέλη, τόσον στον οικονομικό όσο στον κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα. «Η αύξηση της διαρθρωτικής ανισορροπίας της πυραμίδας των ηλικιών θα δημιουργήσει προβλήματα στην ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού και τη χρηματοδότηση των συντάξεων. Η χαλάρωση των οικογενειακών και κοινωνικών σχέσεων θέτει σε κίνδυνο τη διαγενεακή αλληλεγγύη. Οι αναφερόμενες κοινοτικές πολιτικές συμβάλλουν εδώ και χρόνια στην πρόληψη των δημογραφικών αλλαγών:

• η ευρωπαϊκή στρατηγική για την απασχόληση,
• η μεταρρύθμιση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης
• ο σεβασμός της αρχής της ισότητας και τα μέτρα επιτυχημένου συνδυασμού οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής,
• η καταπολέμηση των διακρίσεων στην εργασία και η προσέγγιση πολιτικών για τη μετανάστευση,
• η ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης μέσω των "γενικών προσανατολισμών της οικονομικής πολιτικής",
• το Κοινωνικό Ταμείο και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης,
• οι διερευνητικές μελέτες για τις δημογραφικές εξελίξεις, και
• η έρευνα για την υγεία της γεροντικής ηλικίας.»

Ως επένδυση για το μέλλον της Ευρώπης και την αναστροφή της δημογραφικής πορείας της, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής πρότεινε την υιοθέτηση από τα κράτη-μέλη ενεργού οικογενειακής πολιτικής με την αρωγή οριζόντιων μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η αρμοδιότητα των κρατών-μελών μπορεί να στοχεύσει:

• στην παροχή ποιοτικής παιδείας και κατάρτισης,
• στη διευκόλυνση της πρόσβασης στην εργασία και την οργάνωσή της, ώστε να συνδυάζεται με τα προσωπικά ενδιαφέροντα,
• στην αντιμετώπιση της τρίτης ηλικίας ως οικονομικού και κοινωνικού κεφαλαίου,
• στην εξασφάλιση παροχών και φροντίδας για τους ηλικιωμένους και κοινωνικά ασθενείς.

Καταλήγοντας η κ. Παναγιωτοπούλου–Κασσιώτου τόνισε χαρακτηριστικά: «Τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να σχεδιάσουν βραχυπρόθεσμα μέτρα ανάλυσης και σύγκρισης των οικογενειακών πολιτικών, πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση του κοινού, ανάδειξη καλών πρακτικών και έρευνα των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών της δημογραφικής κάμψης».

http://epp-ed.europarl.eu.int/Press/showPRExport.asp?PRExportID=6728

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

27/09/2005: Μέτρα κοινωνικής πολιτικής για την Προστασία του Θεσμού της Οικογένειας: Ως Πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου "Οικογένεια και προστασία του παιδιού", η ευρωβουλευτής της Ν.Δ., κ. ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΑΣΣΙΩΤΟΥ χαιρετίζει τα νέα μέτρα της Ελληνικής Κυβέρνησης για τις μητέρες που αποκτούν τρίτο παιδί καθώς και τα μέτρα για τις πολυμελείς οικογένειες.
«Εύχομαι η προσπάθεια της αναδιάρθρωσης της οικονομίας και η ενίσχυση της παραγωγικότητας της χώρας μας να ευοδωθούν, ώστε να είναι δυνατή η περαιτέρω υποστήριξη των οικογενειών και των νέων. Όπως αναφέρεται και στην Πράσινη Βίβλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το δημογραφικό είναι το σοβαρότερο πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναφορικά με την χώρα μας, είναι ανησυχητική η διαπίστωση ότι μειώνονται οι γεννήσεις και αυξάνονται οι θάνατοι.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας, το ποσοστό γεννήσεων το 2003 ανερχόταν στο 9,5‰, αντιστοιχούσαν δηλαδή, 1,3 παιδιά ανά γυναίκα, ενώ οι θάνατοι ξεπερνούσαν το 9,6‰. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΕΚΚΕ το κοινωνικό πορτρέτο της Ελλάδας παρουσιάζει το 1/5 του πληθυσμού να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Παρήγορο όμως είναι το γεγονός, ότι, σύμφωνα με την ίδια έρευνα "οι Έλληνες παραμένουν πιστοί στο θεσμό του γάμου και η οικογένεια εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην στήριξη των μελών της".
Η Ελλάδα με τον εμπνευσμένο σχεδιασμό μέτρων οικογενειακής πολιτικής και την εξασφάλιση γενναίων κινήτρων μπορεί να γίνει πρωτοπόρος επίλυσης του πανευρωπαϊκού δημογραφικού προβλήματος και της διατήρησης της διαγενεακής αλληλεγγύης. Είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα ανδρών και γυναικών να ιδρύσουν οικογένεια, συνεχίζοντας τους ρόλους των γονέων τους και κληροδοτώντας τη ζωή στα παιδιά τους γιατί μόνο αυτό εγγυάται την ισορροπία των κοινωνιών».

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

08/07/2005: Kατά την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο πραγματοποιήθηκε η τέταρτη συνεδρίαση της Διακομματικής Ομάδας για την "οικογένεια και την προστασία του παιδιού", παρουσία του Επιτρόπου Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Πολιτισμού και Πολυγλωσσίας κ. Ján Figel, του κ. Martin Toman, εκπροσώπου της World Youth Alliance και του κ. Bruno Lachesnaie, Υποδιευθυντή του τμήματος Κοινωνικής Ανάπτυξης και Βοήθειας του Γαλλικού Αγροτικού Ταμείου (CCMSA).Η συνεδρίαση είχε ως θέμα το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Νεολαία που υιοθετήθηκε από το Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο,το Μάρτιο του 2005.
Ο Επίτροπος κ. Figel, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της Επιτροπής για τη νεολαία, τόνισε ότι το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από την ικανότητά της να προωθήσει πολιτικές με ευαισθησία για τις ανάγκες των παιδιών και των νέων. Με την υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για την Νεολαία στα πλαίσια της αναθεωρημένης στρατηγικής για τη Λισσαβόνα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνώρισε ότι η ενσωμάτωση των νέων στην κοινωνία, η συμμετοχή τους στην επαγγελματική ζωή και η καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους είναι τα βασικά στοιχεία για επαναφορά μιας διαρκούς και σταθερής ανάπτυξης στην Ευρώπη. Συνεπώς, το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για την Νεολαία στοχεύει στη λήψη δράσεων σε διάφορους τομείς όπως: την κατάρτιση, εκπαίδευση και κινητικότητα, την κοινωνική ένταξη και προώθηση των νέων, την απασχόληση και το συνδυασμό επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.
Ο Επίτροπος υπογράμμισε ότι η επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας εξαρτάται από την κινητοποίηση κυρίως των νεανικών οργανώσεων, των περιφερειακών και τοπικών αρχών και των κοινωνικών εταίρων. Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό ο Επίτροπος προανήγγειλε τη "Μεγάλη Γενική Συνέλευση των Νέων" που πρόκειται να γίνει στις Βρυξέλλες αλλά και σε όλες τις περιφέρειες της Ευρώπης με τη χρησιμοποίηση των νέων τεχνολογιών.
Ο κ. Toman παρουσίασε τις δραστηριότητες της World Youth Alliance, παγκόσμιας οργάνωσης για την νεολαία. O ομιλητής αναφέρθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση της φτώχειας, και του κοινωνικού αποκλεισμού που πλήττει τα τελευταία χρόνια τους νέους, κυρίως λόγω του υψηλού ποσοστού ανεργίας. Τέλος,ο κ.Lachesnaie, αναφέρθηκε στα προβλήματα των νέων των αγροτικών περιοχών: έλλειψη οικονομικών διευκολύνσεων, δυσκολία απόκτησης υψηλών προσόντων και μικρότερες προοπτικές για εξεύρεση εργασίας και πρόσβαση στην επαγγελματική κατάρτιση και προώθηση. Ο κ. Lachesnaie, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τα Κράτη Μέλη να θέσουν συγκεκριμένες προτεραιότητες για τους νέους στις αγροτικές περιοχές.
Κλείνοντας την συνεδρίαση η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και Πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας, κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, συνεχάρη τον Επίτροπο και τους υπόλοιπους καλεσμένους για τις παρεμβάσεις τους και υπενθύμισε ότι σήμερα, με δεδομένη τη δημογραφικη γήρανση,είναι περισσότερο από ποτέ επιτακτική η ανάγκη ενεργούς συμμετοχής των νέων στα οικονομικά δρώμενα προκειμένου, με τη φρεσκάδα των ιδεών και την ειλικρίνειά τους, να βοηθήσουν για να δημιουργηθεί μία ζωντανή, κοινωνική και ανοιχτή Ευρώπη.